Viitorul comisar european al Franţei, audiat a doua oară. De ce este sub anchetă

04-10-2019 07:55

Sylvie Goulard

O a doua serie de audieri în Parlamentul European este avută în vedere cu scopul de a da o nouă şansă franţuzoacei Sylvie Goulard şi altor candidaţi la posturi de comisari europeni care au fost respinşi iniţial de către eurodeputaţi.

Cinci candidaţi urmează să mai fie audiaţi săptămâna viitoare, au declarat mai multe surse parlamentare pentru AFP, relatează Agerpres.

Nouăsprezece dintre ei au fost audiaţi în această săptămână de către aleşii europeni şi trei au fost puşi în dificultate: franţuzoaica Sylvie Goulard, suedeza Ylva Johansson şi polonezul Janusz Wojciechowski.

Sylvie Goulard s-a arătat „cât se poate de capabilă” să gestioneze foarte importantul portofoliu al Pieţei Interne, al Industriei şi al Apărării, cu trei direcţii generale în subordinea sa, dar „ea ridică o problemă politică”, a adăugat acelaşi europarlamentar.

„Sylvie Goulard trebuie să explice Parlamentului pentru ce vizează un post de comisar european în pofida problemelor judiciare care au constrâns-o să demisioneze din postul său de ministru în Franţa”, a subliniat el. Acest reproş i-a fost adresat în mai multe rânduri în cursul audierii sale miercuri.

„Nu avem nevoie de o Superwoman. Avem nevoie de un comisar căruia scandalurile să nu-i pună în pericol importante proiecte pentru piaţa internă a UE”, a avertizat PPE într-un comunicat publicat pe contul său Twitter.

Sylvie Goulard face obiectul unei anchete în Franţa pentru utilizarea finanţărilor europene acordate aleşilor din MoDem (Mişcarea Democrată Franceză) în Parlamentul European pentru asistenţii lor. O anchetă similară a fost deschisă de Oficiul antifraudă al UE, OLAF.

Candidata franceză a fost întrebată de asemenea despre importantele remunerări obţinute din partea Fundaţiei Berggruen, un think tank american, între 2013 şi 2016, când ea era deputată europeană.

Votul de învestitură al noii Comisii Europene, prezidată de nemţoaica Ursula von der Leyen, este prevăzut să aibă loc în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European în 21-24 octombrie la Strasbourg.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO