Distrugeri imense în Bahamas, după uragan. ”Nu ne-a rămas nimic”. VIDEO din dronă

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce în Bahamas mii de oameni sunt încă izolaţi după trecerea uraganului Dorian şi aşteaptă disperaţi ajutoare pentru că rezervele de apă şi mâncare abia dacă le mai ajung, americanii de pe Coasta de Est sunt în alertă.

Devenit furtună tropicală, fenomenul meteo extrem se îndreaptă către ei și ar putea oricând prinde din nou putere, avertizează autorităţile.

Potrivit unui bilanţ recent, în Bahamas, uraganul a lăsat cel puțin 20 morți, dar numărul celor dați dispăruți este mult mai mare.

În Bahamas, distrugerile sunt imense, potrivit imaginilor aeriene. Acoperişurile a sute de case au fost luate de rafalele de vânt, maşinile au fost scufundate, iar ambarcaţiunile au fost spulberate.

''Nu ne-a mai rămas nimic'', a povestit cu tristeţe Meghan Bootle, în vârstă de 21 de ani, studentă la Nassau, a cărei familie locuieşte în nordul Grand Abaco.

Citește și
Dezastru în Bahamas. Localnicii s-au mobilizat ca să-şi salveze vecinii sinistrați
Dezastru în Bahamas. Aproape jumătate dintre case, distruse de uraganul Dorian
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

După ce a trecut razant pe lângă coasta Floridei, uraganul Dorian se îndreaptă acum spre statele Virginia, Carolina de Sud şi de Nord. Chiar dacă nu mai are aceeaşi forță, pericolul nu a dispărut, spun meteorologii.

Ken Graham, Centrul Naţional de Uragane: "Chiar dacă în prezent furtuna este în largul coastei, se apropie periculos de Carolina de Sud şi Carolina de Nord continuând să urce pe zona de coastă. Vom vedea cum vântul se va intensifica și totodată şi furtuna."

Cum vântul ar putea să sufle cu peste 170 de kilometri pe oră şi exista riscul unor inundaţii de proporţii, locuitorii oraşului Charlestone au fost sfătuiţi să părăsească localitatea până când pericolul va trece.

Conferinţa de presă a primarului care îi avertiza pe localnici să fugă din calea furtunii şi să se refugieze în zone înalte a fost întreruptă de o alarmă.

Până acum, uraganul Dorian s-a dezlănţuit asupra Bahamasului, iar distrugerile sunt uriaşe. Deşi o bună parte din aeroport a fost devastată, autorităţile speră să îl redeschidă parţial vineri.

"Chiar dacă o parte din aeroport e încă sub apă, există o speranţă că elicopterele pot să aterizeze, iar bărcile pot să aducă ajutorul umanitar atât de crucial. Oamenii încep să rămână fără mâncare şi apă. Curentul electric, apa şi reţelele de telefonie mobilă au fost fie parţial, fie complet întrerupte din cauza uraganului. Oamenii sunt disperaţi. E foarte greu să te pregăteşti dinainte de un uragan care a durat atât de mult. Condiţiile s-au înrăutăţit de când a lovit. Până acum, niciun ajutor extern nu a ajuns pe această insulă”, a relatat un reporter CNN.

Statele Unite au anunţat că vor trimite cât mai curând ajutoare umanitare, dar, până când acestea vor ajunge, oamenii din Bahamas trebuie să îşi poarte singuri de grijă. Chiar şi după trei zile de când s-a dezlănţuit natura, mulţi sunt în continuare blocaţi în case ori în ce a mai rămas din ele.

Cele mai afectate au fost insulele Abaco şi Grand Bahama

 

Peste tot în arhipelag, frica era palpabilă. "Nu am nicio veste de la cinci dintre cele 14 persoane care lucrează pentru mine", a declarat pentru AFP Robert Neher, proprietarul unei colibe de pescuit din extremitatea estică a Grand Bahama. ''Aceşti oameni nu au nimic, niciunul dintre ei nu are asigurare'', a adăugat el.

Dorian a lovit duminică arhipelagul cu forţa unui uragan de categoria 5 şi a staţionat deasupra Bahamas o perioadă lungă, însoţit de rafale puternice de vânt şi precipitaţii în cantităţi de până la 76 de centimetri.

"Am văzut o mulţime de oameni care se luptă pentru hrană", a relatat pentru AFP Larry Lewis din Freeport. ''Majoritatea şi-au pierdut toate hainele, au doar ceea ce poartă pe ei'', a adăugat el.

Marsh Harbour, principalul oraş din insulele Abaco, a fost distrus în proporţie de 60%, potrivit premierului. Aeroportul era sub apă, iar întreaga zonă arăta ca un lac.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cântăreața care va trimite ajutoare victimelor uraganului Dorian. Are „inima frântă”
Cântăreața care va trimite ajutoare victimelor uraganului Dorian. Are „inima frântă”

Cântăreața Rihanna a anunțat miercuri, pe rețelele de socializare, că va trimite ajutoare victimelor uraganului Dorian, prin intermediul fundației sale.

Dezastru în Bahamas. Aproape jumătate dintre case, distruse de uraganul Dorian
Dezastru în Bahamas. Aproape jumătate dintre case, distruse de uraganul Dorian

Paradisul turistic din Bahamas este astăzi de nerecunoscut, din cauza uraganului „Dorian", care a lăsat în urmă scene șocante de devastare. Un bilanț încă preliminar indică cel puţin 7 morți, însă numărul celor dați dispăruți este mult mai mare.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.