Premieră în România: o mumie de peste 2.000 de ani a fost scanată cu un computer tomograf. Ce vor să afle cercetătorii
Pentru prima dată în România, o mumie egipteană veritabilă, veche de peste 2000 de ani, a fost scanată cu un computer tomograf.
Exponatul găsit pe Valea Nilului a fost donat de un om de afaceri acum o sută de ani. Cercetătorii vor folosi informațiile pentru a-i afla vârsta și bolile de care a suferit.
Urmăriți imagini din laboratorul de imagistică al facultății de medicină veterinară din Cluj Napoca. Și sunteți martorii unei premiere naționale. Cercetătorii au ocazia să investigheze cu ajutorul computerului tomograf o mumie egipteană și sarcofagul în care a fost depozitată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetător: „Se poate observa craniul, structurile craniene, oasele membrelor, putem observa inclusiv materialul și structurile diferite ale materialului cu care a fost acoperită mumia și sarcofagul în care a fost poziționat.”
Mumia egipteană are 2000 de ani și a fost îmbălsămată într-un sarcofag de lemn de sicomor, lung de doi metri și cu o lățime de aproape 60 cm.
Arheologii au descoperit-o în așezarea Gamhud de pe Valea Nilului, împreună cu alte 70 de sarcofage, în timpul unei misiuni arheologice organizată de omul de afaceri maghiar Back Fülöp.
Colierul din zona pieptului, pictat și pe capac, era purtat numai de cei cu rang înalt. Computerul tomograf va oferi informații prețioase specialiștilor de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, iar acestea vor fi prezentate în cadrul unui film documentar.
Eugenia Beu-Dachin, Muzeograf Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: „În momentul de față nu putem să spunem care este sexul mumiei, nu știm exact vârsta, nu știm detalii privind viața pe care a avut-o, bolile pe care le-a avut, iar CT-ul poate să aducă îmbunătățiri privind aceste informații. O să avem un film documentar, un catalog și o expoziție, sperăm să fie la standarde europene și vom organiza activități de pedagogie muzeală”.
Mumia este foarte fragilă. Manipularea ei a fost cea mai dificilă parte a investigației, care a durat aproape 7 ore.
O firmă specializată în transportul obiectelor de patrimoniu a dus-o de la muzeul de Istorie în laborator universității. Aici există un CT care suportă o greutate de până la 200 de kilograme.
Robert Prudoiu, Șef lucrări radiologie USAMV Cluj: „Ca și procedură, ne permite să vedem ce e înăuntru sarcofagului, înăuntrul materialului cu care este acoperită, și de asemenea putem vedea structura osoasă. Este o metodă non-invazivă, singura care poate fi folosită în evaluarea acestor tipuri de exponate.”
Mumia trebuie păstrată în permanență în condiții speciale, la o temperatură constantă de 18 grade Celsius și fară lumină naturală, ca să nu se producă degradări.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, mumie, premiera, computer tomograf,
Dată publicare:
11-08-2020 18:28