Marea Britanie, izolată de restul lumii din cauza noii forme de Covid-19. ”Nu e ceva ce ți-ai dori să se întâmple”
Noua tulpină a virusului SARS-COV-2, descoperită în Anglia, pune în alertă întreaga lume.
România a fost printre primele țări care a luat măsuri. Astfel, zborurile spre şi dinspre Marea Britanie şi Irlanda de Nord sunt interzise timp de 14 zile, începând de luni, de la ora 19.
În plus, toţi cei care sosesc din zonă trebuie să stea în carantină două săptămâni.
Alte șapte țări europene şi-au închis granițele pentru britanici. Este vorba despre Italia, Germania, Franţa, Irlanda, Olanda, Belgia şi Grecia.
Și Canada suspendă zborurile din Marea Britanie, iar Arabia Saudită suspendă toate zborurile internaţionale şi accesul pe teritoriul său, cel puţin o săptămână.
În Anglia, din cauza creșterii abrupte a ratei de infectare, au fost luate măsuri draconice.
Duminică noapte, numeroase ţări europene au început să-și închidă granițele pentru cei care sosesc din Marea Britanie.
Noua tulpină a SARS-COV-2, descoperită recent în sudul Angliei, este cu 70% mai contagioasă, spun specialiștii.
Find more statistics at Statista
În Belgia, zborurile dinspre Marea Britanie şi cursele feroviare Eurostar - care vin tot din Regatul Unit - au fost suspendate de la miezul nopţii.
Noua variantă a virusului s-a răspândit în lume
Franţa şi Irlanda au impus un blocaj de 48 de ore, iar în Olanda măsura este valabilă cel puţin până la finele anului. În Italia se aplică până în 6 ianuarie, iar în Bulgaria - până în 31 ianuarie.
"Nu e ceva ce ţi-ai dori să se întâmple chiar înainte de Crăciun, dar e de înţeles de ce guvernele au luat aceste decizii".
În Germania, sunt interzise de la miezul nopţii zborurile comerciale dinspre Regat, cu exceptia celor de tip cargo.
"Fiecare țară are dreptul să ia propriile decizii. Dacă autorităţile cred că aceste măsuri sunt benefice pentru siguranța cetățenilor lor, atunci este cel mai bun lucru pe care îl pot face".
Pe fondul noilor restricţii de călătorie, Consiliul Uniunii Europene a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă a statelor membre.
Deciziile în lanţ vin după ce premierul britanic Boris Johnson a atras atenția sâmbătă că noua variantă a coronavirusului este mult mai contagioasă.
Patrick Vallance, consilier științific al Guvernului: ”Din câte putem spune în acest moment, nu există dovezi că ar provoca forme mai grave ale bolii”.
Boris Johnson: ”Nu există indicii care să sugereze că vaccinul va fi mai puțin eficient în fața acestei noi tulpini”.
Probabilitatea ca noua tulpină a Sars-Cov-2 să fie prezentă și în alte țări este mare, potrivit Consiliului Stiințific al Guvernului britanic.
Un prim caz de infectare a fost deja semnalat în Italia. Pacientul s-a întors recent din Regatul Unit, iar acum se află în izolare.
În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că aceeaşi mutaţie a coronavirusului a fost detectată şi în Olanda, Danemarca şi Australia.
Patrick Vallance, consilier ştiinţific al guvernului britanic: "Această nouă variantă a coronavirusului nu numai că se răspândeşte mai rapid, ci și-a sporit capacitatea de a transmite și a devenit varianta dominantă, învingându-le pe toate celelalte în ceea ce privește transmisia".
Peste 1,8 milioane de persoane s-au vaccinat deja împotriva Covid-19
În această lună, noua tulpină a provocat o creştere puternică a spitalizărilor, astfel că într-o parte a Angliei și în capitala Marii Britanii a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.
Între timp, numărul celor vaccinați crește de la o zi la alta. Potrivit publicației Bloomberg, până în prezent au fost vaccinate anti-Covid peste 1,8 milioane de persoane, din 5 ţări.
În Statele Unite, imunizarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech a început în 14 decembrie, iar luni se administrează primele seruri Moderna, după autorizarea primită vineri de la Agenţia americană a Medicamentului.
Printre cei imunizați în cursul zilei se va afla şi președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, coronavirus, europa, virus,
Dată publicare:
21-12-2020 07:59