Statul Islamic ar putea să creeze un nou Califat. Ce ţări vizează jihadiştii

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
luptatori ISIS in Siria
Getty

Înrfângerea ISIS în Siria şi Irak ar putea marca de fapt un nou început pentru gruparea teroristă, care îşi va muta activităţile în altă ţară, avertizează oficialii iranieni.

Ministrul iranian al informaţiilor, Mahmud Alawi, a avertizat marţi că gruparea teroristă Statul Islamic (SI) ar putea încerca să-şi creeze un nou califat în Afganistan, Pakistan sau în alte state din Asia Centrală, informează agenţia EFE.

'După înfrângerile suferite în Siria şi Irak şi pierderea teritoriilor şi controlului acolo, SI încearcă acum să cucerească teritorii în Afganistan, Pakistan şi Asia Centrală pentru a-şi reînvia aşa-numitul califat', a spus oficialul iranian la o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată la Teheran.

El a susţinut totodată că, deşi jihadiştii au suferit înfrângeri importante, 'este necesar să rămânem vigilenţi pentru a evita renaşterea lor'.

La rândul său, un responsabil al guvernului afgan, Feiz Mohamad Ozmani, a afirmat la aceeaşi conferinţă că aproximativ 6.000 de membri ai SI ar putea ajunge în Afganistan după fuga lor din Siria.

Premierul irakian Haider Al-Abadi a anunţat sâmbătă victoria totală împotriva Statului Islamic, care ameninţa în 2014 existenţa chiar a statului irakian, de la care cucerise o treime din teritoriu. În acelaşi an, gruparea ultraradicală a proclamat un ''califat'' la graniţa dintre Irak şi Siria, în prezent fragmentată.

În Siria, Statul Islamic nu mai există acum decât în enclave într-o zonă din estul ţării, la graniţa cu Irakul, precum şi în centrul şi în sudul Siriei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO