Regina Beatrix a abdicat. Olanda are primul rege din ultimii 123 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Zi istorica pentru Olanda. Regina Beatrix a semnat scrisoarea de abdicare si marti fiul ei a devenit rege, primul in peste 120 de ani.

Transmisiile LIVE ale PROTV NEWS pot fi urmarite si de pe un smartphone sau o tableta, conectate la internet, de pe m.stirileprotv.ro sau direct din pagina de LIVE a mobisite-ului!

 16:20 Incoronarea regelui Olandei provoaca zvonuri cu privire la o abdicare in Belgia

Zvonul unei posibile abdicari a lui Albert al II-lea - care va implini in iunie 79 de ani, iar in august va marca 20 de ani de monarhie - in favoarea printului Philippe, in varsta de 53 de ani, face obiectul unor articole in presa belgiana inca de la anuntarea, la vecinii olandezi, a predarii puterii de catre regina Beatrix fiului ei Willem-Alexander.

"Guvernul nu elaboreaza scenarii in subsolul unei cafenele, la lumina lumanarii", a declarat luni premierul Elio Di Rupo.

Citește și
Regina Beatrix a Olandei
Regina Beatrix a Olandei va abdica in aprilie in favoarea fiului cel mare, printul Willem-Alexander
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Palatul Regal a dezmintit, de asemenea, ca o predare a puterii este pe agenda Belgiei.

 

Cine este Willem-Alexander, noul rege al Olandei, supranumit "Printul Pils" in tinerete. FOTO

Luni seara, suverana si-a luat ramas-bun de la supusi, printr-un mesaj video inregistrat dinainte. Le-a multumit din nou pentru sprijinul pe care i l-au acordat in cei 33 de ani cat a fost pe tron si le-a dat asigurari ca fiul ei, printul Willem-Alexander, s-a pregatit intens in ultimii ani ca sa devina rege.

Regina Beatrix: "In acest moment al abdicarii mele din rolul de monarh, ma coplesesc sentimente de adanca recunostiinta. Fara incurajarile voastre pline de caldura si afectiune, povara indatoririlor mele ar fi fost foarte grea. Sper ca in viitor, apropierea voastra sa imi ramana mereu un sprijin. Am convingerea ca Willem-Alexander isi va indeplini indatoririle de rege cu devotament si credinta."

Dupa 33 de ani la carma monarhiei, regina Beatrix s-a adresat pentru ultima oara populatiei, in calitate suverana. Marti dimineata, ea a semnat scrisoarea de abdicare, iar printul Willem-Alexander devine automat rege. La scurt timp dupa aceea, Beatrix, devenita printesa, noul rege si sotia lui, regina Maxima, vor aparea la balconul palatului. Beatrix si regele Willem-Alexander vor sustine fiecare cate un mic discurs.

 

Marti, regina a luat parte la repetitiile pentru marele eveniment. Seara, Suverana Olandei a gazduit un ultim bal, la Muzeul National din Amsterdam.

Ceremonia de incoronare propriu-zisa va avea loc incepand cu ora 15.00, ora Romaniei, la Biserica Noua, in prezenta membrilor Parlamentului. Spre seara, va avea loc o receptie pentru demnitari si capetele incoronate, urmata de o parada navala pe raul Ij.

Reprezentanti ai familiilor regale din 18 tari sunt asteptati la Amsterdam. La ceremonii vor asista si peste un milion de olandezi, dar si turisti veniti din toate colturile lumii. 13.000 de politisti vor asigura securitatea evenimentului.

Primul barbat care urca pe tronul Olandei

Willem-Alexander va deveni primul barbat care urca pe tronul Olandei, in ultimii 123 de ani. In varsta de 46 de ani, el va fi si cel mai tanar suveran din Europa. Olandezii ii pregatesc viitorului rege o uriasa petrecere in culorile stemei regale - alb, rosu, albastru si, bineinteles, portocaliu. La eveniment, sunt asteptati aproape un milion de oameni.

"Toti suntem portocalii. Nu exista diferente de religie sau de altceva. Portocaliul este credinta noastra."

La ceremonia de incoronare vor participa membrii parlamentului si invitati de soi din toata lumea, insa, asa cum cere traditia, nu vor fi prezenti si alti monarhi. Casele regale din Europa isi vor trimite totusi la Amsterdam printii mostenitori.

Dupa ceremonie, viitorul regele va participa, alaturi de sotia sa Maxima, viitoare regina, si de cele trei fiice ale lor, la o fastuoasa parada navala pe canalele din Amsterdam. "Vor fi inconjurati, pe apa, dar si pe uscat, de tot ce are mai bun Olanda de oferit: de la vase istorice, la concerte oferite de opera regala si DJ-ul Armin van Buuren. Va fi un adevarat festin pentru ochii si urechile dumneavoastra" spune Mark Rutte, premierul Olandei.

 

Spatiul aerian va fi inchis in Amsterdam. In plus, in oras vor fi 10 mii de politisti, care se vor asigura ca totul decurge fara probleme. "Asteptam mii de jurnalisti. Pentru o zi, vom deveni subiect de stire in toata lumea", crede Frans van der Avert, director "Amsterdam marketing".

 

Willem-Alexander s-a transformat din studentul iubitor de bere, cunoscut si ca "Printul Pils", in respectat membru al Comitetului Olimpic International si expert ONU.

Un suveran cu un rol mai mult formal in conducerea tarii, Willem-Alexander a declarat recent ca isi doreste sa fie "un rege al secolului 21, care sa uneasca, sa reprezinte si sa incurajeze poporul".

Printul Willem-Alexander al Olandei - cel mai tanar monarh european

Printul Willem-Alexander al Olandei va deveni, la varsta de 46 de ani, cel mai tanar suveran din Europa, dupa abdicarea mamei sale, regina Beatrix, un eveniment pe care olandezii il vor celebra cu mare fast intr-o sarbatoare portocalie, relateaza AFP. Aproximativ 800.000 de vizitatori imbracati in portocaliu, culoarea nationala a Olandei, vor impanzi strazile Amsterdamului, in aceasta zi fastuasa. Tanarul rege va fi primul monarh de sex masculin din 1890, dupa trei regine si o regenta.

El va fi, intre altele, primul reprezentant al unei noi generatii de monarhi europeni, a caror varsta medie este in prezent de 71 de ani, care accede la tron.  Viitorul monarh a declarat deja in cadrul unui interviu ca atat el, cat si sotia sa argentiniana, Maxima, in varsta de 41 de ani, nu sunt "fetisisti ai protocolului".

El a mai spus ca nu este in mod special atasat de titlul de "majestate", spre deosebire de mama sa. "Oamenii imi pot spune cum vor, pentru a se simti relaxati", a declarat el, afirmand ca doreste sa fie un monarh de secol XXI, care sa impace traditia cu modernitatea.

Rolul monarhului a evoluat de la crearea, in 1815, a Regatului Olandei, care avusese pana atunci statutul de republica.

Incepand cu anul 2012, suveranul nu mai participa la formarea guvernului, Parlamentul preluand acest rol. El pastreaza insa atributia de semnare a legilor. Willem-Alexander a dat asigurari ca ar accepta un rol strict ceremonial, in eventualitatea in care Parlamentul ar decide acest lucru.

Noul rege va fi intronat dar nu si incoronat, o nuanta care traduce separarea intre Biserica si monarhie, in Olanda. Daca intronarea reginei Beatrix din 1980 a fost marcata de proteste violente in contextul crizei locuintelor, aceea a lui Willem-Alexander nu ar trebui sa fie perturbata de probleme.

Orasul Amsterdam are prevazute sase locuri destinate protestelor antiregaliste, insa pana in prezent doar unul a fost rezervat de catre republicanii care doresc un protest pasnic, cu steaguri albe. Acestia protesteaza indeosebi pentru a obtine reducerea indemnizatiei regale, salariul anual fiind de 825.000 de euro.

Aprig criticat pentru versurile sale si amestecul de stiluri, cantecul oficial al procesului de intronare va fi intonat cu atentie. Marti seara, 17 milioane de olandezi au fost invitati sa il intoneze in cor.

Un numar mare de concerte, serate si sarbatori in strada sunt planificate in intreaga tara, printre care se numara si concertul in aer liber al cunoscutului DJ olandez Armin van Buuren, la Amsterdam.

Doua absente vor fi simtite in aceasta zi importanta, aceea a familiei Maximei si cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso. Din cauza trecutul sau de secretar de stat in timpul dictaturii argentiniene a lui Jorge Videla, tatal Maximei Jorge Zorreguieta nu este binevenit la aceasta ceremonie oficiala. El va lipsi de la intronare, la fel cum a lipsit si de la nunta fiicei sale, care a avut loc in 2002.

Al doilea dintre cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso, este in coma in urma unui accident de ski, din februarie 2012, astfel incat nu il va putea vedea pe fratele sau mai mare cum devine rege.

Lista de invitati nu a fost inca publicata, insa protocolul stipuleaza ca niciun alt monarh nu poate fi prezent. Doar printii si printesele mostenitoare pot asista la ceremonia de intronare, in presa vorbindu-se deja despre participarea Printului Charles al Marii Britanii, Felipe al Spaniei sau Naruhito al Japoniei.

Cele trei fete ale cuplului regal vor fi alaturi de parintii lor intreaga zi. In varsta de noua ani, fiica cea mare Catharina-Amalia va deveni oficial printesa mostenitoare.

Dupa ce Regina Beatrix anuntase, la 28 ianuarie, de Ziua Reginei, sarbatoarea nationala a Olandei, ca va abdica, Catharina-Amalia l-ar fi intrebat pe tatal sau cat timp va mai dura pana ce va deveni regina, a marturisit Willem-Alexander. Acesta i-ar fi raspuns zambind: "Daca ai stii..."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cine este Willem-Alexander, noul rege al Olandei, supranumit
Cine este Willem-Alexander, noul rege al Olandei, supranumit "Printul Pils" in tinerete. FOTO

Printul Willem-Alexander, care a devenit marti, la varsta de 46 de ani, rege al Olandei, in urma abdicarii mamei sale, regina Beatrix, a fost considerat in tinerete drept o persoana destinsa, capabila sa preia coroana.

Regina Beatrix a Olandei va abdica in aprilie in favoarea fiului cel mare, printul Willem-Alexander
Regina Beatrix a Olandei va abdica in aprilie in favoarea fiului cel mare, printul Willem-Alexander

Olandezii se pregatesc pentru o ceremonie de incoronare deoarece de pe 30 aprilie vor avea pentru prima oara in mai bine de 120 de ani un rege.

Printul din coma al Olandei, un destin schimbat pentru o iubire interzisa si marcat de o tragedie
Printul din coma al Olandei, un destin schimbat pentru o iubire interzisa si marcat de o tragedie

Printul Johan Friso, unul dintre fiii reginei Beatrix a Olandei, se afla in continuare in coma si este posibil sa nu isi mai recapete cunostinta niciodata.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.