Mașinile fără șofer fac deja livrări la domiciliu într-un oraș din Europa. Cum funcționează
Mașinile fără șofer fac deja livrări la domiciliu, în capitala Lituaniei. Sistemul este încă în teste, dar firma care a venit cu ideea spune că totul funcționează perfect.
Vehiculele autonome se descurcă bine în trafic, iar comenzile ajung la clienți în scurt timp.
Vehiculele autonome, care seamănă cu mașinuțele de golf, așteaptă în fața magazinelor să primească directivele pentru următoarea „misiune”.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Când coletul este gata, un angajat al magazinului îl așează într-unul dintre compartimentele mașinii, iar curierul motorizat pleacă spre adresa înregistrată în sistem.
Tadas Norušaitis, CEO și co-fondator LastMile: „Sunt montate camere laterale pe fiecare parte a mașinii. Sunt asemenea oglinzilor retrovizoare, pentru a vedea ce se întâmplă. Avem o cameră suplimentară în spate, pentru a vedea clar ce se întâmplă și în spate vehiculului. De asemenea, avem o mulțime de senzori de trafic, ascunși sub partea acoperită, și antene GPS care ajută la o mai bună orientare pe străzi".
Mașina fără șofer circulă cu o viteză de cel mult 25 de kilometri pe oră. Cu ajutorul camerelor și al senzorilor se adaptează imediat condițiilor de trafic.
Tadas Norušaitis, CEO și co-fondator LastMile: „Mașina poate circula complet autonom, dar din motive de siguranță, atunci când este în mișcare, ea este supravegheată de un teleoperator (operator de la distanță) care, din spatele ecranului unui computer, vede tot ce se întâmplă. Așadar, în cazul în care există unele accidente sau pentru a evita unele incidente poate să preia controlul volanului și să înceapă să conducă mașina".
Când vehiculul ajunge la destinație, clientul este anunțat prin sms sau e-mail că poate să vină să ridice coletul din fața casei. Introduce un cod, deschide compartimentul în care se află pachetul și misiunea este îndeplinită. Dacă nu mai are și alte opriri de făcut, mașina se întoarce apoi la magazin.
Sitemul se află în teste timp de două luni. Dacă totul funcționează conform planului, în următoarea perioadă zeci de astfel de vehicule ar putea apărea pe străzile din Vilnius.