Mesajul Ambasadei SUA, după invalidarea alegerilor de la Chişinău
Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat luni deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău.
Reprezentanţa diplomatică a Statelor Unite a reacţionat prompt cu următorul mesaj:
Ambasada SUA în Moldova a luat cunoștință de decizia Curții Supreme de Justiție de a menține hotărârea judecătorească din 3 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău. Alegerile libere, corecte și transparente sunt fundamentul oricărei democrații și trebuie să se conformeze normelor internaționale. Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri. Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Curtea Supremă de Justiţie a declarat inadmisibile recursurile depuse şi a lăsat în vigoare hotărârile primelor instanţe prin care au fost invalidate alegerile. Decizia este irevocabilă.
Andrei Năstase, lider al opoziţiei proeuropene şi câştigătorul recentelor alegeri la primăria Chişinăului, a îndemnat protestatarii să continue manifestaţiile împotriva acestei hotărâri pe care o consideră politică şi ilegală.
De asemenea, unii lideri ai manifestanţilor au ameninţat anterior că ar putea recurge la acţiuni paşnice de nesupunere civică.
Pe parcursul examinării dosarului, mai mulţi manifestanţi au protestat în faţa instanţei, cerând validarea mandatului de primar şi acuzând guvernarea că ar fi exercitat presiuni asupra justiţiei. Guvernarea a negat orice implicare.
Mai multe acţiuni de protest au avut loc şi săptămâna trecută, în special una de amploare duminică. Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, dar şi un şir de misiuni diplomatice acreditate la Chişinău au transmis mesaje în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile legate de validarea alegerilor.
Justiţia de la Chişinău a invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţele de socializare. Aceste apeluri au fost calificate drept agitaţie electorală.
Nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului. Potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaţilor care au încălcat legea.
Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a invocat un articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă funcţie rămâne vacantă cu mai puţin de un an înainte de alegerile la termen, care ar urma să se desfăşoare în iunie 2019.
La Chişinău au fost organizate alegeri anticipate pentru funcţia de primar, după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, întrucât este cercetat într-un dosar de corupţie, pe care el îl consideră ca fiind orchestrat politi
Sursa: Agerpres
Etichete: Chisinau, alegeri, moldova, anulare, andrei nastase,
Dată publicare:
25-06-2018 22:31