"Masterplanul" Statului Islamic, documentul secret prin care gruparea se vrea a fi tara "constitutionala". Ce prevede textul
Un document secret al Statului Islamic ridica noi ingrijorari cu privire la organizarea si expansiunea gruparii teroriste, precum si la ideologia membrilor sai de a face organizatia sa functioneze exact ca un stat "constitutional".
Redactat anul trecut, de catre un egiptean pe nume Abu Abdullah, "manualul" este intitulat "Principii in administrarea Statului Islamic" si este conceput sa functioneze asemenea unei Constitutii pentru jihadisti. Textul se intinde pe 24 de pagini in care stabileste principiile de "guvernare" pe teritoriile cucerite, precum si strategia prin care gruparea sa devina un stat in adevaratul sens al cuvantului, relateaza The Guardian.
"Ei nu vor crede in Dumnezeul adevarat pana cand nu vei stapani asupra lor si vor vedea singuri ca judecata ta a fost dreapta si se vor supune de bunavoie" - este unul dintre motto-urile dupa care se ghideaza jihadistii.
Documentul este structurat in 10 capitole, la care se adauga o introducere in care membrii gruparii isi afirma dorinta existentei unui Stat Islamic care sa functioneze asemenea unei tari: "Statul trebuie sa fie bazat pe un mod de viata islamic, o constitutie care sa aiba la baza Coranul si un sistem care sa ajute la implementare si nu trebuie sa existe nicio supresiune in rolul pe care il vor avea calificarile si educarea generatiei actuale in administratia statului".
Desi reprezinta crezuri ale gruparii teroriste, violenta si convingerile radicale nu stau la baza documentului, care se concentreaza mai mult pe construirea sistemelor de educatie, sanatate, comert, militare, de exploatare a resurselor naturale, comunicatii si slujbe pentru jihadisti - adica ii pregateste pe adepti sa se organizeze si sa functioneze asemanator unei tari.
In plan militar, documentul recomanda construirea unor baze de antrenament separate pentru noii recruti si pentru veteranii gruparii, care ar trebui sa beneficieze doar de un "curs de aducere aminte" in folosirea armelor si a strategiilor militare.
Un alt capitol important este cel despre modul in care copiii trebuie antrenati in arta razboiului inca de mici. Ei vor fi invatati "sa foloseasca arme usoare", iar cei mai inzestrati dintre ei vor fi selectati pentru a patrula sau asigura granitele Statului Islamic.
In ceea ce priveste politicile externe, teroristii recunosc importanta aliantelor cu alte state, fara a pune conditia ca acestea sa fie de religie islamica. Totusi, acestea ar trebui sa "nu fi suprimat in trecut musulmanii, sa nu se opuna constuirii moscheilor si sa nu devina ostili".
Publicarea documentului a atras un avertisment din partea expertilor militari, care considera ca cel mai rau lucru care se poarte intampla este ca lumea sa subestimeze puterea gruparii:
"Daca vestul vede Statul Islamic doar ca pe o adunatura de criminali psihopati, risca sa le subestimeze puterea. Vedem in acest document o concentrare pe educatie, pe indoctrinarea copiilor, o recunoastere a eficientei unui guvern, a unei institutii media. Ei sunt deja mai mult decat o armata irationala si insetata de sange, s-au transformat intr-o organizatie politica, au un o infrastructura complexa si un plan pe termen lung, ceea ce ii face si mai periculosi", sustin Charlie Winter, cercetator al Universitatii de Stat din Georgia, si Stanley McChrystal, analist militar.
Sursa: The Guardian
Etichete: terorism, statul islamic, islam, document, organizare, jihadisti,
Dată publicare:
07-12-2015 14:14