Acordul pentru redenumirea Macedoniei a fost semnat. Premierii celor două țări s-au îmbrățișat călduros


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 17 Iunie 2018 12:01
Categorie: Stiri externe
Grecia si Macedonia

Miniștrii de Externe din Grecia și Macedonia au semnat, duminică, acordul pentru redenumirea fostei republici iugoslave în Macedonia de Nord.

Intrarea în vigoare a acestui acord, în principiu în termen de şase luni, ar urma să ridice blocada grecească pentru aderarea micului stat balcanic la UE şi NATO, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

De partea macedoneană, acordul trebuie ratificat de Parlament, aprobat prin referendum şi activat printr-o revizuire constituţională. Acesta va fi apoi supus ratificării de către Parlamentul grec.

Prim-miniştrii Greciei şi Macedoniei au ajuns în regiunea de frontieră Prespes, duminică, pentru o ceremonie de semnare a unui acord menit să pună capăt unei dispute vechi de decenii dintre cele două ţări privind numele celei din urmă, informează Reuters.

Premierul Alexis Tsipras din Grecia şi Zoran Zaev din Macedonia au asistat la semnarea acordului de către miniştrii de externe ai celor două ţări în localitatea frontalieră Prespes. Zaev, sosit cu o barcă cu motor, a fost primit de Tsipras pe malul grec al lacului Prespes, unde s-au îmbrăţişat călduros.

Festivităţile vor vor continua cu un prânz pe malul macedonean al lacului Prespes.

„Astăzi ne facem datoria patriotică (...), un pas istoric pentru a închide rănile trecutului, pentru a deschide calea cooperării pentru ţările noastre, pentru Balcani şi pentru întreaga Europă", a spus Tsipras.

Intervenind după 27 de ani de neînţelegeri, acest acord este de „importanţă strategică şi poate muta munţii'' pentru a aduce stabilitate şi prosperitate, a declarat la rândul său social-democratul macedonean Zoran Zaev.

Compromisul a fost deblocat prin venirea sa la putere în 2017, succedând dreptei naţionalist. Preocuparea europeană în legătură cu influenţa Rusiei în regiune a fost de asemenea decisivă, spun analiştii. Acordul de 20 de pagini vizează soluţionarea uneia dintre ultimele certuri moştenite după dezmembrarea Iugoslaviei.

De la independenţa vecinului său în 1991, Grecia s-a opus menţinerii numelui Macedoniei, deoarece ea are propria provincie nordică cu acelaşi nume, care a fost leagănul imperiului lui Alexandru cel Mare, bijuterie a patrimoniului istoric grec.
 

Steagurile Greciei și Macedoniei, împreună pe malul lacului Prespes
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO