Lovitură majoră pentru Kiev. Forțele ucrainene, aproape încercuite în Kursk și pot pierde teritoriul cucerit în Rusia

armata ucraina, razboi ucraina
Getty

Forţele ucrainene care luptă în regiunea rusă Kursk sunt aproape încercuite, arată hărţile din surse deschise. Teritoriul are o miză foarte mare pentru Kiev, în vederea negocierilor de pace.

Mii de soldaţi ucraineni care au pătruns în regiunea rusă Kursk vara trecută într-o incursiune care a luat prin surprindere sunt aproape înconjuraţi de forţele ruse din regiune, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru Kiev, care spera să îşi folosească prezenţa acolo ca pârghie în faţa Moscovei în orice negocieri de pace, relatează Reuters.

Situaţia Ucrainei în Kursk s-a deteriorat brusc în ultimele trei zile, arată hărţile din surse deschise, după ce forţele ruse au recucerit teritoriul ca parte a unei contraofensive care aproape a tăiat forţele ucrainene în două şi a separat grupul principal de principalele sale linii de aprovizionare.

Situaţia dificilă pentru Ucraina vine după ce Washingtonul şi-a suspendat schimbul de informaţii cu Kievul şi indică posibilitatea ca trupele sale să fie forţate să se retragă în Ucraina, într-o situaţie incomodă din punct de vedere politic şi dificilă din punct de vedere psihologic, dar altfel riscând să fie capturate sau ucise.

Răsturnarea de situaţie pe câmpul de luptă are loc într-un moment în care Kievul se află sub o presiune tot mai mare din partea SUA pentru a accepta o încetare a focului cu Moscova şi în timp ce forţele ruse continuă să avanseze de-a lungul unor părţi ale liniei frontului din interiorul Ucrainei, chiar dacă forţele ucrainene organizează riposte.

Citește și
Vladimir Putin
Vladimir Putin afirmă că nu este dispus să facă nicio concesie cu privire la Ucraina

„Situație foarte proastă”

„Situaţia (pentru Ucraina în Kursk) este foarte proastă”, a declarat pentru Reuters Pasi Paroinen, analist militar la Black Bird Group, cu sediul în Finlanda. „Acum nu mai este mult până când forţele ucrainene vor fi fie încercuite, fie forţate să se retragă. Iar retragerea ar însemna parcurgerea unei zone periculoase, în care forţele ar fi ameninţate constant de dronele şi artileria rusească”, a arătat el. „Dacă forţele ucrainene nu sunt capabile să restabilească rapid situaţia, acesta ar putea fi momentul în care limba de teritoriu din Kursk începe să se închidă definitiv într-un buzunar încercuit”, spune Paroinen.

Nu a existat nicio confirmare oficială a avansului teritorial rusesc din partea Ministerului rus al Apărării sau a armatei ucrainene, ambele având tendinţa de a raporta cu întârziere schimbările de pe câmpul de luptă.

Ian Matveev, un alt analist militar, a declarat pe Telegram că Ucraina are de făcut o alegere dificilă. „Singurul argument în favoarea menţinerii capului de pod este politic, de a folosi teritoriul pentru negociere. Şi, de asemenea, ar fi vorba un pic de moral - la urma urmei, o retragere este o retragere”, a spus el.

Incursiunea Ucrainei în Kursk în august anul trecut a fost cel mai grav atac asupra teritoriului rus de la invazia nazistă a Uniunii Sovietice în 1941 şi a fost menită să aducă războiul în faţa ruşilor obişnuiţi, pe care Kremlinul a încercat să îi protejeze de consecinţele luptelor din Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că această mişcare a avut, de asemenea, scopul de a încerca să reducă presiunea asupra trupelor ucrainene care îşi apără propria ţară de forţele ruse în est, forţând Moscova să redirecţioneze resurse pentru a-şi apăra propriul teritoriu. De asemenea, scopul ei a fost de a oferi Kievului o potenţială monedă de schimb în viitoarele negocieri de pace.

Incursiunea a fost stânjenitoare pentru Moscova şi a ridicat întrebări incomode cu privire la capacitatea sa de a-şi proteja propriile frontiere. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că forţele sale vor recâştiga controlul deplin asupra Kurskului prin forţă şi a respins orice idee de a o face parte din viitoarele negocieri mai ample.

„Inamicul are un avantaj”

Cartografierea din surse deschise realizată de Deep State, o resursă autorizată de blogging militar ucrainean, a arătat vineri că aproximativ trei sferturi dintre forţele ucrainene din interiorul Rusiei erau aproape complet încercuite. Hărţile arată că forţele ucrainene rămase, situate mai aproape de frontiera rusă, sunt unite printr-un coridor terestru lung de aproximativ 1 km şi lat de mai puţin de 500 de metri în punctul său cel mai îngust, în timp ce forţele ruse încearcă să taie şi acest coridor.

Deep State a declarat joi seara că forţele ruse au avansat în apropierea aşezării Kurilovka din apropiere. Într-o actualizare publicată vineri, Deep State a afirmat, de asemenea, că forţele ruse exercită presiuni asupra poziţiilor Ucrainei în zona de frontieră cu regiunea Sumî, ca parte a aceleiaşi operaţiuni, şi se deplasează pentru a încerca să blocheze aprovizionarea forţelor ucrainene în interiorul Kursk, potrivit News.ro.

„Este demn de remarcat faptul că inamicul are un avantaj în UAV-uri (drone), atât de recunoaştere, cât şi de atac. Cea mai frecvent utilizată este drona FPV. Acestea sunt responsabile în principal de controlul focului asupra a tot ceea ce se mişcă „în” sau „afară” din regiunea Kursk”, a declarat Deep State în analiza sa.

Iuri Podoliaka, un influent blogger de război rus, a declarat că forţele ruse au pătruns în sudul Sudja, un oraş rusesc situat în interiorul buzunarului aproape încercuit.

„Forţele armate ruse au pătruns adânc (până la 4 kilometri adâncime) şi au ajuns efectiv la ruta alternativă de aprovizionare către Sudja (pe care inamicul o folosea deoarece drumul principal nu putea fi utilizat)”, a scris Podoliaka pe canalul său Telegram.

Un analist militar ucrainean şi fost comandant, Evhen Dîki, a declarat că forţele ucrainene şi-au îmbunătăţit, totuşi, poziţiile în ultima zi sau în ultimele două zile în împrejurimile Sudja. „Chiar ieri, am lansat o altă rundă de contraatacuri acolo”, a declarat el pentru Radio NV, ucrainean. „Acum este rândul nostru să lovim în spatele şi în logistica lor. Vom vedea cât de reuşită se dovedeşte a fi această contraacţiune”, a spus analistul.

Statul Major al Ucrainei, într-un raport publicat vineri seara târziu, a declarat că forţele sale armate au respins 29 de atacuri ruseşti în regiunea Kursk în ultima zi. Potrivit acestuia, forţele ruse au lansat 22 de atacuri aeriene.

Articol recomandat de sport.ro
Moartea lui Boupendza naște un scandal imens în China: „Inuman! Ne facem de rușine în fața lumii“
Moartea lui Boupendza naște un scandal imens în China: „Inuman! Ne facem de rușine în fața lumii“
Citește și...
Trump spune că Rusia „are toate atuurile”, dar cu toate acestea „e mai dificil să negociezi cu Ucraina”
Trump spune că Rusia „are toate atuurile”, dar cu toate acestea „e mai dificil să negociezi cu Ucraina”

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că i se pare mai uşor să trateze cu Rusia decât cu Ucraina, în cadrul eforturilor menite să încheie războiul dintre aceste două ţări, şi a susţinut că are încredere în preşedintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin afirmă că nu este dispus să facă nicio concesie cu privire la Ucraina
Vladimir Putin afirmă că nu este dispus să facă nicio concesie cu privire la Ucraina

Rusia nu ia în considerare posibilitatea unor concesii în cadrul unei soluţii negociate a conflictului în Ucraina, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin într-o reuniune a fundaţiei Apărătorii Patriei, relatează vineri The Moscow Times.

Volodimir Zelenski cere din nou un armistiţiu aerian şi maritim în urma unor bombardamente ruseşti masive
Volodimir Zelenski cere din nou un armistiţiu aerian şi maritim în urma unor bombardamente ruseşti masive

Volodimir Zelenski îşi reiterează vineri apelul la un armistiţiu aerian şi maritim în Ucraina, în urma unei noi nopţi de bombardamente ruseşti masive împotriva infrastructurilor energetice ale Ucrainei, relatează AFP.

Recomandări
Ce măsuri drastice ar putea lua Guvernul după alegeri. Românii le-ar resimți direct. Și salariile ar fi vizate
Ce măsuri drastice ar putea lua Guvernul după alegeri. Românii le-ar resimți direct. Și salariile ar fi vizate

O instabilitate politică după alegeri ar putea duce la un dezastru economic, conform unor surse oficiale. Şi asta pentru că situaţia economică este deja extrem de gravă.

Shimbări majore în administrarea sutelor de miliarde de lei din Pilonul 2 și 3 de pensii. Ce opțiune nouă vor avea angajații
Shimbări majore în administrarea sutelor de miliarde de lei din Pilonul 2 și 3 de pensii. Ce opțiune nouă vor avea angajații

Statul va permite celor care administrează fondurile de pensii pilon 2 și 3 să investească un procent mai mare din banii oamenilor în acțiuni mai profitabile, dar și mai riscante.

Baza militară de la Kogălniceanu va deveni
Baza militară de la Kogălniceanu va deveni "hub strategic". Surse Agerpres: Acordurile România - SUA sunt adaptate permanent

Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezenţa militară americană în ţară, sunt în vigoare și sunt adaptate permanent la evoluţiile de securitate din mediul regional, au precizat surse din domeniul Apărării pentru Agerpres.