Piscină pe acoperișul Catedralei Notre Dame. Reacția francezilor. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 16-05-2019 15:08
Catedrala Notre Dame
Ulf Mejergren Architects

Mai multe planuri controversate cu privire la restaurarea Catedralei Notre Dame i-au revoltat pe iubitorii clădirii-simbol a Parisului.

Deputaţii francezi au adoptat un proiect de lege ce reglementează restaurarea, în decurs de cinci ani, a catedralei Notre-Dame din Paris, distrusă de un incendiu puternic în luna aprilie. Mai multe imagini cu planurile pentru catedrala Notre Dame găsiți în galeria foto din acest articol!

Între timp, francezii sunt șocați de planurile câtorva arhitecți pentru restaurarea catedralei Notre Dame. O firmă de arhitecți din Stockholm, Ulf Mejergren Architects (UMA), a propus construirea unei piscine în formă de cruce, pe acoperișul catedralei vechi de 850 de ani.

Planul a atras revolta tradiționaliștilor care vor catedrala refăcută cum era inițial. ”Nu este un spa, e o catedrală” a reacționat un francez pe rețelele de socializare la vederea pozelor cu piscina de pe acoperiș. ”Dumnezeule, nu e un centru de joacă, e o catedrală”, ”Să o refacă așa cum era!”, sunt alte comentarii.

Anterior și arhitectul Vincent Callebaut a stârnit controverse propunând transformarea catedralei într-o clădire modernă, eco-friendly, cu acoperiș din sticlă specială și panouri solare. În interiorul acoperișului ar urma să fie o grădină cu plante care să producă 21 de tone de fructe și legume pe an.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca edificiul să fie restaurat în cinci ani. Opoziţia a denunţat un obiectiv nerealist, motivat mai ales de Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

În condiţiile unor donaţii şi promisiuni de donaţii din partea unor persoane particulare, întreprinderi sau colectivităţi - până acum a fost evocată suma de un miliard de euro -, guvernul a prevăzut înscrierea în lege a unor măsuri de gestiune şi control.

Textul de lege prevede deschiderea unei subscripţii naţionale, cu data de 16 aprilie, şi prevede că ansamblul donaţiilor vor fi vărsate statului sau unei instituţii publice.

Donatorii particulari vor putea beneficia de o reducere a impozitelor de 75 % în limita a 1.000 de euro.

Ministrul francez al culturii, Franck Riester, a reafirmat că ansamblul donaţiilor ''vor merge doar şi integral la (restaurarea) Notre-Dame'', dar a reamintit că ''nu a fost estimat în cifre costul total al lucrărilor''. Diverse estimări evaluează costul total între 600 de milioane şi 700 de milioane de euro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO