Kim Jong-un folosește Ambasada din Berlin ca să obțină tehnologia necesară programului nuclear

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Kim Jong-un
Getty

Coreea de Nord și-a achiziționat tehnologie pentru programul balistic prin intermediul misiunii diplomatice pe care o are la Berlin, potrivit șefului Serviciilor de Informații din Germania.

 

„Am stabilit că acolo (n.r – la Ambasada nord-coreeană din Berlin) au fost procurate armele. Credem că sunt îndreptate au legătură cu programul balistic”, a spus șeful Agenției Germane de Securitate (BfV), pentru afiliatatul CNN, ARD.

În contextul în care luni seara televiziunea publică difuzează un documentar despre programul nuclear al Coreei de Nord, Hans-Goerg Maassen a adăugat: „Dacă descoperim astfel de situații, le punem capăt. Însă nu putem garanta că le putem preveni de fiecare dată.”

Astfel, autoritățile germane cred că anumite părți necesare programului nuclear dezvoltat de Phenian „au fost obținute prin intermediul unor cumpărători anonimi sau de pe piețe fantomă din străinătate, iar apoi cumpărate din Germania”, a mai explicat șeful Agenției.

În multe dintre aceste cazuri este vorba despre produse cu dublă utilizare, adică ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare. Potrivit documentarului, autoritățile germane au și primit dovezi privind existența unor astfel de obiecte, pe care regimul lui Kim Jong-un le-a folosit în 2016 și 2017, în scopul dezvoltării programului balistic.

De exemplu, în 2014, un diplomat nord-coreean ar fi încercat să cumpere un dispozitiv care măsoară emisiile de gaze în timpul producerii de arme chimice. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al ambasadei Coreei de Nord la Berlin a declarat, pentru CNN, că informațiile „nu sunt adevărate.”

„Respingem și ne distanțăm de reportajele difuzate de media locală în weekend, conform cărora Ambasada noastră ar fi fost folosită în scopul obținerii de tehnologie secretă necesară programului nuclear”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ministerul german de Externe, în schimb, a afirmat că „este conștient că autoritățile nord-coreene se folosesc, în general, de misiunile diplomatice pentru a-și dezvolta programele ilegale”, dar că nu a primit informații că astfel de lucruri s-ar petrece în prezent.

„Din câte știm, informațiile difuzate de presă se referă la cazuri din trecut. Luăm acest lucru în serios. Ministerul de Externe a pus capăt tuturor activităților ilegale de la Ambasada Coreei de Nord, atunci când a avut informații referitoare la ele”, au precezat reprezentanții diplomației germane.

Comentariile directorului Agenției Germane pentru Securitate vin în contextul în care Organizația Națiunilor Unite a dezvăluit că Phenianul a câștigat aproape 200 de milioane de dolari din exportarea ilegală de bunuri în 2017, încălcând sancțiunile impuse de comunitatea internațională.

Coreea de Nord „ignoră, deja, cele mai recente sancțiuni, în complicitate cu companii din străinătate și printr-un sistem bancar internațional”, este una dintre concluziile raportului ONU.

În contextul în care regimul Kim Jong-un a efectuat, în mod repetat, teste nucleare, Consiliul de Securitate al ONU a sporit sancțiunile împotriva Phenianului, care vizează domeniul energiei, comerțul și activitățile bancare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO