Criza din Venezuela. Trump nu exclude o intervenție militară, reacție furioasă a Rusiei

Ultimul update: Joi 24 Ianuarie 2019 20:30
Data publicarii: Joi 24 Ianuarie 2019 12:58
Categorie: Internaţional

Atmosferă explozivaă a Caracas. Statele Unite, Canada si Brazilia l-au recunoscut pe liderul opoziției din Venezuela drept președinte interimar. Rusia a avertizat SUA în legătură cu o intervenție militară în Venezuela.

Întrebat dacă ar putea trimite soldaţi americani în Venezuela, Donald Trump a răspuns:"Nu avem nimic prevăzut, dar toate opţiunile sunt pe masă.”

Kremlinul a lansat un avertisment Casei Albe prin Sergei Ryabkov, adjunct al ministrului de Externe din Rusia.

”Avertizăm împotriva unei intervenţii militare. Considerăm că ar fi un scenariu catastrofic, care ar clătina fundaţia modelului de dezvoltare pe care îl vedem acum în America Latină”, a declarat Ryabkov.

Sergei Ryabkov a anunţat că Rusia va susţine Venezuela, îi va proteja suveranitatea şi nu va lăsa pe nimeni să intervină în afacerile sale interne, relatează Reuters.

"O ingerinţă externă distructivă, în special în situaţia actuală extrem de tensionată, este inacceptabilă. Este o cale directă spre arbitrar şi o baie de sânge", a mai afirmat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

"Vedem în acţiunile fără jenă ale Washingtonului o nouă demonstraţie de ignorare totală a normelor şi principiilor dreptului internaţional", adaugă MAE rus.

"Îi invităm pe politicienii venezueleni rezonabili, care se opun guvernului legitim al lui Maduro, să nu devină pioni ai unei partide de şah străine", continuă comunicatul.

Mai devreme, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a lansat ironii despre ”implicarea americană” în criza din Venezuela

Juan Gauido, liderul opoziţiei din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar miercuri, obţinând susţinerea Statelor Unite şi a mai multor state din America Latină.

Preşedintele Nicolas Maduro, care ar fi preluat al doilea mandat în urma unor alegeri frauduloase, a rupt miercuri seară relaţiile cu Statele Unite. Maduro le-a cerut diplomaților americani să plece din țară în 72 de ore și a acuzat guvernul american că a ordonat “o lovitură de stat fascistă”.

Casa albă a descris regimul Maduro drept "lipsit de legitimitaete" și declară parlamentul țării condus de Juan Guaidó "singura putere legitimă în Venezuela".

Donald Trump nu a exclus nicio opţiune dacă tensiunile degenerează. În Venezuela au avut loc proteste masive împotriva lui Maduro, acuzat că a împins țara în colaps. Hiperinflația și lipsa alimentelor de bază au determinat milioane de oameni să fugă peste graniţă.

Pe lângă Statele Unite și Canada, mai multe țări sud-americane, printre care Brazilia, Columbia și Peru, l-au recunoscut, de asemenea, pe Guaidó drept lider legitim al Venezuelei. De partea cealaltă Rusia, Mexic, China, Cuba, Turcia îl sprijină pe Maduro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Salvat din avalansa
Schior salvat dintr-o avalanșă după doar 75 de secunde: „L-am lovit cu lopata în cască”
NATO consideră că ameninţările președintelui Vladimir Putin sunt "inacceptabile"
Țara din Europa în care ar putea ajunge mireasa ISIS respinsă de autoritățile din UK
Putin amenință: „Vom orienta armamentul asupra ţărilor unde SUA vor instala rachete”
Sute de civili, majoritatea femei și copii, evacuați din ultima enclavă ISIS din Siria
Karl Lagerfeld şi-a dorit ca trupul lui să fie incinerat. Dorinţa bizară legată de cenuşa sa
Nicholas Sandmann,
Un adolescent de 16 ani dă în judecată Washington Post pentru 250 de milioane de $
Primul mamifer dispărut din cauza schimbărilor climatice
Putin le promite ruşilor o îmbunătăţire a situaţiei lor "începând din acest an"
Premieră mondială. Țara unde șoferii pot avea plăcuţe de înmatriculare cu emoji
O "mireasă ISIS" povestește cum și-a petrecut noaptea nunții într-o cameră de tortură
Oraș acoperit de zăpadă neagră: ”Așa arată iarna în iad”. Explicația fenomenului bizar