Maia Sandu: Moldovenii vor menţinerea neutralităţii pentru că se tem de Rusia. Ucraina ţine în siguranţă Republica Moldova

Maia Sandu
Imago

Maia Sandu spune că majoritatea cetăţenilor moldoveni preferă păstrarea statutului de neutralitate a ţării, pentru că se tem că orice discuţie despre modificarea Constituţiei ar declanşa o intervenţie militară a Moscovei în Republica Moldova.

Maia Sandu spune că în prezent Ucraina este cea care ţine în siguranţă Republica Moldova şi crede că atunci când Kievul va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică oportună pentru a rezolva conflictul transnistrean, ceea ce ar facilita şi aderarea Chişinăului la UE.

„Avem neutralitatea prevăzută în Constituţie şi majoritatea moldovenilor încă mai cred că nu ar trebui să fie schimbată Constituţia. Putem discuta de ce majoritatea acestor oameni vor ca Moldova să rămână încă neutră. Nu aş vrea să cred că majoritatea acestor oameni sunt de părere că neutralitatea ne poate menţine în siguranţă. Propaganda rusă joacă un rol aici, pentru că mulţi moldoveni cred că în momentul în care vom începe să discutăm despre modificarea Constituţiei, Rusia poate ataca Moldova. Pentru că acesta este unul dintre narativele utilizate de Rusia atunci când a atacat Ucraina - că Rusia trebuie să se apere din cauză că Ucraina vrea să devină un stat membru al NATO, ceea ce este o minciună”, a spus Maia Sandu, pentru France24, întrebată dacă Moldova şi-ar putea schimba Constituţia, care prevede neutralitatea, pentru a putea să adere la NATO.

„Ne confruntăm cu necesitatea de a combate dezinformarea şi propaganda rusă în Moldova, aşa că între timp încercăm să ne ţinem oamenii în siguranţă. Dar astăzi suntem în siguranţă, în principal datorită curajului poporului ucrainean. În acelaşi timp, investim în sistemul de apărare şi încercăm să să devenim mai buni în lupta împotriva dezinformării”, a arătat Maia Sandu.

Ea a mai spus că Republica Moldova are o bună cooperare cu NATO, care a început cu mulţi ani în urmă.

Citește și
Maia Sandu
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situaţia din sectorul energetic

„Noi preţuim această cooperare, care ajută la consolidarea capacităţii noastre de a apăra Moldova”, a punctat Maia Sandu.

Maia Sandu se declară îngrijorată de războiul din Ucraina, care riscă să se prelungească, dar în acelaşi timp spune că ţara vecină trebuie să fie sprijinită pentru a-şi recupera toate teritoriile. Ea crede că aceasta este singura soluţie pentru a rezolva acest război.

Întrebată dacă, în cazul în care războiul se prelungeşte, există un risc ca Rusia să atace şi Republica Moldova, Maia Sandu a răspuns: „Ucraina ne ţine în siguranţă şi le suntem foarte recunoscători soldaţilor ucraineni, curajosului popor ucrainean şi conducerii ucrainene. Între timp, bineînţeles, Rusia încearcă să ameninţe şi să submineze eforturile noastre de a rămâne parte a lumii libere, de a consolida instituţii şi de a ne mişca în direcţia UE. Şi aici dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa pentru sprijinul pe care îl primim din partea lumii democratice în a rezista şi a deveni mai rezilienţi. Şi am făcut unele progrese, de exemplu, ştiţi, în trecut, Rusia ne-a şantajat folosind arma energetică. Astăzi, noi, cei de pe malul drept al Nistrului, cu excepţia Transnistriei, nu consumăm gaz rusesc, în comparaţie cu o dependenţă de sută la sută cu doar 12 luni înainte”.

Întrebată dacă Rusia s-ar putea folosi de soldaţii pe care îi are în Transnistria pentru un atac care ar cauza şi mai multă destabilizare sau pentru a distrage atenţia, Maia Sandu nu a exclus această ipoteză.

Ea a subliniat că cei 1.200 de soldaţi staţionează ilegal în Transnistria, dar în acelaşi timp Chişinăul a reuşit să menţină situaţia stabilă până acum.

„Desigur, riscul există întotdeauna atât timp cât ai trupe ruseşti pe teritoriu şi atât timp cât ai arme pe teritoriu, pentru că există şi un depozit mare de arme din perioada sovietică, dar deocamdată noi am reuşit să menţinem situaţia stabilă şi sperăm să reuşim să o menţinem stabilă”, a spus Maia Sandu.

Piedică în calea aderării la UE

Întrebată dacă are garanţii din partea Occidentului că, în cazul în care s-ar întâmpla o invazie rusă, Occidentul va sprijini Moldova aşa cum a sprijinit Ucraina, Maia Sandu a reamintit că Chişinăul primeşte sprijin din partea Occidentului încă din prima zi a războiului.

„Am început să lucrăm serios la întărirea capacităţii noastre de apărare, am făcut acest lucru inclusiv prin creşterea bugetului nostru intern, dar şi primind, de asemenea, fonduri substanţiale ca sprijin din partea statelor membre NATO şi având un nou program de cooperare cu NATO în general”, a arătat ea.

Pe de altă parte, Maia Sandu recunoaşte că problema conflictului separatist pe care Chişinăul îl are cu Tiraspolul este o piedică în calea aderării ţării la UE, deşi au fost voci care au vorbit despre precedentul Cipru.

Preşedinta Republicii Moldova crede că o victorie a Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o oportunitate geopolitică pentru rezolvarea situaţiei şi ar facilita aderarea ţării la UE. Până atunci, spune Maia Sandu, Republica Moldova trebuie să-şi pună la punct toate reformele şi să fie pregătită de aderare.

„Am spus că ar trebui să fim pregătiţi pentru a deveni parte a Uniunii Europene până în 2030 şi avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe merit, nu cerem scurtături şi în plus avem în faţă şi unele provocări interne, de exemplu în domeniul justiţiei, consolidarea capacităţii instituţiilor care trebuie să prevină şi să combată corupţia, toate acestea sunt probleme importante. În plus faţă de aceasta, desigur, este vorba de problema conflictului transnistrean şi discuţiile noastre cu UE au fost că trebuie să ne concentrăm asupra reformelor. Desigur, trebuie să încercăm să rezolvăm conflictul, iar în cel mai bun scenariu, ar trebui să fim capabili să devenim un stat membru UE ca stat reintegrat. Dar nu există o discuţie pe care să o facem acum şi dacă nu există o soluţie la conflict, atunci nu există nicio posibilitate pentru integrare în UE. Noi credem că atunci când Ucraina va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică, o oportunitate de a rezolva conflictul, dar condiţia este să îl rezolvăm pe cale paşnică. Iar între timp, bineînţeles că lucrăm, ne pregătim pentru această oportunitate geopolitică”, a declarat Maia Sandu în interviul pentru France 24, acordat la New York, unde participă la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU.

„La Consiliul European de la sfârşitul acestui an sperăm să vedem o decizie pozitivă cu privire la iniţierea negocierilor de aderare şi apoi vom fi pregătiţi pentru a începe din nou următorii paşi. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem, lucrăm deja la ele şi există altele care vor trebui să înceapă. Dar cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a punctat ea.

Articol recomandat de sport.ro
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Citește și...
Președintele Maia Sandu refuză să plătească Rusiei o așa zisă datorie de 800 de milioane de dolari: Încearcă să ne păcălească
Președintele Maia Sandu refuză să plătească Rusiei o așa zisă datorie de 800 de milioane de dolari: Încearcă să ne păcălească

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a negat duminică datoria de 800 de milioane de dolari reclamată de compania rusă Gazprom pentru livrările de gaze.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situaţia din sectorul energetic
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situaţia din sectorul energetic

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se reuneşte, joi, pentru a face o evaluare a situaţiei din sectorul energetic, având pe masă trei scenarii, potrivit Preşedinţiei de la Chişinău.

Maia Sandu, la 500 de zile de război în Ucraina: ''Ucraina va învinge. Altfel nu poate fi''
Maia Sandu, la 500 de zile de război în Ucraina: ''Ucraina va învinge. Altfel nu poate fi''

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă un mesaj, cu ocazia marcării a 500 de zile de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în care şi-a exprimat convingerea că Ucraina va ieşi învingătoare.

 

Maia Sandu decretează zi de doliu naţional marţi, pentru comemorarea victimelor incidentului de la aeroport
Maia Sandu decretează zi de doliu naţional marţi, pentru comemorarea victimelor incidentului de la aeroport

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat luni un decret privind declararea zilei de 4 iulie drept zi de doliu naţional pentru comemorarea victimelor tragicului incident produs pe Aeroportul Internaţional din Chişinău la 30 iunie.

Maia Sandu, după atacul armat de la aeroportul din Chișinău:
Maia Sandu, după atacul armat de la aeroportul din Chișinău: "Organele de forță sunt mobilizate pe tot teritoriul țării"

Un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară au fost împușcați mortal, vineri, după ce i-au interzis unui cetățean din Tadjikistan, în vârstă de 43 de ani, intrarea pe teritoriul Republicii Moldova din considerente de securitate.

Recomandări
Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”
Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”

Rusia a lansat un atac major, în dimineața de Crăciun, asupra sistemului energetic al Ucrainei și asupra orașelor din regiunea de est, cu rachete de croazieră și balistice, au anunțat oficialii ucraineni.

Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video
Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video

Un avion de pasageri Embraer 190 a Azerbaijan Airlines, care asigura ruta Baku - Groznâi, s-a prăbuşit miercuri în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan.

Avertizări meteo de vreme rea. Vânt puternic, viscol şi ploi în peste jumătate din ţară, miercuri şi joi. HARTĂ
Avertizări meteo de vreme rea. Vânt puternic, viscol şi ploi în peste jumătate din ţară, miercuri şi joi. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cinci avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de vânt puternic, viscol şi ploi în peste jumătate din ţară, inclusiv în Capitală, valabile miercuri şi joi.