Mark Rutte, prima zi ca șef al NATO, primul mesaj către Putin. Ce „trebuie să realizeze” președintele Rusiei
Mark Rutte şi-a început marţi prima zi la conducerea NATO reafirmând cu forţă sprijinul Alianţei pentru Ucraina şi respingând în acest sens temerile care înconjoară o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.
Sosirea fostului prim-ministru olandez la sediul NATO de la Bruxelles, după zece ani în care la conducerea Alianţei Atlantice s-a aflat norvegianul Jens Stoltenberg, are loc într-un climat de puternice incertitudini, informează AFP.
Războiul continuă să facă ravagii în Ucraina, la doi ani şi jumătate de la declanşarea invaziei ruse în această ţară, iar rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie este aşteptat cu îngrijorare de ambele maluri ale Atlanticului, dar şi la Kiev, care depinde pentru supravieţuirea sa de continuarea sprijinului militar occidental.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru prima sa conferinţă de presă, noul secretar general al Alianţei s-a arătat ferm, în continuitate cu predecesorul său, asupra necesităţii de a susţine Ucraina.
Rutte: „Trebuie să ne concentrăm pe efortul de război”
Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să realizeze" că NATO "nu va ceda" în susţinerea sa pentru Ucraina, a subliniat marţi Mark Rutte (foto).
"Trebuie să ne concentrăm pe efortul de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai repede se va termina războiul", a afirmat el la scurt timp după preluarea noii sale funcţii.
De asemenea, el a promis să se asigure că NATO va fi gata de luptă în faţa ameninţării ruse. Iar pentru aceasta, a avertizat el, va trebui să se cheltuiască mai mult pentru apărare. "Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea ameninţărilor care ne aşteaptă", a declarat el.
Doar 23 din cele 32 de state membre ale Alianţei au atins obiectivul fixat în urmă cu zece ani de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile militare, iar mai multe dintre ele susţin că în faţa Kremlinului este necesar să se aloce sume mult mai mari pentru apărare.
De asemenea, într-un moment în care NATO este îngrijorată de ascensiunea Chinei, Mark Rutte a avertizat Beijingul, în linie cu concluziile summitului Alianţei de la Washington, în iulie.
"China nu poate continua să alimenteze cel mai important conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial fără ca interesele şi reputaţia sa să fie afectate", a subliniat Rutte, potrivit News.ro.
Mesajul lui Zelenski pentru Rutte
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi instalarea lui Mark Rutte la conducerea NATO, amintindu-i obiectivul ţării sale: să adere la Alianţă în calitate de membru deplin.
"Locul Ucrainei este în NATO", a dat asigurări Rutte, care va trebui însă să arbitreze între dorinţa Ucrainei de a se ralia Alianţei şi puternicele reticenţe asupra acestui subiect din partea unora dintre membrii acesteia, printre care SUA şi Germania.
Sprijinul pentru Ucraina trece de asemenea pe la Washington, iar Mark Rutte s-a arătat încrezător, respingând orice îngrijorare înainte de alegerile prezidenţiale americane. "Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi eu am lucrat patru ani cu Donald Trump", a afirmat fostul premier olandez.
O eventuală victorie a miliardarului american provoacă agitaţie la sediul NATO de la Bruxelles, unde ameninţarea unei retrageri americane lansată de fostul preşedinte al SUA are şi acum ecou.
Fostul premier olandez a avut mai multe întrevederi cu Donald Trump, căruia a ştiut să-i facă faţă în timpul unei întâlniri în 2018 la Washington. El a ştiut de asemenea să câştige încrederea lui Trump, recunoscând că SUA au dreptate să sublinieze necesitatea unei mai bune împărţiri a poverii în cadrul NATO între americani şi europeni.