Manuscrisele lui Cioran raman menajerei care le-a gasit
Justitia franceza a decis ca un set de manuscrise ale filosofului roman Emil Cioran, descoperite de o firma de curatenie, apartin patronului companiei si nu Cancelariei Universitatii pariziene, care revendica proprietatea asupra acestora.
In decembrie 2005, Cancelaria universitara obtinuse o decizie a unei instante de apel, care a interzis, in ultimul moment, vanzarea la licitatie a manuscriselor, puse ulterior sub sechestru.
Printre manuscrise se numara cinci versiuni ale operei "Despre neajunsul de a te fi nascut), caiete cu note pregatitoare pentru Ecareelement (1979) precum si 18 caiete inedite continand amintiri si reflectii ale lui Cioran, din perioada 1972 - 1980.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sesizat de Cancelaria Universitatii, tribunalul de mare instanta din Paris a apreciat miercuri ca institutia nu are nici un drept asupra manuscriselor, iar vanzatorul, Simone Baulez, "poate dispune in mod liber de acestea".
Cu cinci luni inaintea mortii lui Cioran, in februarie 1995, partenera de viata a acestuia, Simone Boue, i-a scris cancelarului Universitatii din Paris, anuntandu-l ca intentioneaza sa doneze bibliotecii Jacques-Doucet manuscrisele lui Cioran. In septembrie 1997, la moartea lui Simone Boue, legatar universal al lui Cioran, fratele ei a facut un inventar al apartamentului, fara a gasi insa nici un manuscris.
Semnatara unui contract pentru curatenia apartamenului, Simone Baulez a gasit manuscrisele in apartament si, nestiind care este valoarea acestora, le-a incredintat pentru vanzarea la licitatie.