Negocierile pentru incetarea focului in estul Ucrainei au esuat. "Partea ucraineana nu accepta niciun ultimatum"

×
Codul embed a fost copiat

Negocierile de pace organizate sambata la Minsk intre Kiev si separatistii prorusi, in prezenta reprezentantilor OSCE si ai Moscovei, s-au incheiat fara un acord, a anuntat emisarul Guvernului ucrainean Leonid Kucima, relateaza AFP, citata de Mediafax.

UPDATE 20:30 Negocierile de la Minsk s-au incheiat fara un acord

"Consultarile de la Minsk sunt un esec", a declarat Kucima pentru agentia Interfax Ucraina, explicand ca emisarii liderilor republicilor separatiste "au refuzat sa discute despre masurile pentru o incetare a focului imediata si retragerea armamentului greu".

"Partea ucraineana nu accepta niciun ultimatum", a continuat el.

Negocierile intre Grupul de contact, format din Kucima, reprezentantii rusi si ai OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) si rebeli au durat aproape patru ore in capitala belarusa, unde au fost semnate precedentele acorduri de pace in septembrie, care au fost insa prea putin respectate.
______________________________________

Citește și
ucraina soldati
Capturati si umiliti. IMAGINILE in care soldatii din armata ucraineana sunt fortati de separatisti sa-si manance uniformele
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Grupul de contact, format din fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus Mihail Zurabov si reprezentanta OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) Heidi Tagliavini, si emisarii republicilor rebele proruse Donetk si Lugansk s-au intalnit la ora 14.00 GMT (16.00 ora Romaniei) intr-o resedinta oficiala din capitala belarusa unde au fost semnate primele acorduri de pace in septembrie.

Fostul sef al administratiei lui Kucima, Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sanctiuni americane, a ajuns, de asemenea, la reuniune la bordul masinii ambasadorului rus, fara sa se stie care este mandatul lui la aceste negocieri.

Presedintele rus Vladimir Putin, omologul sau francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel spera intr-o "incetare a focului cat mai rapida" in Ucraina, la incheierea negocierilor care au loc in prezent la Minsk, a anuntat sambata Kremlinul, citat de AFP, potrivit Mediafax.

In cadrul unei discutii prin telefon, cei trei lideri "si-au exprimat speranta ca problemele privind instaurarea cat mai rapida a unei incetari a focului si retragerea armelor grele vor fi in centrul" negocierilor care au loc in prezent la Minsk, a declarat presedintia rusa intr-un comunicat.

Separatistii au amenintat ca, in cazul esecului negocierilor, isi vor extinde ofensiva "pana la eliberarea totala a regiunilor Donetk si Lugansk", din care o mare parte este controlata de Guvernul de la Kiev.

La Kiev, ministrul Apararii Stepan Poltorak a anuntat sambata ca 15 miliari ucraineni au fost ucisi si alti 30 au fost raniti "pe toata linia frontului" in 24 de ore.

El a spus ca orasul strategic Debalteve, pe drumul care leaga Donetk de Lugansk si care este in prezent devastat de lupte crancene, este acum "controlat partial de grupuri rebele".

Ulterior, ministerul sau a difuzat un comunicat in care sublinia ca "Debalteve este sub controlul ucrainenilor", dar ca insurgentii "bombardeaza imprejurimile orasului".

Un oficial militar separatist, Eduard Basurin, a afirmat la randul sau ca rebelii au "incercuit" fortele ucrainene, respectiv 8.000 de persoane in total, prezente la Debalteve.

Presa ucraineana compara deja batalia de la Debalteve cu "tragedia" de la Ilovaisk, cand, in august, trupele ucrainene au fost incercuite de separatisti si peste 100 de militari au fost ucisi.

Armata ucraineana a anuntat sambata lupte la Vugleguirsk, a carui cucerire de catre rebeli inseamna o incercuire aproape totala a Debalteve.

Potrivit sefului politiei regionale Viaceslav Abroskin, Debalteve si Vugleguirsk sunt "private de electricitate, apa, incalzire si comunicatii".

El a adaugat ca 12 civili au murit in 24 de ore la Debalteve, unde "voluntarii evacueaza familii intregi".

In fata violentelor care au atins un nivel critic in ultimele zile, OSCE a declarat ca un "document constrangator privind o incetare a focului imediata si retragerea armelor grele de pe linia de contact" ar trebui semnat sambata la Minsk.

Pe front diplomatic, Ucraina il va primi la 5 februarie pe secretarul de Stat american John Kerry, care ii va aduce o sustinere ferma inainte de a participa la conferinta pe tema securitatii de la Munchen, unde se va intalni cu omologul sau rus Serghei Lavrov.

Ambasadorul Statelor Unite in Ucraina, Geoffrey Pyatt, a subliniat ca Statele Unite nu au "epuizat toate mijloacele pentru a face Rusia sa plateasca" pentru rolul jucat in conflictul ucrainean, intr-un interviu acordat saptamanalului ucrainean Dzerkalo Tijnia aparut sambata.

Uniunea Europeana a crescut in aceasta saptamana presiunea asupra Rusiei, prelungind cu sase luni sanctiunile adoptate in martie impotriva unor personalitati separatiste proruse si ruse si extinzand lista neagra cu persoanele vizate de inghetarea averilor si interdictia de calatorie in UE.

Ea s-a abtinut insa sa isi consolideze arsenalul de sanctiuni economice care, combinate cu prabusirea cursului petrolului, ar urma sa plonjeze Rusia in recesiune in acest an, cu o scadere de 3 la suta a produsului intern brut, potrivit noilor previziuni ale Guvernului rus date publicitatii sambata.

Acuzata ca inarmeaza rebeliunea din estul Ucrainei si ca a mobilizat trupe in aceasta zona, Rusia dezminte orice implicare in conflictul soldat cu peste 5.000 de morti in noua luni si se prezinta ca unul dintre mediatori. 

Mai multi oameni care stateau la coada pentru ajutoare in Ucraina au fost loviti de un proiectil. Cel putin 7 au murit

Intre timp, insa, civilii sunt prinsi la mijloc. Un proiectil a lovit vineri un grup de oameni care stateau la coada pentru ajutoare, dar si o statie de autobuz din Doneţk. Cel putin sapte oameni au murit si multi altii au fost raniti. Imaginile filmate de unul dintre rebeli arata intensitatea luptelor pentru controlul localitatii Vule-hirsk, aproape de Doneţk. Luptatorii pro-rusi cauta adapost, dupa ce ajung sub un bombardament intens.

Nu doar luptatorii sunt insa in pericol. Un proiectul a nimerit intre civilii ce asteptau la coada sa se imparta ajutoare umanitare, in orasul Donetk, controlat de separatisti. Explozia a fost atat de puternica, incat a retezat varfurile copacilor din apropiere. Strada s-a umplut de trupurile fara viata ale unor nevinovati.

Localnic: "Cum poate cineva sa traga intr-un grup de oameni pasnici, care stau la coada pentru un colt de paine?"

Localnic: "Suntem pensionari, am venit aici pentru ajutoare si bombardamentul a inceput? Ce au obtinut din asta?"

Adaposturile subterane le-au devenit casă locuitorilor din Donetk. In subsolul intunecat al unei cladiri stau din iulie 200 de oameni, dintre care 50 sunt copii: "O familie locuieste aici. Au o fata de un an si un baiat de trei ani."

Cei mici nu au voie sa iasa afara decat cinci minute pe zi, ca sa ia putin aer. Proiectilele au atins zilele trecute o centrala electrica, lasand numeroase familii fara electricitate si apa, in plina iarna. Pe o oala pusa pe foc in fata blocului, localnicii topesc zapada, ca sa isi faca un ceai.

Localnic: "Cine trage, nimeni nu stie. Nimeni nu ne spune nimic."

Localnic: "Nu avem electricitate, dar copiii trebuie sa manance, trebuie sa supravietuim cumva."

Un armistitiu si asa fragil a fost dat complet uitarii la inceputul anului, cand ostilitatile au fost reluate in forta in estul Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Presedintele Ucrainei i-a scris lui Vladimir Putin. Ce ii cere liderului de la Kremlin
Presedintele Ucrainei i-a scris lui Vladimir Putin. Ce ii cere liderului de la Kremlin

Petro Porosenko i-a cerut lui Vladimir Putin sa exercite presiuni asupra rebelilor prorusi.

Capturati si umiliti. IMAGINILE in care soldatii din armata ucraineana sunt fortati de separatisti sa-si manance uniformele
Capturati si umiliti. IMAGINILE in care soldatii din armata ucraineana sunt fortati de separatisti sa-si manance uniformele

Presa internationala a obtinut o filmare in care se vede gradul de umilinta la care sunt supusi soldatii din armata ucraineana, dupa ce sunt capturati de separatistii pro-rusi.

Noua militari au fost ucisi si alti 29 raniti, in ultimele 24 de ore, in estul Ucrainei
Noua militari au fost ucisi si alti 29 raniti, in ultimele 24 de ore, in estul Ucrainei

Noua soldati au fost ucisi si alti 29 raniti, in ultimele 24 de ore, in confruntarile din estul rebel prorus al Ucrainei, a anuntat marti un purtator de cuvant al armatei, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.