Marturiile marinarilor care au fost prizonierii piratilor din Somalia pentru 4 ani si jumatate "Sunt mai rai ca animalele"
Piratii somalezi au eliberat 26 de ostatici asiatici capturati in urma cu 4 ani si jumatate dupa un atac asupra vasului lor de pescuit.
Echipajul vasului Naham 3 sub pavilionul Sultanatului Oman a fost luat ostatic in martie 2012 dupa un atac al piratilor la sud de Seychelles. Membrii echipajului, originari din Filipine, Vietnam, China si Cambodgia au povestit pentru New York Times, la sosirea pe aeroportul din Nairobi, cosmarul prin care au trecut in acesti ani: au fost batuti constant, insetati si infometati iar unul dintre ei a fost impucat de rapitori. Alti doi au murit din cauza bolilor.
„Sunt mai rai ca animalele. Nu ai cum sa ii intelegi pe acesti oameni”, spune Antonio Libres Jr., un marinar din Filipine. „Dar nu am renuntat niciodata”. Marinarii povestesc ca deseori au fost nevoiti sa supravietuiasca cu un litru de apa pe zi in caldura sufocanta a Somaliei si ca primeau atat de putina mancare incat trebuiau sa vaneze sobolani, pasari si pisici salbatice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Chiar daca as folosit toate injuraturile din lume, nu ar fi suficient”, spune Arnel Balbero, un alt marinar din Filipine. Balbero spune ca o va lua de la capat si ca a promis familiei ca nu va mai naviga niciodata.
Organizatia Oceans Beyond Piracy s-a ocupat de eliberarea lor. Negociatorii spun ca piratii erau „needucati, nemotivati si nerealisti. Au rapit pescari saraci, din tari sarace, din familii sarace si visau sa primeasca in schimbul lor sume uriase de bani.”. In cele din urma, negociatorii au ajuns la un compromis cu sefii de clanuri din zona, care au acceptat o suma mica de bani care sa ascopere costurile suportate de pirati pentru cele 1672 de zile de captivitate. Negocierile au durat un an si jumatate.
Atacurile piratilor somalezi au incetat complet dupa ce companiile de navigatie au intarit masurile de securitate iar flotele militare ale statelor occidentale auinceput sa patruleze regiunea. Nici in 2015 si nici anul acesta nu s-a mai inregistrat niciun atac al piratilor asupra unui vas comercial, in vreme ce in 2011 au fost 176 de astfel de incidente.
Sursa: Pro TV
Etichete: rapire, Somalia, marinari, ostatici, eliberati, pirati, tortura,
Dată publicare:
26-10-2016 10:53