Marile puteri continua apropierea de Iran. Sefa diplomatiei europene va face o vizita in Teheran
Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a declarat luni, la Kuwait, la doua zile dupa ce a fost invitata de Teheran, ca intentioneaza sa efectueze o vizita in Iran in urmatoarele saptamani, relateaza AFP.
"Am citit cu interes invitatia de a merge la Teheran si, bineinteles, intentionez sa fac acest lucru in urmatoarele saptamani", a afirmat ea in cursul unei conferinte de presa la care a participat, de asemenea, omologul sau din Kuwait, Sabah Khaled Al-Sabah.
Iranul a invitat-o pe Ashton, care reprezinta marile puteri in negocierile cu Teheranul, sa efectueze o vizita la capitala Iranului, a declarat sambata viceministrul de Externe Abbas Araghchi.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Lady Ashton a primit o invitatie deschisa din partea lui Mohammad Javad Zarif (seful diplomatiei iraniene) de a merge la Teheran cand doreste", a adaugat el, citat de agentia Mehr.
Sefa diplomatiei europene se afla in prezent intr-un turneu in zona Golfului Persic pentru a discuta despre Siria si acordul in domeniul nuclear dintre marile puteri si Iran, precum si despre eforturile de pace intre israelieni si palestinieni. Ea a indemnat la aplicarea acordului incheiat in noiembrie la Geneva, afirmand ca UE "va verifica activitatile de la instalatiile" nucleare iraniene.
Ashton a adaugat ca este crucial ca "prezentul acord politic sa fie tradus in fapte", exprimandu-si speranta ca un acord global va incheiat "in timpul apropiat".
Iranul si tarile din Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si Germania) au convenit duminica sa demareze aplicarea acordului incepand cu 20 ianuarie.
Acordul prevede ca Teheranul trebuie sa-si suspende pe termen sase luni o parte a activitatilor sale nucleare sensibile in schimbul ridicarii patiale a sanctiunilor.
Acest termen trebuie sa permita demararea discutiilor legate de un acord global asupra programului nuclear iranian, suspectat in pofida dezmintirilor Teheranului ca ascunde o componenta militara.