Mărturiile supraviețuitorilor după ce un dig s-a rupt: "Mi-am luat mama și am fugit"
Bilanţul accidentului industrial din Brazilia a urcat la 34 morţi, iar aproape 300 de oameni sunt în continuare dispăruţi.
176 de oameni au fost găsiţi în viaţă şi salvaţi, după ce milioane de tone de noroi au acoperit un complex industrial, ferme şi un cartier de muncitori, după ruperea unui baraj.
Asemenea scene s-au derulat în orele imediat următoare accidentului industrial din sud-estul Braziliei. Barajul din apropierea unei mine de fier a cedat vineri la amiază. Milioane de tone de noroi au acoperit complexul barajului, fermele din apropiere şi cartierul în locuiesc majoritatea angajaţilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Martor: "M-am dus la fereastră pentru că am auzit un vuiet ca de apă, noroi, copaci căzând, totul cădea, un vuiet uriaş. Mi-am luat mama şi am fugit la maşină. Aveam sentimentul că o să murim. Aveam sentimentul că totul se sfârşeşte."
Zeci de elicoptere au fost folosite la operaţiunile de salvare, căci stratul de noroi era prea mare şi prea alunecos pentru ca pompierii să poată lucra altfel. 1.000 de militari au fost trimişi în zonă să ajute la căutări. Aproape 300 de oameni sunt în continuare dispăruţi şi aproape toţi sunt angajaţi ai minei.
Martoră: "Nu am nicio veste de la el. Nu răspunde la telefon. Vă dau numărul să-l sunaţi. Am nevoie de un răspuns. Sunt disperată."
Înalt de 86 de metri, barajul care a cedat avea o vechime de 42 de ani şi era pe cale de a fi scos din uz. Compania susţine că fusese evaluat recent de specialişti germani şi trecuse testele de siguranţă.
Fabio Schvartsman, preşedinte Vale: "Nu am cuvinte să-mi descriu durerea, tristeţea uriaşă şi dezamăgirea pentru ceea ce s-a întâmplat. Este ceva ce depăşeşte imaginaţia oricui. Vreau să-mi exprim solidaritatea şi să spun că Vale va face tot posibil şi imposibilul să-i ajute pe oamenii afectaţi."
Barajul avea un sistem de alarmă, iar localnicii fuseseră instruiţi pentru incidente ca acesta. Sunt însă informaţii că alarma nu s-a activat.
Aflată la al doilea accident de acest gen, Vale, cea mai mare companie minieră din Brazilia, a fost amendată ieri cu 66,5 milioane de dolari, iar procurorii au cerut sechestru pe conturile sale.