Lukaşenko, anunț important despre armele nucleare rusești aflate în Belarus: "Sunt sigur că nu va trebui să le folosim"
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, cel mai ferm aliat al lui Putin în războiul din Ucraina, s-a arătat convins că armele nucleare tactice ruseşti desfăşurate în ţara sa nu vor fi folosite niciodată, informează Reuters, citată de Agerpres.
Într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Naţionale a fostului stat sovietic, Lukașenko a spus că staţionarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus a fost "cea mai fermă iniţiativă a mea".
"Pe măsură ce avansăm, devenim din ce în ce mai convinşi că ele (armele) trebuie să fie staţionate aici, în Belarus, într-un loc de încredere", a declarat președintele Belarusului, potrvit agenţiei de presă de stat BelTA.
"Sunt sigur că nu va trebui să le folosim niciodată în timp ce ele sunt aici. Şi niciun duşman nu va pune vreodată piciorul pe pământul nostru", a subliniat acesta.
Lukaşenko, ca şi Rusia, a acuzat în mod repetat ţările occidentale că încearcă să-i distrugă ţara şi spune că desfăşurarea nucleară este necesară pentru a descuraja potenţialii agresori.
El a anunţat în această lună că unele arme sunt în Belarus şi la un moment dat a sugerat că nu va ezita să le folosească dacă este necesar, adăugând totodată că ar trebui consultări cu Rusia, aminteşte Reuters.
Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus, vineri, că desfăşurarea nu încalcă Tratatul de neproliferare nucleară din 1968, în timp ce Rusia păstrează controlul armelor.
Acesta a declarat agenţiei de presă ruse TASS că desfăşurarea a fost "forţată" asupra Rusiei.
Lukaşenko i-a permis lui Putin să lanseze din Belarus o parte din invazia Ucrainei în februarie 2022 şi a sprijinit războiul - intermediind o înţelegere săptămâna trecută pentru a-i permite şefului mercenarilor Evgheni Prigojin şi luptătorilor săi să-şi mute operaţiunile în ţara sa.
La rândul său, şeful Biroului Naţional de Securitate al Poloniei vecine, Jacek Siewiera, a declarat că luptătorii Wagner mutaţi în Belarus ar putea folosi migranţi din Africa şi din alte ţări pentru destabilizarea Europei Centrale şi de Est.
Comentariile lui Siewiera făcute în Financial Times sunt o referinţă la ciocnirile de la graniţa cu Belarus din 2021, când migranţii au încercat să intre cu forţa în Polonia pentru a-şi continua drumul şi Lukaşenko a fost acuzat că i-a încurajat să vină la el în ţară.
Lukaşenko le-a răspuns contestatarilor aflați în exil
La putere din 1994, el s-a bazat, de asemenea, pe Putin pentru sprijin de când a folosit forţele de securitate pentru a zdrobi demonstraţiile organizate de protestatari care susţineau că a trucat ultima sa realegere în 2020.
În remarcile sale, Lukaşenko a spus că aceiaşi politicieni belaruşi de opoziţie, acum în mare parte în exil, care au denunţat desfăşurarea armelor, au criticat, de asemenea, construcţia de către ruşi a unei centrale nucleare care funcţionează acum în Belarus.
"Am mai spus-o că dacă nu ştii ce să faci într-o situaţie sau alta şi duşmanii tăi strigă şi fac tam-tam, să faci exact opusul", a afirmat el, apoi a adăugat: "Dacă ei ţipă că armele nucleare sunt rele, faceţi contrariul".
Sursa: Agerpres
Etichete: belarus, arme nucleare, aleksandr lukasenko,
Dată publicare:
01-07-2023 14:06