Peste 30.000 de combatanţi ai grupului Wagner au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului din Ucraina
Peste 30.000 de mercenari care luptau pentru grupul paramilitar rus Wagner au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului din Ucraina, spun oficialii americani, citaţi de BBC.
Coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că grupul a suferit pierderi semnificative în ultimele săptămâni, aproximativ 9.000 de luptători fiind ucişi în acţiune.
Wagner a recrutat mulţi combatanţi din închisorile ruseşti, iar Kirby a spus că majoritatea victimelor erau condamnaţi neantrenaţi.
În ciuda victimelor, Wagner a reuşit unele victorii în jurul oraşului Bahmut.
Unele dintre cele mai aprige lupte ale războiului au avut loc în jurul oraşului de est, mercenarii Wagner fiind puternic implicaţi în eforturile Rusiei de a-l captura.
Trupele ucrainene spun că luptătorii Wagner au fost trimişi la atacuri în număr mare pe teren deschis, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că Moscova nu a reuşit să evacueze soldaţii răniţi şi morţi, ceea ce duce la „locuri în care trupurile lor sunt pur şi simplu îngrămădite”.
Capturarea Bahmutului ar putea permite Rusiei să facă progrese în oraşe mai mari mai la vest, precum Kramatorsk şi Sloviansk.
Cu toate acestea, Kirby a sugerat că noi progrese s-ar putea dovedi dificile, având în vedere că victoriile obţinute în Bahmut au necesitat luni pentru a se realiza şi au avut un „cost devastator care nu este durabil”.
El a pus sub semnul întrebării importanţa militară a oraşului.
„Este posibil ca ei să ajungă să aibă succes în Bahmut, dar se va dovedi că nu are nicio valoare reală pentru că nu are o importanţă strategică reală”, a declarat Kirby reporterilor.
Pe de altă parte, oficialii serviciilor de informaţii din Marea Britanie au estimat că forţele regulate ruse şi trupele Wagner ar fi putut suferi între 175.000-200.000 de victime - inclusiv 40.000-60.000 de morţi.
Numărul mare de decese a fost cauzat „aproape sigur” de "asistenţă medicală extrem de rudimentară”, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Grupul Wagner era mult mai mic înainte de război, cu doar 5.000 de luptători, dintre care majoritatea erau foşti soldaţi cu experienţă.
A început să recruteze zeci de mii de luptători anul trecut - în mare parte din închisori, potrivit SUA -, deoarece Rusia a avut probleme în a găsi trupe pentru invazia sa în Ucraina. Jumătate dintre aceşti condamnaţi au fost probabil răniţi sau ucişi, spun oficialii britanici.
Dar săptămâna trecută, Evgheni Prigoin, fondatorul grupului, a anunţat că va înceta recrutarea în închisori. Mişcarea a urmat tensiunilor de lungă durată dintre Wagner şi armata rusă.
„Numărul de unităţi Wagner va scădea şi, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera sarcinilor pe care le-am dori”, a spus el, potrivit News.ro.
Prigojin a acuzat „birocratia monstruoasă” a Moscovei pentru încetinirea progresului în Ucraina şi a acuzat armata rusă că îşi asumă pe nedrept meritul pentru succesele anterioare ale celor de la Wagner.
Wagner ar fi început operaţiunile în 2014 în Peninsula Crimeea anexată şi de atunci a operat în altă parte în Ucraina, Siria şi în toată Africa. Grupul a fost acuzat de brutalitate şi crime de război.