Marea Britanie va furniza Ucrainei arme cu rază mare de acțiune. Sunak: "Este momentul să dublăm sprijinul nostru militar"
Statele Unite au stabilit oficial că "Rusia a comis crime împotriva umanității, iar cei responsabili de asta vor fi trași, la răspundere''.
Asta a spus vicepreședintele american, Kamala Harris, la conferința pentru securitate de la Munchen. Iar premierul britanic, Rishi Sunak, le-a cerut liderilor aliați să-și dubleze sprijinul militar pentru Kiev. Marea Britanie va fi prima țară care va furniza Ucrainei arme cu rază mare de acțiune, a mai spus, șeful Guvernului de la Londra.
Adresându-se participanților la conferința de securitate de la Munchen, președintele Zelenski a comparat războiul Ucrainei cu Rusia folosind parabola biblică a lui David și Goliat.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "David l-a învins pe Goliat nu prin arta conversației, ci prin puterea acțiunilor sale. Prin curaj și cu praștia lui. Curaj avem...".
Ucrainenii nu au încă "praștia lui David", a spus Zelenski, referindu-se la sistemul antiaerian cu rachete al Israelului, pe care îl cere de mult. Dar și armele promise, inclusiv tancurile moderne, trebuie să ajungă cât mai rapid - a insistat președintele ucrainean.
Zelenski: "Întârzierea deciziilor la nivel mondial este resursa din care se alimentează dictatura lui Putin"
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Avem nevoie de rapiditate. Rapiditatea acordurilor noastre. Rapiditatea livrării (armamentului) pentru a ne întări praștia. Întârzierea deciziilor la nivel mondial este resursa din care se alimentează dictatura lui Putin".
Kamala Harris, vicepreședintele SUA: "Statele Unite au determinat oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității. Și le spun tuturor celor care au comis aceste crime, și superiorilor lor care au fost complici: veți fi trași la răspundere".
Iar dacă Putin crede că poate aștepta până noi vom renunța, se înșală amarnic. Timpul nu este de partea sa.
Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: "Ca să câștige războiul, Ucraina are nevoie de mai multă artilerie, blindate și apărare antiaeriană. Așa că acum este momentul să dublăm sprijinul nostru militar. Și Marea Britanie va fi prima țară care va furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune".
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "Cred că e înțelept să fim pregătiți pentru un război de durată și e înțelept să-i transmitem lui Putin mesajul că suntem gata să fim alături de Ucraina și vom susține constant această țară".
Emmanuel Macron, președintele Franței: "Trebuie, în mod absolut, să ne intensificăm eforturile pentru a susține poporul și armata ucraineană ca să-și desfășoare contra-ofensiva, singura modalitate ce poate să ofere negocieri credibile în condițiile dorite de Ucraina, de autoritățile și de poporul său".
Armata ucraineană respinge atat după atac
Între timp, pe frontul de est, Ucraina a respins atacurile rușilor asupra a peste 20 de așezări din prima linie, potrivit statului major al forțelor sale armate.
Continuă susținut și bombardamentele, mai ales în zona Bahmut, micul oraș din est, pe care Putin l-ar vrea ca trofeu, la un an de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina. Dar, potrivit evaluărilor facute de Institutul pentru studiul războiului, este puțin probabil ca Bahmutul să fie cucerit într-o săptămână.
Pe frontul de la Bahmut, atacă mai ales miliția Wagner, condusă de Evgheni Prigojin. Cu pierderi grele, suține Casa Albă.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "Estimăm acum că Wagner a avut peste 30.000 de victime, inclusiv aproximativ 9.000 de morți pe front. Aproximativ jumătate dintre cei care au fost uciși, din rândurile mercenarilor Wagner, au fost uciși de la jumătatea lunii decembrie și până acum. Am estimat și că aproximativ 90% dintre cei uciși în luptele din decembrie, doar în luna decembrie, erau foști deținuți care au fost recrutați; tocmai ce i-au scos din închisori și i-au aruncat direct pe câmpul de luptă".
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, Marea Britanie, Rishi Sunak,
Dată publicare:
18-02-2023 19:20