Macron spune că nu va numi noul guvern francez până după Jocurile Olimpice și că nu va mai dizolva din nou Adunarea Naţională
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat marți că va menține actualul guvern interimar centrist până la sfârșitul Jocurilor Olimpice de la Paris pentru a evita „dezordinea”.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat marţi seară că guvernul demisionar condus de Gabriel Attal va rămâne în funcţie cel puţin până la jumătatea lunii august, când se vor încheia Jocurile Olimpice, adăugând că orice altceva ar provoca "dezordine", în condiţiile în care competiţia internaţională găzduită de Paris începe vineri.
"Până la jumătatea lunii august, nu suntem în măsură să schimbăm lucrurile, pentru că asta ar crea dezordine", a declarat el într-un interviu la France 2 despre situaţia politică.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Evident, până la jumătatea lunii august, trebuie să ne concentrăm asupra Jocurilor. Şi apoi, de atunci încolo, în funcţie de evoluţia acestor discuţii, va fi responsabilitatea mea să numesc un prim-ministru şi să-i încredinţez sarcina de a forma un guvern şi de a reuni un grup cât mai larg de persoane pentru a-i permite să acţioneze şi să asigure stabilitatea", a declarat şeful statului la France 2.
Cine va fi noul premier al Franței
Întrebat cine va fi noul prim-ministru, după ce alianţa de stânga Noul Front Popular (Nouveau Front Populaire, NFP) a propus-o ceva mai devreme în cursul serii pe Lucie Castets drept candidat la Matignon, şeful statului a răspuns că "nu aceasta este problema".
"Nu asta este problema, nu este un nume. Întrebarea este: ce majoritate poate apărea în Adunare?", a declarat Emmanuel Macron, care a pus "responsabilitatea de a găsi compromisuri" pe seama grupurilor parlamentare. "Ar fi greşit să spunem" că NFP are o majoritate, a adăugat el, menţionând eşecul lui André Chassaigne, candidatul stângii, la votul pentru preşedinţia Adunării Naţionale.
"Mă aştept acum ca forţele politice să fie la înălţimea a ceea ce au făcut între cele două tururi" ale alegerilor legislative, unindu-se împotriva Rassemblement National (extrema dreaptă), şi să facă "compromisuri", a punctat Macron, potrivit News.ro.
"Toate democraţiile europene (fac) acest lucru", a adăugat el. Deşi "nu face parte din tradiţia noastră, (este), cred, ceea ce compatrioţii noştri aşteaptă, pentru că înseamnă să fim la înălţimea momentului şi a responsabilităţilor pe care poporul francez le-a dat acestor partide", a mai spus Macron.
Emmanuel Macron a mai declarat că "nu va mai exista nicio altă dizolvare" a Adunării Naţionale şi că personal îşi va duce mandatul până la capăt, până în 2027. "Dorinţa mea este mai degrabă să avem timp de trei ani, timp de cinci ani - deoarece mandatul a fost dat parlamentarilor pentru cinci ani - o cameră care poate avansa şi decide asupra reformelor, astfel încât ţara să fie mai puternică şi mai echitabilă", a comentat liderul de la Elysee.