Macedonia a fost invitată oficial să devină membră NATO
Liderii statelor din NATO, reuniţi la Bruxelles, i-au adresat miercuri Macedoniei invitaţia oficială de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice.
Invitația a fost înaintată, după ce autorităţile de la Skopje au soluţionat disputa cu Atena privind denumirea ţării, transmite agenţiile internaţionale de presă.
Luna trecută, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Salutăm acordul istoric dintre Atena şi Skopje referitor la soluţia problemei denumirii. În conformitate cu politica noastră, am decis să invităm guvernul de la Skopje să înceapă tratativele de aderare pentru a se alătura alianţei noastre'', relevă declaraţia comună a liderilor statelor membre ale NATO.
Pentru ca Macedonia să adere la Alianţa Nord-Atlantică, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.
Acordul încheiat de Macedonia şi Grecia a întâmpinat opoziţia fermă a naţionaliştilor din ambele ţări.
Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luna trecută că Alianţa va aproba, cel mai probabil, începerea negocierilor de aderare la summitul din această săptămână, potrivit Agerpres.
Stoltenberg a spus că înţelegerea recent convenită cu Grecia pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave în Republica Macedoniei de Nord şi pentru a pune capăt unei dispute vechi de decenii a fost "un acord istoric ce oferă o oportunitate istorică" pentru ca Skopje să adere la NATO.
Schimbarea denumirii mai trebuie încă oficializată, totuşi, iar decizia este încă una criticată în ambele ţări.
"Finalizarea părţii noastre din acordul (legat de nume) se va realiza în cadrul procesului" de pregătire pentru NATO, a spus Dimitrov.
Întrebat dacă există îngrijorări că Rusia ar putea perturba procesul de aderare la NATO din cauza îngrijorărilor sale privind extinderea Alianţei Nord-Atlantice în sfera sa de influenţă tradiţională, Dimitrov a spus: "Dacă nu ar fi fost chestiunea privind numele, am fi fost membri ai NATO din 2008".
"Prin urmare, cred cu tărie că nu este împotriva vreunei alte ţări şi va avea o importantă influenţă de calmare asupra stabilităţii regiunii. Dar, bineînţeles, până când se va întâmpla acest lucru, suntem preocupaţi de orice obstacol ar putea apărea", a mai afirmat el.