Masura fara precedent luata de Vatican. Papa a anuntat "toleranta zero fata de aceasta tragedie"
Suveranul pontif vrea sa puna capat celui mai mare scandal care afecteaza Biserica Catolica.
Episcopii care se vor face vinovati de "neglijenta in exercitarea functiei" in ceea ce priveste cazurile de "abuzuri sexuale asupra minorilor", vor putea fi revocati, potrivit unui nou decret emis sambata de papa Francisc si incorporat in dreptul canonic.
Acesta prevedea deja revocarea din ''cauze grave'', precizeaza papa. ''Cu aceasta, inteleg sa precizez ca printre aceste asa-numite cauze grave este inclusa neglijenta episcopilor in exercitarea functiei lor, in special in cazurile de abuzuri sexuale comise asupra minorilor si adultilor vulnerabili", scrie Jorge Bergoglio, citat de France Presse.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Francisc a anuntat, de asemenea, crearea unui colegiu de experti juridici insarcinat sa-l asiste inainte de a pronunta demiterea unui episcop, precizeaza un comunicat al purtatorului de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi. In aceasta scrisoare apostolica, sub forma de "motu proprio" si intitulata "Ca o mama iubitoare", papa aminteste ca Biserica ''ii iubeste pe toti fiii sai, dar trateaza si protejeaza cu o afectiune cu totul particulara pe cei mai slabi si fara aparare".
Prin urmare, a adaugat papa, pastorii sai si in special episcopii sai trebuie "sa dea dovada de o promptitudine deosebita in protejarea celor mai slabi dintre persoanele care le sunt incredintate".
Papa Francisc a cerut in mod repetat pedepsirea cu severitate a celor care se fac vinovati de abuzuri sexuale asupra minorilor si toleranta zero fata de aceasta 'tragedie'. El apreciat, de altfel, de mai multe ori ca episcopii care au protejat pedofili ar trebui sa demisioneze si a creat un tribunal al Vaticanului pentru a-i judeca.
Abia in ultimele 2 decenii, Vaticanul a luat masuri ferme in privinta acuzatiilor de pedofilie vizand reprezentanti ai clerului catolic si in general a evitat sa colaboreze cu politia in astfel de cazuri. In 2014, Papa Francisc a creat o comisie pontificala pentru protectia minorilor si in acelasi an a excomunicat si laicizat un preot argentinian acuzat de pedofilie.