Membru al fortelor de ordine din Paris, surprins in timp ce a lovit brutal cu piciorul o protestatara. Ce i-a spus tanara
Tamara, o studenta de 24 de ani, participa la protestele contra legii muncii in Paris cand a fost lovita cu piciorul de un membru al fortelor de ordine. Imaginea s-a viralizat pe Twitter.
Jan Schmidt-Whitley, barbatul care a fotografiat momentul a explicat, citat de Le Figaro, ca tanara nu a facut nimic care sa justifice o reactie atat de violenta din partea trupelor de ordine.
Potrivit fotoreporterului tanara i-a admonestat pe membrii fortelor de ordine (CRS) pentru ca folosisera gaze lacrimogene contra protestatarilor cu cateva minute inainte.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Postul BFM TV a filmat intreaga scen:
Un chic type ce CRS.... #Manif14Avril pic.twitter.com/q8TNSzQYkE
— Juste1Question (@juste1question_) 14 aprilie 2016
Noi ciocniri au avut loc joi intre tineri si politie in timpul manifestatiilor impotriva unei reforme a codului muncii la Paris si in alte orase din Franta, peste 20 de persoane fiind retinute, relateaza AFP.
In cursul serii, cateva sute de tineri au spart vitrine sau au devastat autobuze la Paris. Anterior, sase persoane au fost retinute in capitala si patru liceeni in suburbia de vest pentru violenta impotriva fortelor de ordine si “ultraj”, in timpul unor incidente care au precedat o manifestatie organizata la apelul organizatiilor studentesti din Paris, conform autoritatilor.
Atmosfera a fost extrem de tensionata in emblematica Place de la République din capitala: manifestanti cu cagule au aruncat cu scaune, bastoane si sticle inspre fortele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Ciocnirile s-au soldat cu patru raniti printre manifestanti, potrivit unei surse politienesti.
Vorbind despre o "represiune intolerabila din partea politiei", presedintele principalei organizatii studentesti (UNEF), William Martinet, a denuntat pe Twitter "dispozitivul de politie halucinant si folosirea celui mai mic pretext pentru a invinovati grupurile pasnice de manifestanti".
In prima parte a zilei de joi, doi membri ai conducerii unei scoli din estul Parisului au fost agresati de doi tineri, conform rectoratului, care a depus plangere.
Unitatea de invatamant in care s-au produs faptele este cu regularitate blocata de mai multe saptamani de catre liceeni care cer retragerea legislatiei muncii.
Deplasandu-se in regiunea pariziana, premierul socialist Manuel Valls a fost intampinat la Mantes-la-Jolie de circa 50 de manifestanti, indepartati fara menajamente de politie.
In provincie, manifestatiile de la Nantes (vest) si Montpellier (sud) au fost de asemenea marcate de incidente, unii protestatari atacand violent fortele de ordine, vandalizand statiile de autobuz si dand foc cosurilor de gunoi. La Montpellier, 17 persoane au fost retinute.
In apropiere de Toulouse (sud-vest), Pierre Gattaz, presedintele MEDEF, principala organizatie a sefilor de companii franceze, a fost tinta a circa 200 de protestatari veniti sa ironizeze prezenta acestuia la o conferinta privind “solitudinea” directorilor.
La Rennes (vest), manifestatii organizate in fata lantului american de fast-food McDonald”s pentru a denunta “evaziunea fiscala si incalcarea drepturilor sindicatelor” s-au transformat de asemenea intr-o adunare impotriva legislatiei muncii.
In speranta ca va reduce protestele care dureaza deja de peste o luna impotriva acestei reforme a codului muncii, guvernul socialist a anuntat luni o serie de masuri pentru a sprijini insertia tinerilor pe piata muncii.
Acestea au fost primite favorabil de catre principalele organizatii de studenti si liceeni, care continua totusi sa ceara renuntarea la reforma, considerata de ei ca fiind prea liberala.