Marile puteri continua apropierea de Iran. Sefa diplomatiei europene va face o vizita in Teheran


Ultimul update: Vineri 17 Ianuarie 2014 07:06
Data publicarii: Marti 14 Ianuarie 2014 08:15
Categorie: Stiri externe
Catherine Ashton

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a declarat luni, la Kuwait, la doua zile dupa ce a fost invitata de Teheran, ca intentioneaza sa efectueze o vizita in Iran in urmatoarele saptamani, relateaza AFP.

"Am citit cu interes invitatia de a merge la Teheran si, bineinteles, intentionez sa fac acest lucru in urmatoarele saptamani", a afirmat ea in cursul unei conferinte de presa la care a participat, de asemenea, omologul sau din Kuwait, Sabah Khaled Al-Sabah.

Iranul a invitat-o pe Ashton, care reprezinta marile puteri in negocierile cu Teheranul, sa efectueze o vizita la capitala Iranului, a declarat sambata viceministrul de Externe Abbas Araghchi.

"Lady Ashton a primit o invitatie deschisa din partea lui Mohammad Javad Zarif (seful diplomatiei iraniene) de a merge la Teheran cand doreste", a adaugat el, citat de agentia Mehr.

Sefa diplomatiei europene se afla in prezent intr-un turneu in zona Golfului Persic pentru a discuta despre Siria si acordul in domeniul nuclear dintre marile puteri si Iran, precum si despre eforturile de pace intre israelieni si palestinieni. Ea a indemnat la aplicarea acordului incheiat in noiembrie la Geneva, afirmand ca UE "va verifica activitatile de la instalatiile" nucleare iraniene.

Ashton a adaugat ca este crucial ca "prezentul acord politic sa fie tradus in fapte", exprimandu-si speranta ca un acord global va incheiat "in timpul apropiat".

Iranul si tarile din Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si Germania) au convenit duminica sa demareze aplicarea acordului incepand cu 20 ianuarie.

Acordul prevede ca Teheranul trebuie sa-si suspende pe termen sase luni o parte a activitatilor sale nucleare sensibile in schimbul ridicarii patiale a sanctiunilor.

Acest termen trebuie sa permita demararea discutiilor legate de un acord global asupra programului nuclear iranian, suspectat in pofida dezmintirilor Teheranului ca ascunde o componenta militara.

Sursa: Mediafax

Obama: Din 20 ianuarie, Iranul va incepe pentru prima data sa elimine stocul sau de uraniu imbogatit
Vochitoiu (PPDD) pleaca in Iran, pentru a infrati o regiune de acolo cu judetul Hunedoara
VIDEO PROTVPLUS.RO