Marea Britanie vrea să devină un "paradis fiscal" după Brexit. Reacţia liderilor europeni


Ultimul update: Vineri 04 Octombrie 2019 10:31
Data publicarii: Vineri 04 Octombrie 2019 08:27
Categorie: Stiri externe

Marea Britanie aşteaptă un răspuns oficial din partea Uniunii Europene, după ce guvernul Johnson a trimis o serie de propuneri, menite să deblocheze negocierile cu privire la Brexit.

Primele reacții sunt contradictorii. Dacă Jean Claude Juncker sau Michel Barnier vorbesc despre un „progres”, Franţa și Irlanda au exprimat obiecţii categorice.

Noul plan propus de Marea Britanie, prezentat de Boris Johnson ca fiind un compromis rezonabil şi singura alternativă la un Brexit fără acord, prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie. În schimb, provincia britanică ar păstra regulile Uniunii Europene pentru o perioadă nedefinită pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Nu vor fi instaurate controale ori puncte vamale la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. În schimb, în conformitate cu noul protocol, toate controalele vamale dintre Irlanda și Irlanda de Nord se vor face fie electronic, fie, în cazuri rare, când va fi necesar control efectiv, acesta se va face la sediul comerciantului sau în alt punct din lanțul de aprovizionare”.

Pentru a evita verificările vamale va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi. Potrivit premierului conservator, propunerile ar garanta integritatea pieţei unice europene şi ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt a trei decenii de conflict sângeros în Irlanda de Nord. Premierul irlandez nu a fost, însă, convins de propunerile britanice.

Leo Varadkar, premierul Irlandei: „Propunerile înaintate de Marea Britanie sunt cu siguranţă binevenite, la modul că acum avem propuneri scrise pe marginea cărora putem discuta, dar acestea au mai multe aspecte insuficiente”.

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că va analiza propunerile în mod obiectiv și a salutat ceea ce a numit „un progres”. În schimb, Parlamentul European a dat un semnal mai degrabă negativ.

Guy Verhofstadt, coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European: „Prima reacție nu este pozitivă, în sensul că nu credem că propunerile acoperă nevoile Irlandei.”

Franţa şi-a exprimat deja opoziţia faţă de crearea unui refugiu fiscal în apropierea Uniunii Europene.

Amelie de Montchalin, ministrul francez pentru Afaceri Europene: „Nu vreau un paradis fiscal la porțile Europei! De ce? Pentru că noi impunem companiilor și întreprinzătorilor să respecte norme de mediu, sociale și fiscale. Trebuie să putem lucra într-un mediu corect.”

Peste aproape 4 săptămâni, Regatul Britanic ar urmă să iasă din Uniune, cu sau fără acord, dacă îi dăm crezare lui Boris Johnson.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Imigranții care au speriat Europa se întorc acasă. De ce revin în țara de origine
Alternativa la un Brexit fără acord propusă de Boris Johnson. Ce se va întâmpla cu Irlanda
Brexit: Londra aşteaptă răspunsul UE la noua sa propunere
VIDEO PROTVPLUS.RO