Piratii au plecat sa cucereasca Bruxelles-ul. Partizanii Internetului liber vor sa intre in Parlamentul European
Conservatori, socialisti, liberali, ecologisti, comunisti, eurosceptici si pirati. Asa ar putea arata Parlamentul European dupa alegerile de anul acesta.
Ati citit bine: pirati. Ei sunt cea mai noua miscare politica care se ridica in intreaga Europa. Cine sunt insa acesti pirati si in ce tari se poate vota pentru ei?
Primii pirati au fost vikingi
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce propun piratii suedezi? Declaratia lor de principii e scrisa in aceeasi limba de lemn ca programele partidelor traditionale. “Vrem sa schimbam legislatia globala pentru a facilita aparitia societatii informationale, care este caracterizata de diversitate si deschidere. In acest scop cerem un respect sporit pentru cetateni si dreptul lor la viata privata, dar si reformare legislatiei drepturilor de autor”.
Pirati, pirati peste tot
Iar piratii nu sunt peste tot o miscare politica usor de ignorat. In Germania au 45 de reprezentanti in parlamentele federale si 199 in consiliile municipale. In Cehia au un senator, in Elvetia un primar de comuna. Cel mai mare succes l-au inregistrat insa in Islanda, unde exista doua partide de acest gen. Partidul Piratilor din Islanda are 3 locuri in parlament iar Besti flokkurinn („Cel mai bun partid”) l-a dat pe primarul capitalei Reykjavik.
In ultima vreme, insa, partidele piratilor au inregistrat un declin clar. Motivul: s-au transformat in partide obisnuite, cu conferinte, sciziuni, programe electorale, scandaluri de coruptie s.a.m.d. Europarlamentarele din 2014 ar putea fi insa sansa lor de a renaste. Site-ul TorrentFreak, specializat in stiri din domeniul pirateriei, a facut un bilant al piratilor care vor sa intre anul acesta in Parlamentul European si a realizat si o harta a tarilor si circumscriptiilor unde candideaza acestia:
Ce pirati ar putea deveni europarlamentari
In Polonia sunt doar 6 candidati pirati, insa acestia sunt pe listele unei coalitii de partide si e foarte posibil ca unul sau chiar doi dintre ei sa ajunga in Parlamentul European. In Olanda sunt 10 candidati iar cum in aceasta tara nu exista prag electoral la europarlamentare, nu e imposibil ca unul din ei sa fie ales. In Grecia, piratii sunt pe aceeasi lista cu verzii – insa dat fiind ca in 2009 acestia au castigat doar un loc, sansele lor ar putea fi mici. In Cehia, sondajele arata ca puternicul partid local al piratilor ar putea rata totusi la mustata intrarea in Parlamentul European (foto jos).
Piraterie online - da, piraterie politica - nu
In Croatia, Slovenia, Finlanda si Luxemburg sansele piratilor sunt mici, chiar daca partidele locale au macar un candidat, In fine, in Estonia exista un candidat independent care sustine principiile piratilor, dar nu e membru al partidului iar in Italia piratii fac parte dintr-o coalitie de stanga, dar nu au nominalizat candidati.
Paradoxal, Romania, una dintre tarile fruntase in UE la piraterie – in 2011, rata pirateriei software era de 63%, comparativ cu o medie europeana de 35% - nu are un partid al piratilor. Ar putea avea legatura cu faptul ca “piratii politici” incearca in general sa se disocieze de pirateria online, desi multi dintre alegatori ii voteaza tocmai pentru ca ii asociaza cu aceste fenomen. Sau, pur si simplu, romanii considera ca furtul de software, filme si muzica e o ocupatie prea amuzanta pentru a o amesteca cu politica.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri, online, bruxelles, partide, parlamentul european, pirati,
Dată publicare:
20-05-2014 17:18