Marea Britanie va avea un nou comisar european, care va conduce lupta impotriva terorismului. Pe cine a numit Juncker

Ultima actualizare: 05-08-2016 07:20
Julian King, comisar european

In ciuda Brexit, Londra va avea totusi un reprezentant in Comisia Europeana, dupa ce Jonathan Hill a demisionat luna trecuta.

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, si-a anuntat intentia la 2 august 2016, de a-i aloca britanicului Julian King portofoliul de comisar pentru securitate, insarcinat cu lupta impotriva terorismului si a crimei organizate, inlocuindu-l pe precedentul comisar britanic, Jonathan Hill, care a demisionat dupa votul in favoarea Brexit din 23 iunie.

Potrivit art. 246, subparagraful 2 din Tratatul privind functionarea UE, noul comisar de nationalitate britanica este numit de catre Consiliul UE, de comun acord cu presedintele Comisiei, dupa consultarea Parlamentului European.

Potrivit unui comunicat al CE, presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va trimite in cursul zilei de 2 august 2016 o scrisoare presedintelui Parlamentului European (PE), Martin Schulz, prin care il informeaza de intentia de a-i aloca britanicului Julian King portofoliul de comisar pentru securitate. Aceasta scrisoare este, de asemenea, trimisa in copie si premierului slovac, Robert Fico, care detine in prezent presedintia rotativa a Consiliului UE.

Din momentul in care Consiliul UE consulta formal PE, Sir Julian King va avea statutul de comisar-desemnat. Inainte de numirea sa de catre Consiliu, de comun acord cu presedintele Comisiei, comisarul propus nu va putea lua parte la reuniunile comisiei.

Cine este Julian King

Diplomatul Sir Julian Beresford King s-a nascut la 22 august 1964. A absolvit studii de Filosofie si Teologie la St Peter's College, Oxford si a absolvit Scoala Nationala de Administratie (ENA - Ecole Nationale d'Administration) din Paris.

Are o vasta experienta in cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit (Foreign and Commonwealth Office - FCO): a lucrat in cadrul FCO pe probleme privind America Latina si Europa de Vest (1985-1987); in cadrul FCO pe probleme NATO si de aparare europeana (1990-1994); la sub-secretariatul permanent de stat al FCO (1994-1998), potrivit www.gov.uk.

A fost, de asemenea, reprezentant permanent al Regatului Unit la Bruxelles (1998-2003), reprezentant permanent al Regatului Unit in cadrul Politicii Europene de Securitate Comuna (PESC) la Bruxelles (2004-2008).

Din 2008 pana in 2009 a lucrat in cadrul Comisiei Europene, fiind adjunctul comisarului european pentru Comert, Catherine Ashton.

A mai fost ambasador al Regatului Unit in Irlanda (2009-2011) si director general in cadrul Ministerului de Externe, Biroul din Irlanda de Nord (nov. 2011-iun. 2014).

A fost numit director general pe probleme economice si consulare, in cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit (iun. 2014-2016).

A devenit ambasador britanic la Paris, incepand cu 1 februarie 2016.

Detine distinctia de Companion of the Order of St Michael and St George (CMG, 2006) si a primit titlul de Knight Commander of the Royal Victorian Order. (KCVO, 2011),

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO