Maroc este o țară foarte expusă la cutremur. Care au fost cele mai puternice seisme care au afectat regiunea
Din cauza poziţiei sale - pe linia de contact dintre plăcile mediteraneană, europeană şi africană - Marocul este o ţară deosebit de expusă la activitate seismică, în special în regiunea nordică, scrie Le Figaro, potrivit News.ro.
Între 1 aprilie 2021 şi 31 decembrie 2022, peste 7.000 de cutremure au fost înregistrate în regiunea Alborán, o insulă spaniolă din largul coastelor marocane, potrivit datelor Institutului Naţional Geografic spaniol.
Două cutremure deosebit de violente au marcat istoria regatului.
La 24 februarie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe Richter a zguduit provincia Al Hoceima, la 400 km nord-est de Rabat, provocând moartea a 628 de persoane şi pagube materiale importante.
La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus complet Agadir, un oraş de pe coasta de vest a ţării, ucigând peste 12.000 de persoane - o treime din populaţia oraşului.
Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,8, a afectat centrul Marocului, făcând oamenii să iasă în grabă în stradă. 632 de persoane au murit, a transmis Ministerul marocan de Interne, informează News.ro, care citează BBC.
Numărul oamenilor care au murit în cutremurul din Maroc a ajuns la 632, a anunţat, sâmbătă, televiziunea de stat, care citează guvernul, relatează The Guardian.
Epicentrul seismului, care s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost la 71 km sud-vest de Marrakech, la o adâncime de 18,5 km, conform US Geological Survey (USGS). Cutremurul a avut loc la ora locală 23:11 (22:11 GMT).