Microsoft a dat in judecata guvernul american pentru ca ar fi citit ilegal e-mailurile unor persoane private
Gigantul Microsoft a depus joi o plangere in instanta impotriva guvernului american, sustinand ca mandatele de perchezitie secrete pentru consultarea e-mail-urilor unor persoane private contravin Constitutiei, relateaza AFP.
Plangerea companiei, depusa la un tribunal federal din Seattle, in apropiere de sediul sau din Redmond, in nord-vestul SUA, vizeaza Departamentul de Justitie.
"Microsoft depune aceasta plangere deoarece clientii sau au dreptul sa stie cand guvernul obtine un mandat pentru a le citi e-mail-urile, dar si pentru ca Microsoft are dreptul sa ii informeze", au precizat avocatii grupului in documentele prezentate la tribunal.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Legea privind confidentialitatea comunicatiilor electronice permite tribunalelor sa ordone Microsoft si altor furnizori de servicii de e-mail sa nu dezvaluie ca a fost pus in aplicare un mandat pentru obtinerea de astfel de date. Se porneste de la principiul ca este 'legitim sa se creada' ca informarea persoanele vizate poate duce la esecul anchetelor, au relevat documentele.
Insa Microsoft sustine in plangerea sa ca a pastra secretul asupra acestui tip de mandat nu respecta libertatea de expresie protejata de Constitutia americana, nici masurile de protectie impotriva perchezitiilor abuzive.
Tribunalele federale au dat in ultimele 18 luni aproape 2.600 de decizii care ordonau Microsoft sa pastreze secretul in privinta mandatelor si altor decizii legale vizand date ale clientilor sai, conform documentelor.
"Consumatorii si companiile, cu rare exceptii, au dreptul sa stie cand guvernul le-a intrat in e-mail-uri sau in arhive", a transmis Brad Smith, directorul juridic al Microsoft.
"Totusi, a devenit o obisnuinta pentru guvernul american sa dispuna ca furnizorii de servicii de e-mail sa pastreze secretul asupra acestui tip de cereri juridice", a adaugat el. "Credem ca este prea mult si le cerem instantelor sa analizeze aceasta problema", a mai spus Smith.
Initiativa survine intr-un moment de tensiune intre companiile din domeniul tehnologic si justitia americana privind accesul la datele private.