Marea pană de curent a provocat Spaniei pierderi de 1,6 miliarde euro. Și Groenlanda a fost afectată

Marea pană de curent a provocat Spaniei pierderi de 1,6 miliarde euro
Getty

Marea pană de curent care a afectat luni teritoriul peninsular al Spaniei a provocat pierderi economice de 1,6 miliarde euro, echivalentul a 0,1% din Produsul Intern Brut.

Calculele au fost făcute de confederaţiile  oamenilor de afaceri CEOE, relatează agenţia EFE.

La rândul său, asociaţia ATA, care reprezintă 850.000 de lucrători independenţi, estimează că prejudiciul pentru aceştia ar putea fi, iniţial, de 1,3 miliarde euro, în special în domeniul ospitalităţii şi în comerţ, dar suma ar putea fi chiar mai mare.

"Este un impact uriaş", a declarat, marţi, pentru presă, preşedintele confederaţiei patronale CEOE, Antonio Garamendi, adăugând că, de exemplu, rafinăriile vor întârzia câteva săptămâni până când vor fi repornite, iar furnalele din industrie vor suferi daune.

Garamendi, de asemenea, a regretat că nu au existat mai multe informaţii oficiale referitoare la ceea ce s-a întâmplat.

Citește și
pana curent spania si portugalia
Pana de curent din Spania și Portugalia ar fi provocată de un „fenomen atmosferic rar”. „Ar putea dura o săptămână”

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

"Cred că Guvernul ar fi trebuit să fie mai rapid şi ar fi trebuit să informeze în mod constant", a precizat el.

De asemenea, acesta a criticat declaraţia de luni a Ministerului Muncii conform căreia angajatorii ar trebui să îşi asume costul absenţelor de la muncă din cauza penei de curent.

"Nu trebuie să ne atenţioneze pentru că deja ştim ce să facem din pură responsabilitate socială, ceea ce facem permanent", a argumentat Garamendi.

Spania peninsulară şi Portugalia s-au confruntat luni, începând cu ora 12:30 (10:30 GMT), cu o pană de curent generalizată, care a provocat multiple probleme în transportul public, activitatea economică şi viaţa cetăţenilor.

Marţi, la ora 7:00 (5:00 GMT), 99,95 % din cererea de energie în zona peninsulară era din nou acoperită.

Spania şi Portugalia revin treptat la normal

„După o noapte intensă, am reuşit să restabilim electricitatea pentru a satisface 99,95% din cerere”, a salutat marţi pe X premierul socialist spaniol Pedro Sánchez, care şi-a felicitat din nou concetăţenii pentru ”responsabilitatea” şi ”civismul” lor.

Gestionarul portughez REN a dat asigurări marţi că reţeaua electrică a ţării este ”perfect stabilizată” şi că cei 6,4 milioane de clienţi portughezi au electricitate.

Această pană uriaşă a avut loc luni, către ora locală 12.30 (13.30, ora României) şi ar fi avut consecinţe până în Groenlanda, unde o parte a insulei a fost ptivată luni seara de toate mijloacele de comunicare - telefon, sms, Internet -, în parte gestionate din Spania.

Originea penei nu era cunoscută, în continuare, marţi, iar autorităţile au insistat în mai multe rânduri să precizeze că nu îndepărtează nicio ipoteză.

”DECONECTAREA SISTEMULUI”

Luni seara, directorul de operaţiuni al gestionarului reţelei electrice spaniole (REE) Eduardo Prieto a avansat, în faţa presei, câteva explicaţii, evocând ”o oscilaţie puternică a fluxurilor de putere, însoţită de o pierdere de producţie foate importantă”.

”Această pierdere de producie a depăşit perturbarea de referinţă pentru care sunt concepute şi exploatate sistemele elctrice în Uniunea Europeană (UE), iar în consecinţă a avut loc o deconectare a sistemului electric peninsular spaniol peninsulare de restul sistemului european”, a adăugat el.

Această deconectare a antrenat, după aceea, ”prăbuşirea” reţelei spaniole şi portugheze, a precizat el.

”Nicio ipoteză” nu este ”îndepărtată”, sublinia luni seara premierul Pedro Sánchez.

”Niciodată” nu a existat o asemenea ”prăbuşire” a reţelei electrice, adăuga el, precizând că ”15 gigawaţi” de electricitate au fost ”pierduţi brusc” în reţeaua spaniolă, totul ”în abia cinci secunde”.

Pe străzile oraşelor spaniole, revenirea curentului, luni seara, a fost primită adesea cu aplauze şi strigăte de bucurie ale locuitorilor, după o zi lungă fără curent, dar şi fără Internet sau telefon mobil.

Revenirea curentului a permis restabilirea traficului feroviar pe mai multe axe feroviare, inclusiv Madrid-Sevilia şi Madrid-Barcelona, potrivit companiei naţionale Renfe. Traficul rămâne însă suspendat pe mai multe axe mari, după ce autorităţile au dat prioritate restabilirii trenurilor suburbane.

Potrivit ministrului Transporturilor Oscar Puente, trei trenuri era în continuare blocate marţi dimineaţa în Spania, cu pasageri la bord.

La Madrid, circulaţia metroului rămânea suspendată, în acest stadiu, pe anumite linii, însă barurle şi magazinele au redeschis treptat marţi dimineaţa, reluându-şi activitatea normală după ce au fost nevoite să închidă precipitat luni.

”FOARTE VULNERABILI”

Majoritatea şcolilor i-au primit în mod normal pe elevi, în pofida faptului că sistemul spaniol foarte descentralizat le lasă o mare latitudine diverselor regiuni să tranşeze aceste probleme.

O avocată, María Jesús Cobos, în vârstă de 50 de ani, s-a întors acasă, luni seara, cu maşina şi s-a întâlnit cu multe persoane care încercau să ajungă în diverse cartiere ale Madridului.

”Până la (ora locală) 22.45 (23.45, ora României), nu am avut mici lumină şi nici mijloace de comunicare. Asta m-a învăţat că suntem foarte vulnerabili”, a declarat ea AFP marţi dimineaţa.

Însă ”a trebuit să conduc fără semafoare, iar oamenii au fost foarte civilizaţi. Asta ne arată că putem să ne descurcăm în multe situaţii”, a salutat ea.

O revenire completă la normal era aşteptată cu nerăbdare atât în Spania, cât şi în Portugalia, după o zi lungă de jonglat cu dificultăţi, de la metroul închis, autobuze pline ochi, trenuri blocate şi până la comunicaţii extrem de dificile.

Atât la Madrid, cât şi la Barcelona, mii de locuitori au fost nevoiţi să traverseze parţial oraşul pentru a se întoarce acasă pe jos, printre ambuteiaje monstru.

Cozi lungi de sute de metri s-au format în staţiile de autobuz.

Numai în regiunea Madrid, 286 de operaţiuni au avut loc în ajutorul unor persoane blocate în lift, potrivit autorităţilor regionale.

În Europa, o defecţiune a reţelei germane la 4 noiembrie 2006 a aruncat în beznă zece milioane de persoane, jumătate în Franţa şi restul în Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Spania, timp de o oră.

Cu trei ani mai înainte, Italia întreagă, fără Sardinia, a rămas fără electricitate, la 28 septembrie 2003.

Articol recomandat de sport.ro
Ce decădere! Unde a ajuns Bianca Andreescu la doar 25 de ani
Ce decădere! Unde a ajuns Bianca Andreescu la doar 25 de ani
Citește și...
Scenariile luate în calcul pentru pana masivă de curent din Spania și Portugalia. Polițiștii au împânzit străzile noaptea
Scenariile luate în calcul pentru pana masivă de curent din Spania și Portugalia. Polițiștii au împânzit străzile noaptea

Autoritățile spaniole au declarat stare de urgență la nivel național, din cauza uriașei pene de curent care a afectat mare parte din Peninsula Iberică.

Pana de curent din Spania și Portugalia ar fi provocată de un „fenomen atmosferic rar”. „Ar putea dura o săptămână”
Pana de curent din Spania și Portugalia ar fi provocată de un „fenomen atmosferic rar”. „Ar putea dura o săptămână”

Operatorul portughez de electricitate, REN, susţine că pana de curent care a afectat Portugalia a fost cauzată de o defecţiune a reţelei electrice spaniole, legată de un „fenomen atmosferic rar”, relatează Sky News.

Pană de curent majoră în Spania și Portugalia. Madridul declară stare de urgență în regiunile afectate
Pană de curent majoră în Spania și Portugalia. Madridul declară stare de urgență în regiunile afectate

Toată Spania și o parte din Portugalia - inclusiv capitalele Madrid și Lisabona – sunt afectate luni de o întrerupere a curentului. Nu se cunoaște motivul acestei căderi. Pana de curent afectează și părți din Franța.  

Recomandări
Ce fel de măsuri au fost luate deja de noul Guvern. Schimbarea făcută de Ilie Bolojan în prima sa ședință ca premier
Ce fel de măsuri au fost luate deja de noul Guvern. Schimbarea făcută de Ilie Bolojan în prima sa ședință ca premier

Ne așteaptă valuri de creșteri de taxe și impozite, pe care le vom vedea curând pe rafturile magazinelor și în facturi. Unele majorări vin chiar de la 1 august, altele, din toamnă, însă nici 2026 nu va fi un an liniștit.

Nicușor Dan, posibilă întrevedere cu Donald Trump, la summitul NATO de la Haga. Ce alte întâlniri bilaterale mai are (surse)
Nicușor Dan, posibilă întrevedere cu Donald Trump, la summitul NATO de la Haga. Ce alte întâlniri bilaterale mai are (surse)

Președintele României, Nicușor Dan, va avea întrevederi scurte cu unii dintre liderii statelor NATO prezenți la summitul de la Haga, iar printre ei s-ar număra și omologul său american, Donald Trump, susțin surse pentru Știrile PRO TV.

Israelul a lovit o țintă „simbolică” în Iran. Trump l-a rugat pe Netanyahu să nu „arunce acele bombe”, dar nu a fost ascultat
Israelul a lovit o țintă „simbolică” în Iran. Trump l-a rugat pe Netanyahu să nu „arunce acele bombe”, dar nu a fost ascultat

Armata israeliană a efectuat un atac asupra unei ținte „simbolice” asupra unui radar în apropiere de Teheran, au raportat, marți, mai multe publicații israeliene.