Merkel: „Premisa este că virusul ne va ţine ocupaţi pentru mult timp. Se va prelungi dincolo de acest an”

Angela Merkel
Getty

Liderii din Uniunea Europeană vor discuta despre cum se pot produce mai multe vaccinuri pe teritoriul UE, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

"Centrele de producţie britanice produc pentru Marea Britanie, iar SUA nu exportă, aşa că ne bazăm pe ceea ce putem face în Europa", a spus ea în parlament înaintea summitul de joi al Consiliului European, care va avea loc prin videoconferinţă.

"Trebuie să plecăm de la premisa că virusul, cu mutaţii sale, ne va ţine ocupaţi pentru mult timp, aşa că problema se va prelungi dincolo de acest an", a adăugat ea.

În plus, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a garanta că şi restul lumii primeşte vaccinuri, din moment ce în caz contrar vor continua să apară noi mutaţii, iar unele dintre ele ar putea deveni rezistente la vaccin, a atras atenţia Merkel.

Totodată, ea a apărat decizia guvernului său de a procura vaccinuri anti-coronavirus împreună cu celelalte state membre ale UE, adăugând că un eşec în această privinţa ar fi zguduit blocul comunitar la temelie.

"În ciuda tuturor plângerilor, a fost corect să ne bazăm pe achiziţia şi aprobarea în comun a vaccinurilor de către Uniunea Europeană", a declarat Merkel.

"Acum, când vedem că inclusiv cele mai mici diferenţe în distribuţia vaccinurilor produc mari discuţii, nu vreau să îmi imaginez ce ar fi fost dacă unele state ar fi avut vaccinuri, iar altele nu. Acest lucru ar fi zguduit piaţa internă la temelie", a afirmat cancelarul german.

În acelaşi timp, landul Saar din Germania a anunţat joi că elimină principalele restricţii împotriva COVID-19 până după lunea Paştelui catolic, dar este nevoie de prezentarea unor teste negative, potrivit AFP.

Este primul land german care ia această decizie.

Iniţiativa survine pe fondul intensificării nemulţumirii opiniei publice germane faţă de limitările de deplasare impuse de autorităţi.

"Am decis să relaxăm restricţiile pentru viaţa privată şi publică", a anunţat ministrul-preşedinte al acestei mici regiuni de la frontiera cu Franţa şi Luxemburg, Tobias Hans.

Începând cu 6 aprilie, cinematografele, teatrele, sălile de concerte, terasele cafenelelor şi restaurantelor şi cluburile de sport vor fi redeschise, iar restricţiile privind întâlnirile între persoane vor fi în mare măsură relaxate, a adăugat el într-o conferinţă de presă

El a adăugat că aceste relaxări vor fi condiţionate de teste antigen rapid cu rezultat negativ.

Decizia landului Saar, unul dintre cele mai mici landuri germane, cu circa un milion de locuitori, are valoare de simbol, într-un moment în care populaţia este tot mai reticentă în a accepta restricţiile legate de pandemie.

Merkel, care promite fermitate în lupta cu coronavirusul, a făcut un pas înapoi miercuri renunţând la o formă de lockdown la nivelul întregii ţări între 1 şi 5 aprilie, izolarea fiind decisă cu două zile în urmă împreună cu landurile.

În faţa nemulţumirii stârnite de această măsură în rândul opiniei publice şi a dificultăţilor administrative pentru aplicarea sa, ea a recunoscut că a făcut o greşeală şi a cerut iertare populaţiei.

Citește și...
Angela Merkel renunţă la restricţiile severe din timpul Paştelui, asumându-şi o „greşeală”
Angela Merkel renunţă la restricţiile severe din timpul Paştelui, asumându-şi o „greşeală”

În Europa, al treilea val al pandemiei lovește țară după țară. Polonia a ajuns la aproape 30 de mii de noi cazuri de infectare în 24 de ore, iar premierul ar putea anunța carantină pentru Săptămâna Paștelui.

Recomandări
Povestea românului din Siret, expert în arte vizuale, ajuns director de muzeu în cel mai mare centru de artă al Germaniei
Povestea românului din Siret, expert în arte vizuale, ajuns director de muzeu în cel mai mare centru de artă al Germaniei

Marius Babias este de 10 ani directorul unui muzeu de arte vizuale din Berlin. Trăiește și muncește într-un mediu în care valoarea omului, a creatorului și a specialistului în artă este nu doar recunoscută, ci încurajată intens.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum

CM 2022 - Grupa F | Maroc și Croația merg în optimi, iar Belgia este eliminată din faza grupelor
CM 2022 - Grupa F | Maroc și Croația merg în optimi, iar Belgia este eliminată din faza grupelor

CM 2022 | Canada - Maroc & Croația - Belgia, LIVE TEXT. Cine va merge mai departe în Grupa F