Marsuri in marile orase din lume pentru combaterea incalzirii globale. La Paris, ecologistii s-au luptat cu fortele de ordine

×
Codul embed a fost copiat

Mii de persoane au manifestat sambata in cadrul actiunilor prevazute in intreaga lume in acest weekend pentru ca liderii mondiali care se vor reuni la Paris sa ajunga la un acord privind combaterea schimbarilor climatice.

Sute de activisti ecologisti au incalcat restrictiile autoritatilor, privind organizarea de demonstratii, in contextul starii de urgenta de dupa atentatele de la Paris. Initial, au format un lant uman in apropiere de Place de la Republique, insa demonstratia pasnica a degenerat, iar fortele de ordine au incercat sa ii indeparteze cu gaze lacrimogene.

Politistii au retinut  208 persoane, dintre care 174 a fost plasate in arest, a anuntat ministrul francez de interne, citat de AFP. Bernard Cazeneuve si-a exprimat regretul pentru actele de violenta comise de "mai multe zeci de indivizi cu masti pe figura" care au aruncat cu diverse obiecte in directia fortelor de ordine.

In aceeasi zona, mii de oameni si-au adus pantofii, in locul unde ar fi vrut sa organizeze un mars menit sa atraga atentia asupra schimbarilor climatice.

In asteptarea summitului, centrul Parisului a fost "impodobit" cu globuri Pamantesti imense, turbine eoliene, panouri solare si biciclete generatoare de curent. Toate sunt menite sa atraga atentia asupra evenimentului, socotit unul istoric. "Mai tarziu va fi prea tarziu" suna mesajele afisate pe cladirea Ministerului Francez de Externe, in contextul in care incalzirea globala isi face simtite tot mai acut efectele si provoaca fenomene cu urmari catastrofale.

Citește și
incendiu scoala Rachiti, Botosani
ISU: "Incendiile in unitatile de invatamant sunt in prezent foarte rare". Cate scoli au ars in ultimii ani si de ce
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Marsuri in Filipine

La Manila, demnitari religiosi, studenti si militanti au marsaluit pentru a reduce gazele cu efect de sera si pentru atenuarea schimbarilor climatice, care sunt considerate responsabile de cicloanele si dereglarile climatice care afecteaza Filipinele.

Filipinele sunt cele mai amenintate de incalzirea climatica. "Protejati casa noastra comuna. "Dreptate climatica", era scris pe pancartele purtate de manifestanti.

Australia a fost cea care a dat startul vineri marsurilor in favoarea mediului, cu zeci de mii de manifestanti care au defilat la Melbourne pentru o lume "curata si justa". Participantii la manifestatie - 60.000, potrivit organizatorilor, 40.000, potrivit autoritatilor locale - au purtat pancarte care ii indemnau pe liderii mondiali, printre altele, sa actioneze ("Mai putine cuvinte, mai multa actiune", "Justitie climatica") si sa protejeze Pamantul ("Nu avem alta planeta").

In weekend sunt prevazute aproximativ 50 de manifestatii in intreaga lume din Tokyo pana la Sao Paulo, trecand prin Londra, Ciudad de Mexic sau New-York. Manifestatiile sunt interzise la Paris dupa atentatele jihadiste, soldate cu 130 de morti la 13 noiembrie, fiind inlocuite cu un lant uman duminica.

Obiectivul comunitatii internationale este de a limita la 2°C incalzirea planetei care a ajuns deja la 0,8°C dupa era preindustriala.

Manifestatii in Australia

Zeci de mii de persoane au manifestat si la Melbourne, in sud-estul Australiei, pentru ca liderii mondiali care se vor reuni la Paris in cadrul COP21 sa ajunga la un acord privind combaterea schimbarilor climatice, relateaza EFE.

"Majoritatea australienilor doresc sa se actioneze impotriva schimbarilor climatice. Si-au dat seama ca nu este vorba despre un concept teoretic. Le afecteaza viata cotidiana si vor sa se faca ceva", a spus Geoff Cousins, presedinte al unei fundatii australiene, potrivit postului ABC din Australia.

Participantii la manifestatie - 60.000, potrivit organizatorilor, 40.000, potrivit autoritatilor locale - au purtat pancarte care ii indemnau pe liderii mondiali, printre altele, sa actioneze ("Mai putine cuvinte, mai multa actiune", "Justitie climatica") si sa protejeze Pamantul ("Nu avem alta planeta").

Reuniune plenara duminica, inainte de deschiderea oficiala, luni, a conferintei

Presedintele Conferintei internationale de la Paris asupra schimbarilor climatice (COP21), ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a convocat pentru duminica o reuniune plenara pentru a defini foaia de parcurs a negociatorilor, informeaza France Presse.

Conferinta la nivel inalt se va deschide oficial luni, in prezenta a 150 de sefi de stat, inconjurati de un dispozitiv de securitate de exceptie ca urmare a recentelor atacuri de la Paris.

Cu aceasta ocazie, in capitala Frantei sunt asteptate 40.000 persoane, dintre care 10.000 de delegati din 195 de tari, 14.000 de reprezentanti ai societatii civile si experti, 3.000 de jurnalisti si mii de vizitatori.

Ritmul primei zile a conferintei va fi dat de discursurile multor lideri, intre care François Hollande (Franta), Barack Obama (Statele Unite), Xi Jinping (China), Narendra Modi (India), Vladimir Putin (Rusia), Recep Tayyip Erdogan (Turcia).

In timp ce in Franta a fost declarata stare de urgenta pentru trei luni, masuri exceptionale vor securiza Parisul si locul desfasurarii COP21, la Le Bourget, la nord de capitala. Au fost desfasurati 8.000 de membri ai fortelor de securitate: 2.800 mobilizati la Le Bourget, iar 6.300 in Paris pentru sosirea sefilor de stat. La frontiere au fost restabilite controalele.

Conferinta se va desfasura pana la 11 decembrie, avand ca obiectiv ajungerea la un acord care sa permita limitarea incalzirii globale la 2 grade Celsius in raport cu epoca pre-industriala. Potrivit oamenilor de stiinta, o crestere a temperaturii peste acest nivel ar duce la o agravare a dereglarilor deja inregistrate (cresterea nivelului marii, topirea ghetarilor, disparitia speciilor ...).

183 de tari si-au luat angajamente cuantificabile de reducere a emisiilor

Angajamentele cuantificate pentru reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de sera luate in total de 183 de tari acopera aproape 95% din emisiile mondiale, "ceea ce este un mare succes", a declarat sambata presedintele Conferintei internationale de la Paris asupra schimbarilor climatice (COP21), ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

"Acest lucru este fara precedent, este unul dintre primele elemente de succes de la Paris", a adaugat ministrul francez de externe, intr-o conferinta de presa tinuta dupa ce a predat Christianei Figueres, principalul responsabil al ONU privind schimbarile climatice, cheile centrului unde vor avea loc negocierile COP21, sub egida ONU, la Le Bourget, in apropiere de Paris, informeaza France Presse.

Aceste contributii nu sunt "perfecte" pentru ca ele "nu permit inca" limitarea incalzirii la "2 sau 1,5 grade" Celsius. Cu toate acestea, "ele ne indeparteaza de riscul cresterii temperaturii cu 5 sau 6 grade", care ar presuoune lipsa de actiune, a subliniat Laurent Fabius.

"Acesta va fi unul dintre elementele de negociere, de a vedea cum putem reduce decalajul, a adaugat el.

In timpul conferintei, reprezentantii a 195 de tari vor incerca sa ajunga la un acord global care sa permita limitarea incalzirii planetei la 2 grade Celsius. Potrivit oamenilor de stiinta, o crestere a temperaturii peste acest nivel ar duce la o agravare a dereglarilor deja inregistrate (cresterea nivelului marii, topirea ghetarilor, disparitia speciilor ...).

Negociatorii vor trebui sa recunoasca faptul ca aceste contributii sunt "insuficiente" si acordul va trebui sa stabileasca "un proces de imbunatatire continua si eforturi sporite", eventual cu etape "la fiecare cinci ani ", a declarat dna Figueres.

Intrebata despre caracterul obligatoriu sau nu al acordului ce ar urma sa fie adoptat la Paris, ea a spus ca documentul "va contine diferite elemente, de o natura constrangatoare diferita".

Natura juridica a viitorului acord de la Paris este unul din punctele in discutie.

Rusia nu isi va asuma angajamente privind finantarea masurilor impotriva schimbarilor climatice

Rusia, ca tara cu economie in tranzitie, nu isi va asuma angajamente privind finantarea masurilor impotriva schimbarilor climatice, potrivit unei declaratii a reprezentantului presedintiei ruse pentru probleme de clima, Alexandr Bedritski, publicata vineri, in apropierea Conferintei internationale asupra schimbarilor climatice (COP21) de la Paris, relateaza EFE.

Documentul, publicat pe site-ul Kremlinului, avertizeaza totodata ca sanctiunile economice adoptate de Occident impotriva Moscovei pentru rolul sau in criza din Ucraina pot avea consecinte asupra dezvoltarii energiei curate in Rusia.

Sanctiunile "restrang posibilitatile (Rusiei) privind extractia gazelor naturale, combustibil mai curat in comparatie cu carbunele si petrolul", mai afirma Alexandr Bedritiski

Petitie adresata liderilor mondiali pentru "justitie climatica"

Sute de catolici, budisti, musulmani, hindusi si protestanti de pe toate continentele, veniti in Franta pentru conferinta internationala asupra schimbarilor climatice (COP21), au cerut sambata liderilor mondiali sa actioneze pentru "justitie climatica", informeaza France Presse.

Reuniti la Saint-Denis, la nord de Paris, sute de pelerini "climatici" au remis responsabilului pentru schimbari climatice al ONU, Christiana Figueres, si lui Nicolas Hulot, trimisul special pentru protectia planetei al presedintelui francez François Hollande, o petitie semnata de 1.780.528 de cetateni din intreaga lume.

"In numele lor, cerem o reducere drastica a emisiilor de carbon, iar tarilor celor mai bogate sa le ajute pe cele mai sarace sa faca fata schimbarilor climatice", a rezumat cardinalul brazilian Claudio Hummes. "Timpul este scurt. Rugati-va si actionati pentru justitie climatica ", a adaugat el starnind aplauze.

"In pofida diferentelor, putem sa ne unim ca fiinte umane si sa aratam ca suntem capabili sa facem fata impreuna acestei provocari" a COP21, care se deschide luni la Le Bourget, in apropiere de Paris, a raspuns dna Figueres, foarte emotionata, multumindu-le.

Prin comunitatile lor si ONG-uri, principalele religii si-au inmultit in ultima vreme apelurile la mobilizare pentru "salvgardarea creatiei" amenintate de schimbarile climatice, scrie AFP.

"Dincolo de religie, purtati un mesaj esential: avem nevoie de mai multa umanitate. Intelegand dimensiunea sa spirituala, ati plasat acest eveniment la un nivel superior", i-a incurajat Nicolas Hulot, anuntand ca Hollande va primi o delegatie de pelerini in timpul conferintei.

Arctica, o "bomba climatica" ce nu poate fi ignorata

Multi cercetatori observa cu ingrijorare dezghetarea tot mai rapida a permafrostului - sol in permanenta inghetat - din tundra arctica. Fenomenul ii preocupa in cel mai inalt grad pe climatologi, scrie 20minutes.ch.

Dezghetarea permafrostului se accelereaza din cauza incalzirii climatice, amenintand cu degajarea gazelor cu efect de sera care erau pana acum inchise in pamanturile inghetate. Este un element care contribuie si el la cresterea temperaturilor terestre. In cadrul cercetarilor intreprinse la nivel mondial, acest tip de sol, care acopera un sfert din uscatul din emisfera nordica, a fost identificat drept sursa suplimentara de incalzire.

S-a vorbit despre "bomba climatica", fiindca exista pericolul unei degazeificari rapide a permafrostului. "Acest risc trebuie evaluat", spune cercetatorul canadian Florent Dominé. "Ne indreptam spre o catastrofa sau spre o noua sursa de CO2 careia va trebui sa ii facem fata? In prezent, unele studii merg intr-o directie si altele, in cealalta, insa toate sunt de acord ca problema nu trebuie ignorata", adauga el.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Anul 2015 ar putea fi cel mai cald inregistrat vreodata. Raportul ingrijorator publicat de Organizatia Meteorologica Mondiala
Anul 2015 ar putea fi cel mai cald inregistrat vreodata. Raportul ingrijorator publicat de Organizatia Meteorologica Mondiala

Anul 2015 ar putea fi cel mai cald inregistrat vreodata iar temperatura medie a solului ar putea depaşi pragul simbolic de 1°C de incalzire dupa era preindustriala (1880-1899), se arata intr-un raport publicat de Organizatia Meteorologica Mondiala.

ISU:
ISU: "Incendiile in unitatile de invatamant sunt in prezent foarte rare". Cate scoli au ars in ultimii ani si de ce

Mii de scoli din Romania pot oricand sa devina scena unei tragedii. Recent, chiar autoritatile au fost nevoite sa recunoasca aceasta situatie – care se pare ca se agraveaza atunci cand vine vremea rece.
 

2015, cel mai calduros an de cand se fac masuratori meteorologice in lume. Recomandarile specialistilor pentru agricultori
2015, cel mai calduros an de cand se fac masuratori meteorologice in lume. Recomandarile specialistilor pentru agricultori

2015 este cel mai cald an de cand se fac masuratori meteorologice in intreaga lume. Si, potrivit meteorologilor, nici Romania nu reprezinta o exceptie mai ales ca in aceasta luna ne vom bucura de temperaturi caniculare.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.