Acordul pentru redenumirea Macedoniei a fost semnat. Premierii celor două țări s-au îmbrățișat călduros
Miniștrii de Externe din Grecia și Macedonia au semnat, duminică, acordul pentru redenumirea fostei republici iugoslave în Macedonia de Nord.
Intrarea în vigoare a acestui acord, în principiu în termen de şase luni, ar urma să ridice blocada grecească pentru aderarea micului stat balcanic la UE şi NATO, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.
De partea macedoneană, acordul trebuie ratificat de Parlament, aprobat prin referendum şi activat printr-o revizuire constituţională. Acesta va fi apoi supus ratificării de către Parlamentul grec.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prim-miniştrii Greciei şi Macedoniei au ajuns în regiunea de frontieră Prespes, duminică, pentru o ceremonie de semnare a unui acord menit să pună capăt unei dispute vechi de decenii dintre cele două ţări privind numele celei din urmă, informează Reuters.
Premierul Alexis Tsipras din Grecia şi Zoran Zaev din Macedonia au asistat la semnarea acordului de către miniştrii de externe ai celor două ţări în localitatea frontalieră Prespes. Zaev, sosit cu o barcă cu motor, a fost primit de Tsipras pe malul grec al lacului Prespes, unde s-au îmbrăţişat călduros.
Festivităţile vor vor continua cu un prânz pe malul macedonean al lacului Prespes.
„Astăzi ne facem datoria patriotică (...), un pas istoric pentru a închide rănile trecutului, pentru a deschide calea cooperării pentru ţările noastre, pentru Balcani şi pentru întreaga Europă", a spus Tsipras.
Intervenind după 27 de ani de neînţelegeri, acest acord este de „importanţă strategică şi poate muta munţii'' pentru a aduce stabilitate şi prosperitate, a declarat la rândul său social-democratul macedonean Zoran Zaev.
Compromisul a fost deblocat prin venirea sa la putere în 2017, succedând dreptei naţionalist. Preocuparea europeană în legătură cu influenţa Rusiei în regiune a fost de asemenea decisivă, spun analiştii. Acordul de 20 de pagini vizează soluţionarea uneia dintre ultimele certuri moştenite după dezmembrarea Iugoslaviei.
De la independenţa vecinului său în 1991, Grecia s-a opus menţinerii numelui Macedoniei, deoarece ea are propria provincie nordică cu acelaşi nume, care a fost leagănul imperiului lui Alexandru cel Mare, bijuterie a patrimoniului istoric grec.