86 de ONG-uri cer demisia judecătorilor Curţii Constituţionale din R. Moldova


Ultimul update: Duminica 09 Iunie 2019 17:20
Data publicarii: Duminica 09 Iunie 2019 17:17
Categorie: Stiri externe
protest moldova

Un număr de 86 de organizaţii neguvernamentale cer demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, acuzaţi că au acţionat exclusiv în interesul unui partid politic, relatează duminică Radio Chişinău, conform Agerpres.

Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, din care fac parte 86 de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova, condamnă ultimele decizii ale Curţii Constituţionale din 7, 8 şi 9 iunie 2019 şi cere demisia judecătorilor.

Curtea Constituţională a interpretat termenul de trei luni de la care preşedintele ţării poate dizolva parlamentul ca echivalând cu 90 de zile, deşi orice termen exprimat în luni, potrivit regulii juridice generale, echivalează cu luna calendaristică. De facto, prin această interpretare, termenul în care parlamentul poate vota legi şi numi guvernul a fost redus de la 9 iunie la 7 iunie 2019, se menţionează în declaraţie.

ONG-urile mai subliniază că decizia Curţii Constituţionale a fost emisă spre sfârşitul zilei de lucru de 7 iunie 2019, adică chiar în ziua în care, potrivit Curţii, a expirat acest termen. Curtea Constituţională fusese sesizată cu privire la această chestiune încă din 22 mai 2019 cu solicitarea ca sesizarea să fie examinată cu prioritate.

De asemenea, Curtea a interpretat dreptul preşedintelui ţării de dizolvare a parlamentului drept obligaţie, fără să analizeze dacă au fost întrunite celelalte condiţii impuse de Constituţie (consultarea fracţiunilor parlamentare) pentru dizolvarea parlamentului. Pe parcursul zilei de 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis două hotărâri, declarând neconstituţionale hotărârile parlamentului de alegere a preşedintelui parlamentului şi de nominalizare a premierului. Hotărârile au fost emise în mai puţin de o oră de la adoptarea actelor în cauză, care încă nu fuseseră semnate şi publicate. Niciun judecător independent nu poate anula un act pe care nu îl are în faţa sa. Mai mult, hotărârile Curţii Constituţionale din 8 iunie 2018 au fost adoptate fără audieri şi fără consultarea autorităţilor, cerinţe impuse chiar de Codul Jurisdicţiei Constituţionale.

La 9 iunie 2019, la solicitarea PDM din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională l-a suspendat pe preşedintele în funcţie al ţării, acordându-i dreptul ex-premierului şi vicepreşedinte al PDM, Pavel Filip, să dizolve parlamentul. Această hotărâre a fost adoptată până la ora 10.30 dimineaţa, în lipsa autorităţilor şi a autorilor sesizării, într-o şedinţă care a durat mai puţin de cinci minute. Şedinţa nu a fost anunţată din timp şi nu se ştia nici despre depunerea acestei sesizări. Curtea Constituţională l-a suspendat pe preşedintele ţării, chiar dacă o solicitare oficială de dizolvare a parlamentului nu a fost depusă la Preşedinţie şi nu există un refuz oficial în acest sens. Anterior, preşedintele Igor Dodon a anunţat convocarea fracţiunilor parlamentare pentru 10 iunie 2019, pentru a discuta dizolvarea parlamentului.

Comportamentul Curţii Constituţionale din 7, 8 şi 9 iunie 2019 confirmă că aceasta şi-a compromis rolul constituţional, acţionând exclusiv în interesul unui partid politic, subliniază semnatarii.

În acest context, Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic îndeamnă Curtea Constituţională să-şi revizuiască urgent hotărârile adoptate pe 7, 8 şi 9 iunie 2019 şi să revină în legalitate. În scopul restabilirii încrederii în Curtea Constituţională şi pentru stabilizarea situaţiei din ţară, îi îndemnăm toţi judecătorii constituţionali să demisioneze, adaugă autorii declaraţiei.

De asemenea, aceştia le solicită partenerilor internaţionali recunoaşterea legitimităţii parlamentului din legislatura a X-a, a guvernului învestit pe 8 iunie 2019 şi colaborarea cu autorităţile legal constituite ale Republicii Moldova, în vederea restabilirii dialogului politic din Moldova, detensionarea situaţiei şi respectarea voinţei poporului exprimată la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

protest moldova Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
exerciţiu militar rusesc
Kremlinul pregăteşte o nouă strategie de război şi testează "arme laser supersonice"
Trump, 3 promisiuni pentru încă 4 ani: Eradicarea SIDA, leac pentru cancer și mers pe Marte
Un musulman din Canada a plătit 700 de dolari unor jihadişti pentru un atentat sinucigaş
Bilanțul cutremurului puternic din Japonia. Sunt cel puțin 26 de răniți. GALERIE FOTO
Descoperirea făcută de agenţi în maşina unui tânăr. Poliţistul a fost târât cu maşina
A murit cea mai bătrână femeie din Europa. Câţi ani avea şi cine este ea
Michal Szewczuk și Oskar Dunn-Koczorowski
Pedepsele primite de 2 neonaziști. Unul l-a numit ”trădător de rasă” pe Prințul Harry
Decizia autorităților din Berlin după ce oamenii au ieșit în stradă să ceară scăderea chiriilor
Violată și ucisă cu o bucată de beton de colegii de clasă. Gestul părinților la aflarea verdictului
Militar mort în timpul unui exercițiu NATO în Bulgaria. Alți 3 militari sunt răniți
Momentul în care Angela Merkel tremură incontrolabil. Ce a pățit cancelarul german
Imagini din timpul cutremurului de 6,7 din Japonia. Oamenii au ieșit panicați în stradă