Cât va costa vaccinul împotriva Covid-19: ieftin sau chiar gratis
Donald Trump a anunțat, vineri, că ia în considerare varianta ca vaccintul împotriva Covid-19 să fie distribuit gratuit și că are speranța că va fi gata până la finalul anului, potrivit The Independent.
Întrebat de reporteri dacă vaccinul anti-Covid ar trebui să fie gratuit, președintele american a răspuns: „Analizăm varianta aceasta. Facem progrese în privința vaccinurilor. Vă voi da mai multe detalii în curând”.
„Când vaccinul va fi gata, guvernul SUA va trimite toate avioanele, camioanele și soldații ca să ajute la distribuirea sa către cetpțenii americani, cât de repede posibil”, a mai spus președintele SUA.
Pe de altă parte, experții în sănătate spun că termenul avansat de Trump pentru crearea vaccinului este unul optimist. Cei mai mulți oameni de știință vorbesc despre un termen de 12-18 luni pentru dezvoltarea unui tratament.
Epidemiologul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a declarat în fața senatului american că dezvoltarea unui vaccin va dura cel mai probabil 18 luni.
Vaccin ieftin produs la Oxford
Adrian Hill, directorul Institutului Jenner, din cadrul Universității Oxford, a anunțat că vaccinul pe care îl dezvoltă în colaborare cu producătorul de medicamente AstraZeneca va fi disponibil la scară largă și va avea un preț accesibil, acessa fiind și obiectivul principal al proiectului.
„Nu va fi un vaccin scump. Va fi nevoie de o singură doză de vaccin. Va fi distribuit în toată lumea și va fi produs în mai multe locații. Acesta este planul nostru”, a declarat Hill într-un interviu pentru Reuters.
Vaccinul dezvoltat la Oxford se bazează pe un adenovirus modificat. El permite generarea unui puternic răspuns imunitar printr-o singură doză şi nu este vorba despre un virus care se replică, astfel încât ''nu poate cauza infecţie continuă la individul vaccinat''.
Cercetătorii sunt puternic susţinuţi de guvernul britanic, ca şi cei de la Imperial College din Londra, care speră să înceapă testele clinice în iunie. Cercetările acestora din urmă se referă la un vaccin pe un principiu diferit, potrivit Agerpres.
5 vaccinuri anti-COVID, testate pe oameni în China
China lucrează la cinci vaccinuri experimentale anti-COVID-19, testate deja pe oameni, şi anunță că "progresele sunt satisfăcătoare", cu doze administrate deja pe 2.500 de voluntari.
Căutând să-i protejeze pe chinezi şi să diminueze criticile occidentale cu privire la modul de gestionare a epidemiei, guvernul chinez încurajează institute publice şi companii private să-şi accelereze cercetările.
"Pe ansamblu, progresele sunt pe calea cea bună" datorită unei bune cooperări între serviciile de sănătate, spitale şi institute de cercetare, şi-a exprimat satisfacţia Zeng Yixin, viceministru al sănătăţii, potrivit Agerpres.