Marea Britanie şi Uniunea Europeană au reluat online negocierile asupra acordului post-Brexit
Marea Britanie şi UE au reluat luni, virtual, negocierile în încercarea de a ajunge la un acord post-Brexit până la 31 decembrie, relatează AFP.
Aceste discuţii dificile au fost încetinite joi de un caz de COVID-19 în echipa europeană, care l-a determinat pe negociatorul UE Michel Barnier şi pe omologul său britanic David Frost să pună capăt oricărei reuniuni faţă în faţă.
„După discuţii tehnice în weekend, negocierile continuă online astăzi cu David Frost şi cu echipele noastre”, a precizat pe Twitter Michel Barnier.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Timpul este limitat. Rămân divergenţe fundamentale, dar continuăm să lucrăm pentru a ajunge la un acord”, a adăugat el.
Mai sunt mai puţin de 40 de zile până la 31 decembrie, data la care se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit - care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie - va înceta să aplice normele europene.
Fără un tratat comercial care să reglementeze relaţia lor, Londra şi Bruxellesul riscă un nou şoc economic, care s-ar adăuga la cel provocat de pandemia de coronavirus.
Cele două părţi, care lucrează la un text comun deja avansat, ar trebui în principiu să încheie un acord suficient de rapid până la sfârşitul anului pentru a permite ratificarea sa de către Marea Britanie, dar şi de către Parlamentul European.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat vineri că încheierea unui acord post-Brexit ar necesita "încă multă muncă „în ciuda "progreselor" înregistrate în ultimele zile.
Negocierile rămân dificile asupra a trei principale puncte de blocaj: garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă, accesul statelor din UE la apele britanice bogate în peşte şi modul de reglementare a diferendelor în viitorul acord.
Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat în mai multe rânduri pregătit de un 'no deal' în cazul în care nu vor exista concesii suficiente din partea UE.
Duminică, salutând „progresele”, ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak a declarat că Londra "nu trebuie să încerce să ajungă la un acord cu orice preţ".
„Ar fi de preferat să ajungem la un acord, deoarece acesta ar uşura lucrurile pe termen scurt. Totuşi, impactul cel mai mare asupra economiei nu va fi provocat de aceasta, ci de coronavirus”, a avertizat el.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, acord, brexit,
Dată publicare:
23-11-2020 15:25