Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situaţia din sectorul energetic
Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se reuneşte, joi, pentru a face o evaluare a situaţiei din sectorul energetic, având pe masă trei scenarii, potrivit Preşedinţiei de la Chişinău.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate „pentru a fi discutate şi evaluate capacităţile de asigurare energetică în sezonul de încălzire 2023 – 2024”, a comunicat instituţia prezidenţială.
Potrivit News.ro, care citează NewsMaker, Guvernul de la Chişinău a aprobat, recent, un Plan de acţiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform primului scenariu, compania rusă Gazprom va elimina restricţiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz, Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar ţării de la Gazprom. Energia electrică va fi livrată în proporţie de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziţiona 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES (centrala electrică de la Cuciurgan, din Transnistria), iar 30% din surse alternative.
În al doilea scenariu, Gazprom va continua să livreze gaze naturale în volum limitat, de 5,7 mil. metri cubi pe zi. Acest scenariu are două subscenarii.
Conform primei variante, tot volumul de gaze de la Gazprom va fi livrat în Transnistria, la fel ca în prezent, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova va fi cumpărată de Energocom de la MGRES.
A doua subvariantă prevede că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi distribuit proporţional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.
În scenariul nr. 3 Gazprom va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale şi trecerea la achiziţionarea de gaze şi energie electrică din surse alternative.