Mărturia unui fost spion nord-coreean: „Păcatele mele ar putea fi iertate?”
Un fost spion nord-coreean, care a încercat să distrugă Jocurile Olimpice de Vară din anul 1988, își cere iertare pentru crimele comise și luptă să-și schimbe viața.
Kim Hyun-hui a fost unul dintre spionii de elită ai Coreei de Nord, care a avut misiunea de-a planta o bombă într-o aeronavă a Seulului cu puțin timp înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară din anul 1988, scrie Washington Post.
Fostul agent a plasat explozibil într-un coș de gunoi, ucigând 115 persoane. Statul sud-coreean a reținut-o și a acuzat-o de terorism și de periclitarea jocurilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În lumina organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă, fostul spion își exprimă regretele față de crimele comise și susține că luptă să ducă o viață nouă: s-a căsătorit și are doi copii.
„În Coreea de Nord trăiam ca un robot a lui Kim II Sung, în timp ce în Coreea de Sud, încerc să trăiesc o nouă viață”, a declarat Kim care a declarat că va urmări Jocurile Olimpice de anul acesta din fața televizorului.
Cât despre rolul central avut în detonarea zborului 858 al companiei Korean Air Lines, în urma căreia 115 persoane și-au pierdut viața, fostul agent se declară rușinată. „Păcatele mele ar putea fi iertare? Cel mai probabil, nu”, a mărturisit aceasta.
Amintirea vieții ei ca spion nord-coreean îi trezește amintiri neplăcute. Aceasta își amintește că imediat după capturarea sa a încercat să se sinucidă din cauză că se temea de interogatoriu, dar și pentru că aceasta era dispoziția dată de Partid: trebuia să se sinucidă decât să divulge informații. Dat fiind faptul că aceasta a încercat să se sinucidă, autoritățile sud-coreene i-au montat un dispozitiv în cavitatea bucală care nu îi dădea voie să-și muște limba.
„M-am temut de interogatoriu. Am crezut că a fost sfârșitul. Am crezut că au fost ultimele luni din viața mea. În acele momente, fredonam în minte un cântec revoluționar nord-coreean," a mărturisit fostul agent.
Viața de spion a lui Kim a început în al doilea an de studiu în cadrul Colegiului de Limbi Stăine din Phenian, când a fost chemată în biroul decanului, unde a întâlnit un bărbat din Comitetul Central al Partidului. După mai multe teste, bărbatul i-a strâns mâna, spunându-i „Ai fost aleasă de Partid”. Acesta i-a spus să-și împacheteze lucrurile pentru că a doua zi urmează să plece în misiune.
Din acel moment a fost numită spion nord-coreean și forțată să învețe limba japoneză. În plus, i s-a dat un pașaport fals și o identitate falsă: Mayumi Hachiya. Ea a fost prezentată unui spion de sex masculin mult mai în vârstă, care ar fi fost tatăl ei japonez. Apoi, într-o zi, a fost însoțită într-o clădire și i s-a spus despre misiunea ei, aceea de-a distruge un avion al Coreei de Sud. "Prin distrugerea acestui avion intenționăm să creștem sentimentul de haos și, în cele din urmă, să împiedicăm desfășurarea Jocurilor Olimpice în Seul", a declarat Kim.
În aceste momente, Kim trăiește sub protecția poliției și păstrează cele mai multe detalii despre viața ei privată, spunând că este un "cetățean obișnuit".
Cât despre atrocitatea comisă, Kim susține că este traumatizată și se simte oligată să vorbească despre cele întâmplate: „adevărul din Coreea de Nord”.