Mai multe mumii cu limbă de aur au fost descoperite în Egipt
O echipă de arheologi din Egipt şi Republica Dominicană a descoperit, în apropiere de Alexandria, mumii cu limbă de aur şi vechi de acum 2.000 de ani, au anunţat, miercuri, pentru AFP, autorităţile egiptene.
"Specialiştii au descoperit 16 morminte săpate în stâncă (...) în templul Taposiris Magna, la vest de Alexandria", în nordul Egiptului, a explicat Ministerul Antichităţilor într-un comunicat, precizând că tehnica folosită era răspândită în epoca greacă şi romană, potrivit News.ro.
Aceste morminte conţineau mai multe mumii "în stare proastă de conservare", dar cu "amulete învelite în frunze de aur în formă de limbă". Acestea erau puse în gura defunctului, potrivit unei practici observate în altă parte, "cu scopul de a se asigura că poate vorbi în lumea de dincolo", a precizat ministerul.
Două mumii au atras atenţia cercetătorilor, a afirmat ministrul, citând-o pe directoarea misiunii Kathleen Martinez.
Prima mumie "a păstrat benzi şi părţi de carton - straturi de pânză de lenjerie, pictate, care învelesc mumia - decorate cu efigia lui Osiris", zeul morţilor. A doua mumie purta "o coroană ornată cu coarne şi o cobră pe frunte, precum şi un colier cu pandantiv în formă de cap de şoim", reprezentându-l pe zeul Horus, fiul lui Isis şi al lui Osiris.
De altfel, misiunea a scos la iveală o mască funerară feminină, o diademă în aur, opt măşti din marmură care prezintă detalii sculptate, potrivit lui Khaled Abou al-Hamd, directorul departamentului de Antichităţi din Alexandria, citat în comunicat.
Misiunea a excavat de câţiva ani la vest de Alexandria, în încercarea de a găsi mormântul legendarei regine Cleopatra. Cu toate acestea, persistă îndoieli în cercurile arheologice cu privire la probabilitatea de a găsi acest mormânt în acest loc, din lipsă de "dovezi" până în prezent.
Dinastia Ptolemeică (între 305 - 30 î.Hr.), de origine greacă, a fost ultima dinastie faraonică înainte ca Egiptul să fie sub dominaţia romană. Cleopatra a fost ultima suverană.