Lucrările de reconstrucție la Catedrala Notre Dame au fost amânate. Motivul deciziei
Lucrările de reconstrucție la Catedrala Notre-Dame din Paris vor începe cel mai devreme peste nouă luni.
Imediat după incendiul devastator care a distrus o mare parte din acoperișul celebrului monument, președintele Emmanuel Macron anunța încrezător că, în maximum cinci ani, nu va mai exista nicio urmă a dezastrului.
Acum, la trei luni de la tragedie, muncitorii încă adună resturile afectate de flăcări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În plin sezon estival, cei care vizitează Parisul țin morțiș să îşi facă o poză în fata faimoasei Catedrale Notre Dame. Totuşi, fotografiile lor sunt mai degrabă cu un şantier decât cu ceea ce era odată un monument impunător. Accesul în zonă este limitat şi puţini sunt cei care sunt lăsaţi să treacă pragul edificiului. Undă verde au doar inginerii care poartă costume speciale şi echipament de protecţie.
Sunt luate astfel de măsuri pentru că încă există pericolul să cadă tot felul de resturi de pe acoperiş. Lemnele care înveleau partea superioară a construcţiei şi au rezistat flacărilor se află în acelaşi loc.
Drept urmare, există riscul ca greutatea lor să apese foarte mult şi să ducă la prăbuşirea acoperişului. Deocamdată, muncitorii au pus sub șarpantă nişte piese de rezistență realizate din lemn. Dar despre următoarele lucrări de reconstrucţie nu se ştie încă nimic.
Jim Bittermann, corespondent CNN: „De fapt, lucrările de restaurare la catedrala Notre Dame nu au început până acum. Ar mai putea trece alte nouă luni sau mai mult până când se va da startul. Arhitectul-șef spune că în prezent clădirea este într-o stare atât de fragilă încât s-ar putea prăbuși."
Inginerii francezi spun că trebuie realizate anumite teste pentru a se vedea dacă pereţii catedralei sunt complet uscaţi. Numai aşa se poate şti ce greutate pot suporta. Chiar şi aşa, muncitorii susţin că termenul limită de cinci ani, dat de preşedintele Macron, va fi respectat.
Jean Michel Guilment, inginer șef: „Cred că dacă mobilizezi foarte multe echipe și companii foarte mari, proiectul poate fi realizat. E posibil, dar nu trebuie să pierdem timpul."
Cât despre operele de artă aflate în interiorul catedralei, multe dintre ele au fost salvate. Momentan sunt păstrate la Muzeul Luvru. Iar vitraliile ferestrei centrale au fost date jos pentru a fi curăţate.
Lângă catedrală există un loc special unde au fost adunate toate resturile construcţiei care au putut fi recuperate. Muncitorii le-au numerotat pentru a indica locul în care au fost găsite. Dar, deodamdată, nimeni nu ştie exact unde şi dacă vor mai fi amplasate.
Incendiul din 15 aprilie a distrus acoperişul catedralei ce a fost construită în secolul al 19-lea şi flesha monumentului, în pofida eforturilor depuse de sute de pompieri parizieni.
Focul a izbucnit în timpul unor lucrări de reconstrucţie, iar cauză ar fi fost un scurtcircuit. Sute de milioane de euro au fost donaţi pentru refacerea edificiului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!