Angela Merkel renunţă la restricţiile severe din timpul Paştelui, asumându-şi o „greşeală”

Dată publicare: 24-03-2021 16:58
Dată actualizare: 25-03-2021 09:36


În Europa, al treilea val al pandemiei lovește țară după țară. Polonia a ajuns la aproape 30 de mii de noi cazuri de infectare în 24 de ore, iar premierul ar putea anunța carantină pentru Săptămâna Paștelui.

Guvernul german a renunțat la o măsură similară după ce planul a stârnit confuzie și critici.

Restricțiile rămân în vigoare în Germania până pe 18 aprilie, dar nu vor fi și mai drastice de sărbători. Marţi, Angela Merkel a anunțat planul unui lockdown pentru săptămâna viitoare - din Joia Mare și până în a doua zi de Paște. Dar guvernul a renunțat la idee.

Angela Merkel: „Să fie clar, ideea unei închideri de Paște a fost imaginată cu cele mai bune intenții, pentru că, fără îndoială, trebuie să încetinim răspândirea virusului și să evităm valul al treilea al pandemiei. Admit acum că a fost o greșeală, doar din vina mea, pentru că, până la urmă, mie îmi revine responsabilitatea finală pentru totul."

În schimb, polonezii ar putea avea parte de al doilea Paște cu restricţii dure. Premierul urmează să anunțe care vor fi măsurile pentru următoarele două săptămâni. Bilanţul pandemiei este tot mai alarmant în Polonia. Au fost raportate aproape 30.000 de noi cazuri de infectare în 24 de ore - cu 2.000 mai multe decât la apogeul valului precedent, în noiembrie, anul trecut. De asemenea, într-o zi, au murit, răpuși de COVID, 575 de oameni.

O nouă mutație a virusului a fost descoperită în Belgia și este responsabilă de aproximativ 4% din cazurile de infectare detectate până acum acolo. Specialiștii monitorizează răspândirea acestei tulpini. Cele mai multe îmbolnăviri sunt însă provocate de varianta britanică. Puse în faţa unei creșteri cu 40% a numărului de pacienţi cu COVID de la o săptămână la alta, autoritățile au introdus din nou carantina.

Alexander De Croo, premierul Belgiei: „E clar că e o decizie dificilă și pentru mulți oameni e o dezamăgire. E greu, e dificil să luăm asemenea decizii. Dacă nu o facem, însă, consecințele ar fi cu siguranță mult mai grave decât ceea ce vedem acum.”

Şcolile și universitățile se închid din nou, iar oamenii vor avea acces limitat la magazinele neesențiale.

Pe de altă parte, responsabilii din Italia au de gând să redeschidă școlile cât mai repede.

Mario Draghi, premierul Italiei: „Vom deschide școlile generale și grădinițele chiar și în zonele roșii, imediat ce expiră restricțiile curente sau, să sperăm, imediat după Paște.”

Din Statele Unite vin vești bune. Acolo sunt imunizate în fiecare zi 2,5 milioane de persoane. Consilierul pe probleme medicale de la Casa Albă spune că datele arată cât se poate de clar eficiența vaccinurilor.

Dr. Anthony Fauci: „Dacă ne uităm la gradul de infectare la cei care au primit ambele doze de vaccin, este de 0,05%. Este foarte scăzut, acolo trebuie să rămână. Atunci când nivelul rămâne atât de scăzut în întreaga țară, înseamnă că am intrat pe o pantă descendentă.”

Criza se adâncește însă în Brazilia, care a raportat miercuri peste 3.250 de decese în 24 de ore - un record de la izbucnirea pandemiei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO