UE şi Regatul Unit vor rata probabil termenul de 15 noiembrie pentru încheierea negocierilor

Ultima actualizare: 11-11-2020 15:28
Brexit
Getty

Regatul Unit şi UE probabil vor rata termenul stabilit pentru jumătatea lunii noiembrie pentru ajungerea la un acord comercial post-Brexit, au anunţat surse europene şi britanice, citate de Reuters.

Discuţiile de la Londra pentru depăşirea blocajului actual vor continua, cel mai probabil, până la finalul săptămânii.

Astfel, la reuniunea lor săptămânală ce are loc miercuri la Bruxelles, ambasadorilor celor 27 de state membre ale UE nu le va fi prezentată încă situaţia actualizată a tratativelor cu Londra, acest lucru urmând să se întâmple pe 18 noiembrie, potrivit unui diplomat european.

Totuşi, ca un semn al eforturilor celor două părţi de a ajunge la un acord, este de aşteptat ca negociatorii să prezinte un text de compromis la jumătatea săptămânii viitoare.

''Adevăratul termen-limită este finalul săptămânii viitoare'', a declarat un alt diplomat european apropiat dosarului Brexit. Informaţia a fost confirmată şi de un diplomat de la Londra.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

În prezent ţara se află într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special cea comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În absenţa unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO