Piratii au plecat sa cucereasca Bruxelles-ul. Partizanii Internetului liber vor sa intre in Parlamentul European

Partidul Piratilor din Germania

Conservatori, socialisti, liberali, ecologisti, comunisti, eurosceptici si pirati. Asa ar putea arata Parlamentul European dupa alegerile de anul acesta.

Ati citit bine: pirati. Ei sunt cea mai noua miscare politica care se ridica in intreaga Europa. Cine sunt insa acesti pirati si in ce tari se poate vota pentru ei?

Primii pirati au fost vikingi

Pe glob exista la ora actuala peste 40 de partide ale piratilor, din Islanda pana in Venezuela. Primul dintre ele a aparut in Suedia, in 2006. Se numea Piratpartiet (Partidul Piratilor) si in acelasi an a participat la parlamentare, fara vreun succes (foto stanga). Insa in urmatoarea perioada a crescut pana cand a ajuns chiar al treilea din tara ca numar de membri. La ora actuala Partidul Piratilor e cea mai mare formatiune politica extra-parlamentara din Suedia si are si doi reprezentanti in Parlamentul European.

Ce propun piratii suedezi? Declaratia lor de principii e scrisa in aceeasi limba de lemn ca programele partidelor traditionale. “Vrem sa schimbam legislatia globala pentru a facilita aparitia societatii informationale, care este caracterizata de diversitate si deschidere. In acest scop cerem un respect sporit pentru cetateni si dreptul lor la viata privata, dar si reformare legislatiei drepturilor de autor”.

Pirati, pirati peste tot

Citește și
pirat
Cel mai batran pirat informatic! Are 92 de ani si nu se teme ca va fi prins
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații
Succesul Piratpartiet a nascut rapid imitatori. In Austria a aparut in acelasi an Piratenpartei Österreichs, in Germania Piratenpartei Deutschland (foto stanga), in Olanda Piratenpartij Nederland, in Spania Partido Pirata. La ora actuala sunt aproximativ 42 de astfel de formatiuni politice pe tot globul, majoritatea partide de buzunar, multe neinregistrate oficial. Din 2010 exista si o „Internationala a Partidelor Piratilor”, Romania fiind printre tarile fondatoare, desi nu avem inca oficial un asemenea partid. Ceea ce-i uneste nu este sustinerea deschisa a pirateriei online, cat opozitia fata de actuala legislatie privind drepturile de autor.

Iar piratii nu sunt peste tot o miscare politica usor de ignorat. In Germania au 45 de reprezentanti in parlamentele federale si 199 in consiliile municipale. In Cehia au un senator, in Elvetia un primar de comuna. Cel mai mare succes l-au inregistrat insa in Islanda, unde exista doua partide de acest gen. Partidul Piratilor din Islanda are 3 locuri in parlament iar Besti flokkurinn („Cel mai bun partid”) l-a dat pe primarul capitalei Reykjavik.

In ultima vreme, insa, partidele piratilor au inregistrat un declin clar. Motivul: s-au transformat in partide obisnuite, cu conferinte, sciziuni, programe electorale, scandaluri de coruptie s.a.m.d. Europarlamentarele din 2014 ar putea fi insa sansa lor de a renaste. Site-ul TorrentFreak, specializat in stiri din domeniul pirateriei, a facut un bilant al piratilor care vor sa intre anul acesta in Parlamentul European si a realizat si o harta a tarilor si circumscriptiilor unde candideaza acestia:

See full screen

Ce pirati ar putea deveni europarlamentari

In Suedia, Piratpartiet, care are deja 2 reprezentanti la Bruxelles, a propus o lista serioasa, cu 20 de candidati pentru tot atatea locuri cate are aceasta tara in legislativul UE. In Germania, Piratenpartei are 12 candidati pentru 96 de locuri. In Franta, unde la europarlamentare se voteaza pe regiuni, piratii au peste 100 de candidati care se bat pe 56 de locuri. In Marea Britanie Pirate Party UK (foto stanga) se lupta pentru o singura circumscriptie, North West England. In Spania sunt 50 de candidati, care nu reprezinta insa Partidul Piratilor, ci Confederatia Piratilor, o federatie a miscarilor piratilor din diverse regiuni ale Spaniei. Potrivit TorrentFreak, ei au o sansa serioasa de a obtine macar un loc la Bruxelles.

In Polonia sunt doar 6 candidati pirati, insa acestia sunt pe listele unei coalitii de partide si e foarte posibil ca unul sau chiar doi dintre ei sa ajunga in Parlamentul European. In Olanda sunt 10 candidati iar cum in aceasta tara nu exista prag electoral la europarlamentare, nu e imposibil ca unul din ei sa fie ales. In Grecia, piratii sunt pe aceeasi lista cu verzii – insa dat fiind ca in 2009 acestia au castigat doar un loc, sansele lor ar putea fi mici. In Cehia, sondajele arata ca puternicul partid local al piratilor ar putea rata totusi la mustata intrarea in Parlamentul European (foto jos).

Piraterie online - da, piraterie politica - nu
In Croatia, Slovenia, Finlanda si Luxemburg sansele piratilor sunt mici, chiar daca partidele locale au macar un candidat, In fine, in Estonia exista un candidat independent care sustine principiile piratilor, dar nu e membru al partidului iar in Italia piratii fac parte dintr-o coalitie de stanga, dar nu au nominalizat candidati.

Paradoxal, Romania, una dintre tarile fruntase in UE la piraterie – in 2011, rata pirateriei software era de 63%, comparativ cu o medie europeana de 35% - nu are un partid al piratilor. Ar putea avea legatura cu faptul ca “piratii politici” incearca in general sa se disocieze de pirateria online, desi multi dintre alegatori ii voteaza tocmai pentru ca ii asociaza cu aceste fenomen. Sau, pur si simplu, romanii considera ca furtul de software, filme si muzica e o ocupatie prea amuzanta pentru a o amesteca cu politica.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Noua carte a scriitoarei romanului
Noua carte a scriitoarei romanului "Totul despre sex", publicata partial pe internet de un hacker

Un pirat cibernetic a publicat pe internet pasaje din versiunea de lucru, deocamdata nefinalizata, a noului roman al scriitoarei Candace Bushnell, autoarea cartii "Totul despre sex", dupa ce a reusit sa sparga contul de e-mail al romancierei.

Cel mai batran pirat informatic! Are 92 de ani si nu se teme ca va fi prins
Cel mai batran pirat informatic! Are 92 de ani si nu se teme ca va fi prins

 Hyman Strachman comite ilegalitati grave, dar nu isi face griji ca va fi condamnat.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.