Acte pentru pașaportul copiilor. Cum se obține un pașaport pentru minori

pasaport romania
Shutterstock

În România, obținerea unui pașaport pentru minori poate fi un proces destul de complex și poate fi uneori însoțit de stres și de confuzie pentru părinți sau pentru tutorii legali.  

Însă, dacă știi exact ce pași trebuie să urmezi și ce acte trebuie să depui, lucrurile pot fi destul de ușoare. Ca să obții un pașaport pentru copil, ai nevoie de câteva acte și trebuie să urmezi câțiva pași simpli.

Tipuri de pașaport pentru copil

Un pașaport este un document oficial emis de guvern, care atestă identitatea și cetățenia unei persoane.

Pașaportul este un document esențial atunci când un minor călătorește în străinătate, fie că este vorba despre vacanțe sau excursii școlare.

În anumite situații, cum ar fi solicitarea de vize sau alte formalități administrative, poate fi necesară prezentarea unui pașaport pentru minori.

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Pentru început, trebuie să știi că pașaportul pentru copii poate fi de două feluri, iar taxele și actele necesare sunt diferite pentru fiecare dintre acestea.

Totuși, singurele diferențe între cele două tipuri de pașaport constau în termenul de eliberare și termenul de valabilitate al actului.

Prima variantă este pașaportul simplu electronic, cu o valabilitate de 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și o valabilitate de 3 ani pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani. Termenul de eliberare este de 15 zile.

Celălalt tip de pașaport este pașaportul simplu temporar, cu o valabilitate de 12 luni, indiferent de vârsta copilului. Se obține mult mai ușor, în doar câteva ore sau cel mult 3 zile.

Eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face și în absența minorului, dacă aduci două fotografii tip buletin ale copilului.

Acte necesare pentru pașaportul copilului

Ce acte sunt necesare pentru obținerea unui pașaport pentru minori în România?

Pentru copiii cu vârsta de până în 14 ani, care nu posedă buletin, ai nevoie de următoarele acte, potrivit Direcției Generale de Pașapoarte:

• Certificatul de naștere al minorului - pentru a dovedi identitatea minorului și pentru a stabili legătura cu părinții sau cu tutorele legal.
• Actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți ori reprezentant legal în original
• Dovada de plată a taxei pentru emiterea pașaportului - taxa pentru emiterea pașaportului variază în funcție tipul pașaportului și poate fi achitată ghișeul.ro
• Pașaportul anterior al minorului (dacă există)
• Împuternicire din partea celui de-al doilea părinte (dacă se prezintă doar actul de identitate în original al unui dintre părinți).

Acte necesare pentru copiii de peste 14 ani

• Cartea de identitate a minorului în original
• Certificatul de naștere al minorului în original
• Declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date de ambii părinți în original
• Dovada achitării taxelor pentru pașaport, completate pe numele minorului
• Pașaportul anterior al minorului, dacă există

Documentele se depun personal de minor, iar prezența acestuia la ghișeu este obligatorie, în cazul în care minorul are peste 14 ani. Programarea se face online pe site-ul DGP.

Odată făcută programarea, la ghișeu, părinții sau minorii trebuie să prezinte toate documentele necesare. În cazul în care minorul este sub 14 ani, este necesară prezența acestuia la ghișeu însoțit de unul dintre părinți sau de tutorele legal. În cazul în care minorul are între 14 și 18 ani, este necesară prezența acestuia la ghișeu pentru a-și semna propriul pașaport.

După depunerea cererii și a tuturor documentelor necesare, se va face o verificare a documentelor și se va face fotografia minorului.

Termen de eliberare pentru pașaportul minorilor

De obicei, pașaportul va fi emis într-un termen de 14 zile de la depunerea cererii. În cazul pașaportului temporar, termenul este mai mic.

„În prezent, pașapoartele simple electronice eliberate în țară pot fi ridicate în 5 zile lucrătoare (acest termen poate varia până la cel mult 10 zile lucrătoare, în funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare)”, scrie pe site-ul pașapoarte.mai.gov.ro.

Taxa de pașaport

Un alt aspect important de luat în considerare atunci când se obține un pașaport pentru minori în România este reprezentat de costuri și taxe.

Taxa pentru eliberarea pașaportului pentru un minor este de 258 de lei pentru minorii cu vârste peste 12 ani.

Un pașaport simplu electronic pentru copiii sub 12 ani costă 234 de lei.

Pașaportul simplu temporar are o taxă de 96 de lei, indiferent de vârsta minorului.

Aceste costuri pot fi plătite la momentul programării, pe ghișeul.ro, AICI.

Altă metodă de plată este la casieriile unităților CEC Bank sau la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank.

Este important să știi că pașaportul simplu electronic pentru minori este valabil pentru o perioadă de 5 ani și poate fi prelungit dacă este necesar.

În cazul în care minorul călătorește în străinătate însoțit de unul dintre părinți, este important să se verifice dacă țara de destinație are nevoie de vize de intrare sau alte documente pentru minori.

În cazul în care minorul călătorește în străinătate neînsoțit de părinți, este necesară obținerea unui acord parental notarial care să ateste că părinții sau tutorii legali sunt de acord cu călătoria minorului.

Reînnoirea pașaportului expirat

În cazul în care ai optat pentru un pașaport electronic simplu, acesta va expira după 5 ani. Pe de altă parte, pașaportul temporar va expira în termen de un an.

Dacă pașaportul minorului a expirat, ai nevoie de aceleași acte ca prima dată, însoțite de pașaportul expirat.

• Cartea de identitate a minorului în original (dacă are peste 14 ani)
• Certificatul de naștere al minorului în original
• Declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date de ambii părinți în original
• Dovada achitării taxelor pentru pașaport, completate pe numele minorului
• Pașaportul anterior al minorului expirat
Procedura este aceeași ca prima oară. Îți faci o programare online, plătești taxa, aduni toate actele și mergi la ghișeu la ora programată, aștepți termenul de eliberare, apoi mergi să ridici noul pașaport.

Cum se face programarea pentru pașaportul copilului

Programarea pentru pașaportului copilului se poate face foarte ușor pe platforma mai.gov/epașapoarte.

Aici, selectezi județul în care dorești programarea, completezi formularul în care alegi prima oară locația, apoi numărul de persoane pentru care faci programare, care poate fi până la 4 membri ai familiei, tipul de pașaport, data, ora, numele, prenumele, adresa de e-mail, codul numeric personal și numărul de telefon.

Odată confirmată programarea, aceasta se va găsi și pe e-mail. Trebuie să te prezinți la ora stabilită, pentru a nu pierde programarea.

Prezintă-te la ghișeu cu documentele strânse, inclusiv dovada de plată, pe care o poți prezenta sub formă fizică, dacă ai plătit-o la CEC Bank, sau poți furniza codul de plată de pe e-mail, dacă ai plătit-o pe ghișeul.ro.

În concluzie, obținerea unui pașaport pentru minori este un proces important și necesar în cazul în care acesta urmează să călătorească în străinătate sau în cazul unor formalități administrative.

Pentru a obține un pașaport pentru minori în România, este important să urmați toți pașii necesari și să pregătiți toate documentele necesare în prealabil.

Pentru întrebări sau neclarități în legătură cu obținerea pașaportului pentru minori, te poți adresa Direcției Generale de Pașapoarte, a cărei adresă este Str. Nicolae Iorga, nr.29, Sector 1, București, iar numărul de telefon este 021.212.56.74.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
O femeie a fost filmată în timp ce dormea în compartimentul destinat bagajelor din avion. Videoclipul a devenit viral
O femeie a fost filmată în timp ce dormea în compartimentul destinat bagajelor din avion. Videoclipul a devenit viral

O femeie aflată la bordul unui avion al companiei Southwest Airlines a uimit internetul după ce a fost filmată dormind în compartimentul destinat bagajelor. Videoclipul postat pe TikTok a strâns 5,4 milioane de vizualizări.

Ce ar provoca obezitatea infantilă. Cercetătorii au descoperit ceva neașteptat în creierul lor
Ce ar provoca obezitatea infantilă. Cercetătorii au descoperit ceva neașteptat în creierul lor

Cercetătorii americani de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) au identificat o variantă genetică puternic asociată cu cauza obezităţii la copii.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească
Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații
Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații

Doctorul Florian Robe, de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă de oțel, iar apoi într-un sac legat la gură, cere ridicarea sechestrului și consideră că anumite probe din dosar au fost interpretate în defavoarea sa.  

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.