Masuri drastice in cea mai poluata capitala din lume. Restrictiile de circulatie instituite soferilor, in functie de numar
Circa 1 milion de vehicule au ramas in parcari vineri la New Delhi, prima zi in care se experimenteaza circulatia alternativa in cea mai poluata capitala din lume, transmite AFP.
Aceasta masura radicala, anuntata la inceputul lunii decembrie, ar putea intarzia sa isi arate rezultatele in cazul in care ar fi respectata, cu atat mai mult cu cat masinile nu sunt singurele responsabile de smogul care sufoca orasul. Indicele calitatii aerului in capitala indiana publicat de ambasada americana din New Delhi afisa vineri valoarea ingrijoratoare de 429, nivel considerat "periculos" ce presupune ca persoanele cu risc si copiii sa ramana acasa.
Sute de politisti si voluntari au fost mobilizati pentru a controla respectarea masurii in oras. Pana in 15 ianuarie, masinile cu numere de inmatriculare impare vor circula in zilele impare, iar cele cu numere pare, in zilele pare, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Restrictiile vizeaza circulatia intre orele 08:00 si 20:00, cu exceptia duminicilor, dar nu se aplica si VIP-urilor, femeilor singure si vehiculelor pe doua roti, care contribuie si ele la poluarea orasului.
"Circulatia est vizibil mai putin intensa astazi", spune un voluntar de 58 de ani instalat intr-una dintre cele mai aglomerate intersectii din New Delhi. "Eram sigur ca voi sesiza zeci de masini care ar fi incalcat masura in prima jumatate de ora. Dar, in mod curios, oamenii respecta interdictia. Vom vedea luni", a afirmat un politist. In intersectie au fost date totusi cateva amenzi de 2.000 de rupii (28 de euro), suma insemnata pentru multi locuitori ai capitalei indiene.
Masura se aplica pentru a raspunde ingrijorarii tot mai mari in privinta nivelurilor de poluare, de 10 ori mai mari decat normele stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Un studiu desfasurat in 2014 de OMS in 1.600 de orase ale lumii a aratat ca New Delhi are cea mai ridicata concentratie anuala de particule fine cu diametrul de 2,5 microni. Aceste particule, care intra adanc in plamani si pot trece in sistemul sanguin, provoaca un numar suplimentar de bronsite cronice, cancer pulmonar si boli cardiace.
In sistemul rutier din capitala indiana circula peste 8,5 milioane de vehicule, la care se adauga 1.400 de noi masini zilnic. Nivelurile de poluare cresc in timpul iernii, cand multi indieni aprind focuri sa se incalzeasca.
Mai putin de 3 milioane de vehicule sunt private, fiind vizate de circulatia alternativa. Scepticii sunt de parere ca multi indieni vor recurge la "jugaad", metoda ce consta in gasirea unei solutii alternative - procurarea de placi de inmatriculare false sau cumpararea unei a doua masini, ieftine.
In timpul celor 15 zile cat va dura experimentul, scolile vor fi inchise, autobuzele scolare fiind mobilizate pentru a se alatura mijloacelor de transport in comun, incheie AFP.