Meteorologi: Vor fi mai multe uragane periculoase în 2023 decât se anticipa
Meteorologii americani au declarat joi că se aşteaptă la un sezon de furtuni în Atlantic mai periculos decât se preconizase anterior.
Perspectivele privind uraganele din Atlantic s-au înrăutăţit din cauza temperaturilor ridicate de la suprafaţa oceanului, relatează Reuters, citează news.ro.
Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă a SUA (NOAA) a prognozat între 14 şi 21 de furtuni cu nume, dintre care 6 până la 11 ar putea deveni uragane cu vânt de peste 119 km/h. Între două şi cinci dintre aceste uragane ar putea deveni fenomene extreme majore cu rafale susţinute de vânt de peste 179 km/h, a precizat NOAA.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În luna mai, NOAA prevăzuse 12-17 furtuni cu nume, 5 până la 8 uragane şi unul până la patru uragane majore.
Acum, perspectiva agravată urmează unei proiecţii similare pe care o făcuseră şi cercetătorii de la Colorado State University.
Un sezon mediu în Atlantic are 14 furtuni cu nume, şapte uragane şi trei uragane majore. Sezonul durează până la sfârşitul lunii noiembrie.
Prognoza NOAA a fost revizuită "pentru a ţine cont de temperaturile record de la suprafaţa apei în Atlantic", a declarat meteorologul Matthew Rosencrans de la Centrul de predicţie climatică al agenţiei. Temperaturile de la suprafaţă în Atlantic, unde se formează în general furtunile, sunt cele mai ridicate din 1950 încoace, a spus el.
El Nino, un sistem meteorologic care se formează ca urmare a temperaturilor calde de la suprafaţa oceanului în centrul şi estul Pacificului, creşte forfecarea verticală a vântului în sudul Statelor Unite, diminuând sau destrămând furtunile tropicale. Dar este posibil ca El Nino din acest an să nu se dezvolte suficient de repede pentru a reduce numărul de furtuni şi intensitatea acestora, a explicat Rosencrans.
Uraganele pot întrerupe producția de țiței și pot avaria puternic rafinăriile
Furtunile nu au fost neobişnuit de frecvente până acum în SUA. "Acest sezon este, de fapt, chiar în grafic", a declarat Jim Foerster, meteorolog şef la DTN, un furnizor de servicii cu date agricole, energetice şi meteorologice. "În mod normal, avem a patra furtună cu nume pe 14 august şi primul uragan pe 11 august, iar noi suntem la 4 furtuni numite şi un uragan", arată el.
Vânturile din Pacific au fost indicate ca fiind factorul care a alimentat incendiile de vegetaţie violente din Hawaii dinn această săptămână. În mod normal, Hawaii este expus unui risc crescut de ciclon tropical în anii El Nino. Epicentrul uraganului Dora se află în prezent la sute de kilometri sud-vest de arhipelag. Este prea devreme pentru a spune dacă El Nino a contribuit la formarea furtunii, a declarat Chris Hewitt, directorul serviciilor climatice de la Organizaţia Meteorologică Mondială.
Uraganele majore pot întrerupe producţia de ţiţei şi gaze naturale din largul mării în Golful Mexic şi pot avaria puternic rafinăriile de pe coasta Golfului Mexic, în statele Texas, Louisiana şi Mississippi.
Sursa: News.ro
Etichete: Texas, uragan, atlantic, mississippi, meteorologi, vreme,
Dată publicare:
11-08-2023 07:06