Papa Francisc, indepartandu-se de dogmele catolice, a declarat ca metodele contraceptive ar putea fi tolerate in cazul femeilor expuse pericolului de a contracta virusul Zika. El a comentat si declaratiile lui Donald Trump.

Vizita Papei in Mexic s-a incheiat joi si in avionul care il ducea inapoi la Roma acesta a raspuns intrebarilor jurnalistilor despre virusul Zika, Donald Trump si presupusele scrisori de dragoste dintre Papa Ioan Paul al II-lea si Anna Teresa Tymieniecka, dupa cum relateaza The Guardian.

Papa Francisc a sugerat ca metodele contraceptive, folosite in situatii extreme, ar putea fi tolerate de Biserica Catolica, dar a reiterat faptul ca avortul este o crima si un “rau absolut”. Acesta nu poate fi permis nici in cazul unui fat cu malformatii. “Este ca si cum ai omori o persoana pentru a salva o alta. Asta face mafia… este raul absolut.” Declaratiile au fost facute in contextual in care mai multe femei din America de Sud vor sa faca avort de teama sa nu nasca bebelusi care sufera de microcefalie.

“Evitarea unei sarcini nu este raul absolut” si in anumite situatii ar putea fi “raul cel mai mic” a spus acesta, dand exemplul unei dispense emise de Papa Paul al VI-lea ce le permintea calugaritelor din Africa sa foloseasca metode contraceptive. In anii ’60, maicile erau supuse riscului de a fi violate.

Papa Francisc despre Donald Trump

Suveranul Pontif a avut o replica ferma fata de declaratia lui Donald Trump de a construi un zid la granita cu Mexicul si de a deporta 11 milioane de imigranti fara forme legale care se afla in prezent pe teritorul Statelor Unite: “O persoana care se gandeste doar sa construiasca ziduri, oriunde ar fi ele, in loc sa vrea sa constriasca poduri, nu este crestin.”

Raspunsul miliardarului, aflat la un miting din Carolina de Sud, a venit foarte repede: “Este rusinos cand un lider religios pune sub semnul intrebarii credinta unei persoane. Niciun conducator, in special un lider religios, nu ar trebui sa aiba dreptul de a pune sub semnul intrebarii religia sau credinta unui alt om.”

“Sunt mandru sa fiu crestin si, ca presedinte, nu voi permite ca crestinatatea sa fie constant atacata si slabita, contrar a ceea ce se intampla in prezent cu actualul nostru presedinte”, a adaugat Trump, conform Agerpres.

“Guvernul mexican si liderii sai au facut afirmatii dezagreabile la adresa mea in prezenta papei. Papa nu a auzit decat o varianta a povestii, nu a vazut criminalitatea, traficul de droguri si impactul negativ pe care politicile actuale il au pentru SUA”, a spus candidatul republican la presedintia SUA.

“Cand sau daca Vaticanul va fi atacat de ISIS, pentru ca acesta este cel mai important obiectiv al ISIS dupa cum stie toata lumea, va garantez ca Papa si-ar dori si s-ar ruga ca Donald Trump sa fi fost presedinte”, a mai spus republicanul.

Episodul scrisorilor de dragoste, descris ca o "prietenie sanatoasa"

Papa Francisc a afirmat ca o "prietenie sanatoasa" intre un slujitor al bisericii, inclusiv un papa, si o femeie este un lucru bun, atata vreme cat nu este vorba de o legatura sexuala, transmite AFP, precizand ca Suveranul Pontif a facut aceste aprecieri ca reactie la informatiile aparute recent despre prietenia ''intensa'' dintre Papa Ioan Paul al II-lea si Anna Teresa Tymieniecka, o femeie teolog americana.

La conferinta de presa tinuta in avionul cu care revenea la Vatican dupa o vizita in Mexic, Papa Francisc spus ca a "avut cunostinta" de acea prietenie foarte puternica si de bogatul schimb de scrisori dintre cei doi, potrivit Agerpres.

"Nu trebuie sa ne speriem" de acest aspect si orice preot - chiar si un papa - are nevoie sa stie ce cred femeile despre anumite subiecte.''Prietenia cu o femeie nu este un pacat. O legatura amoroasa este insa un pacat", a spus el, referindu-se la legatura dintre un slujitor al Bisericii si o femeie.

"Imi place sa primesc sfatul unei femei". ''Nu s-a inteles inca tot binele, in ajutor si sfaturi, pe care il poate aduce o femeie unui preot, Bisericii", a adaugat Papa Francisc.

"Ceva lipseste unui barbat care nu stie sa aiba o relatie corecta cu o femeie", iar "misoginii sunt niste bolnavi", a mentionat Papa in context.