Bruxelles-ul recomandă trecerea la următoarea etapă a negocierilor pentru Brexit. La cât se va ridica nota de plată

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 08 Decembrie 2017 07:15
Categorie: Brexit

Comisia Europeană recomandă trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Anunțul vine după ce, în cursul dimineții, Theresa May și Jean-Claude Juncker au avut o nouă întrevedere.

15.05: Acordul pentru Brexit trebuie să fie gata până în octombrie 2018, a declarat negociatorul şef al UE însărcinat cu Brexitul Michel Barnier, potrivit Reuters.

„Vom avea nevoie să avem o versiune definitivă a acordului de retragere gata în octombrie 2018, adică în mai puţin de un an”, a spus el.

13.55: Scoţia şi alte entităţi componente ale Marii Britanii trebuie să aibă permisiunea că vor beneficia de aceleași reguli speciale aplicabile Irlandei de Nord după Brexit, a declarat şefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeor, potrivit DPA.

„Dacă Brexit-ul are loc (eu aş fi dorit să nu fie cazul), rămânerea în interiorul pieţei unice şi a uniunii vamale este singura opţiune rezonabilă'', a scris Nicola Sturgeon, pe Twitter.

Ea a adăugat că insistenţa guvernului britanic de a evita o 'frontieră dură' între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord înseamnă că „nu se poate spune niciodată Scoţiei că independenţa va însemna o graniţă dură între Scoţia şi restul Regatului Unit”, informează Agerpres.

 12.55: Nota de plată pentru Brexit ar urma să fie de 40-45 miliarde de euro, mai mică decât s-a speculat inițiat – 60 de miliarde de euro.

Această sumă ar urma să fie plătită doar dacă Marea Britanie va decide să iasă din UE fără să mai țină cont de o înțelegere cu Bruxelles-ul, scrie The Guardian. Totodată, își dorește ca dacă perioada de tranziție să treacă de 31 decembrie 2020, Guvernul britanic va trebui să plătească și mai mult.

 12.25: „În această dimineață am primit confirmarea de la negociatori că s-au făcut progrese suficiente. Asta îmi permite să prezint la Consiliul European din decembrie o foai de parcurs, pe care am trimis-o liderilor europeni. Eu propun următoarele: în primul rând, să începem negocierea perioadei de tranziție, ca cetățenii și oamenii de afaceri să știe clar în ce situație se află. Așa cum știți, Marea Britanie a solicitat ca perioada de tranziție să dureze doi ani, în care să rămână parte din piața unică. Vom fi pregătiți să discutăm asta, dar evident că vom avea condiții. Propun ca în această perioadă, Marea Britanie să respecte toate legile europene, angajamentele privind bugetul și obligațiile. În mod clar, perioada de tranziție va intra în vigoare după ieșirea din UE, iar UE va continua să ia decizii fără Marea Britanie. Tot ce am spus pare să fie o soluție rezonabilă și în interesul tuturor cetățenilor. De aceea, o să rog liderii europeni să îi permită negociatorului nostru să înceapă imediat negocierile”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de The Guardian.

09.20: „Dacă Consiliul European (Articolul 50) consideră că au fost făcute suficiete progrese, negociatorii Comisiei Europene și Guvernul Marii Britanii vor începe să redacteze o înțelegere pentru ieșirea din UE, pe baza Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, pe baza raportului comun și a rezultatelor negocierilor. Comisia este pregătită să înceapă ‘imediat’ să discute mai departe despre viitorul relației dintre UE și Marea Britanie”, a anunțat Comisia Europeană, potrivit publicației The Guardian.

La rândul său, premierul Theresa May a precizat că „înțelegerea va asigura drepturile a celor trei milioane de cetățeni europeni care locuiesc în Marea Britanie”. Totodată, ea a precizat că a fost inclusă inclusiv o propunere pentru „nota de plată”, care este „corectă pentru plătitorii de taxe britanici”. S-a oferit și o asigurare că nu va exista o „graniță strict controlată” cu Irlanda de Nord.

După întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, Theresa May va discuta cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

09.00: Comisia Europeană spune că Marea Britanie a făcut „progrese suficiente”

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat vineri că au fost înregistrate „progrese suficiente” cu privire la termenii „divorţului” de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra.

Revine din acest moment Consiliului European să valideze constatarea Comisiei, se precizează în comunicatul executivului european,

informează agenţiile internaţionale de presă, citând un comunicat oficial de la Bruxelles.

Șefa Guvernului britanic, Theresa May, a avut, vineri dimineață, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema negocierilor privind Brexitul.

Într-un scurt comunicat de presă, Comisia a precizat că „preşedintele Jean-Claude Juncker şi premierul britanic, Theresa May, probabil se vor întâlni în această dimineaţă (vineri) la 07.00, la ora Bruxelles-ului".

Londra și Bruxelles-ul încearcă să ajungă la un acord pentru a trece la următorul capitol al negocierilor pentru ieșirea din blocul comunitar, informează AFP, citat de Agerpres.

UE şi Marea Britanie nu au reuşit să ajungă luni la un acord în negocierile privind Brexit-ul, a anunţat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, la finalul întâlnirii avute la Bruxelles cu premierul britanic Theresa May.

Rămân diferenţe de opinie asupra a „două sau trei chestiuni”, a recunoscut Theresa May, care a venit personal la Bruxelles pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene luni, data limită fixată de europeni pentru a obţine 'progrese suficiente' în trei dosare considerate prioritare în negocieri: 'factura' divorţului dintre Londra şi UE, drepturile cetăţenilor post-Brexit şi gestionarea frontierei irlandeze după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar european.

Ea a dat asigurări că speră ca acordul să fie atins „în cursul acestei săptămâni”, ceea ce i-ar permite să-l prezinte la Summitul UE din 14-15 decembrie.

„Am avut o întâlnire constructivă. Ea (Theresa May) este un negociator dur şi nu unul facil. Apără punctele de vedere ale Marii Britanii cu întreaga energie pe care ştim că o are'', a declarat Juncker în faţa jurnaliştilor.

”Armele vor vorbi din nou”. Brexitul riscă să reaprindă cel mai sângeros conflict din Europa modernă
”Armele vor vorbi din nou”. Brexitul riscă să reaprindă cel mai sângeros conflict din Europa modernă
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Simona Ruscu, mandra floare din Banat
Simona Ruscu: "Am 23 de ani și lucrez la un nou album."

06:12
DIVERTISMENT
UNSEEN – VIATA DE REPORTER
Daca vrei sa te faci reporter de stiri, Ovidiu Oanta te sfatuieste sa te gandesti de doua ori. Am petrecut o zi cu unul dintre cei mai buni corespondenti ai stirilor din Romania si ne-am convins si noi sa va transmitem acelasi mesaj: mai ganditi-va…

07:37
VORBESTE LUMEA
Verdict: Dana Budeanu 24 septembrie
Dana Budeanu pune vedetele la pamant! Ce verdict a dat vedetelor

23:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care-l vor pe Sergiu?
Ce le face pe Angelica, Samira și Georgiana să fie făcute pentru Sergiu? Iubitoare de muzică, filme, tinere și plăcut impresionate de Sergiu, fetele sunt gata să dea tot ce-i mai bun ca să-i fure inima.

01:30
NINJA WARRIOR
Stăm de vorbă cu noii semifinaliști Ninja Warrior!
Oare care a fost proba cea mai grea, prin ce emoții au trecut și cât de mult își doresc să ajungă următorul Ninja Warrior?

04:24
VOCEA ROMANIEI
Se lasă cu schimb de replici?
Tudor Chirilă o provoacă pe Renate Grad, dar se lasă cu un schimb de replici pe tonuri muzicale.

00:38
VORBESTE LUMEA
Eveniment mare in familia Laviniei Goste
Botez in familia Laviniei Goste. Imagini exclusive de la eveniment

11:28
VOCEA ROMANIEI
Tudor Chirilă îl atacă subtil pe Smiley!
Melodia ”Sex bomb” a creat controverse între antrenori. Care a fost motivul șicanărilor?

00:24
VOCEA ROMANIEI
Bătălia pentru concurentă a devenit mai piperată...
Odri Barca a făcut-o pe Irina să lupte cu toate armele pentru a o convinge să intre în echipa ei. Cum i-a caracterizat Irina pe colegii ei antrenori?

01:17
VOCEA ROMANIEI
Antrenorii încearcă să se facă remarcați prin...mesaje?!
Irina, Andra și Tudor sunt ajutați din exterior, prin intermediul mesajelor, să o cucerească pe Daria. Cine a avut cel mai inspirat mesaj?

02:29
Theresa May
Ultimatumul dat de Theresa May Uniunii Europene. "Nu este acceptabil"
Donald Tusk, despre BREXIT: Planul premierului Theresa May nu va funcționa
Meleșcanu a semnat o declarație comună cu Polonia și Lituania referitoare la BREXIT. Iohannis confirmă
Schimb de replici între UE și Marea Britanie, pe tema „facturii” pentru Brexit
Bloomberg: Summit special pentru Brexit, în luna noiembrie
Marea Britanie își dorește să ajungă la un acord pentru Brexit cu UE până în noiembrie
Brexit - AFP/Getty
Michel Barnier, mesaj pentru politicienii britanici: „Dacă nu va exista un acord, atunci discuţiile sunt încheiate”
Boris Johnson: UE va ieşi victorioasă din negocierile pentru Brexit. Marea Britanie, înfrântă
Ieşirea dezordonată din UE, pregătită în Marea Britanie. Ghidul ministrului pentru Brexit
Klaus Iohannis: Posibilitatea unui Brexit „dur” e foarte mică
Planul pentru Brexit al Theresei May, susținut de Parlamenul britanic
Iohannis: E important să se asigure un tratament echitabil pentru români după BREXIT